Büşra ŞEN ÇOBAN
  • 07/08/2018 Son günceleme: 07/08/2018 11:55
  • 13.389

Özel okullarda çalışan öğretmenler, uzman ve usta öğreticiler 29 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanan “Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı” ile belirli süreli işçi kabul edildi.

Bu demek oluyor ki; özel okul öğretmeni iş güvencesi hükümlerinden yararlanamaz, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı haklarını talep edemez.

Kıdem Tazminatı

Özel okul öğretmenlerinin en az bir takvim yılı süreli sözleşme imzalamasını öngören 5580 Sayılı Kanunun 9. Maddesi diğer maddelerle birlikte değerlendirildiğinde özel öğretim kurumları öğretmeni ile yapılan sözleşme belirli süreli iş sözleşmesi sayılmıştır. Bu şu anlama geliyor; bir özel öğretim kurumunda 10 yıl çalıştınız ve çalıştığınız son yıl aylık 3.000 TL maaş alıyorsunuz. İşveren tarafından işten çıkarıldınız normal şartlar altında bu durumda ortalama 40.000 TL gibi bir kıdem tazminatı alma hakkına sahipsiniz. Fakat yeni çıkan kararname ile 10 yıllık emeğinizin karşılığı olan kıdem tazminatı belirli süreli işçi sayılmanız sebebiyle ellerinizden kayıp gidiyor. Özel okul öğretmeni kaç yıl çalışmış olursa olsun, hangi sebeple işten çıkarılmış olursa olsun ayrıldığı kurumdan hiçbir maddi talebi bulunamıyor.

İhbar Tazminatı

 Bu kararname ile özel okul öğretmeni işveren tarafından “tek taraflı fesih” e maruz kalabilir. Tek taraflı fesih öğretmen ile anlaşılan sözleşme tarihi bitiminde olmalıdır.

“Tek taraflı fesih” edebilme hakkını, yani kararnameyi kötüye kullanan bir özel okul!

 Rehber öğretmeni olarak geçtiğimiz dönem çalışmış olduğum Sancaktepe’de bulunan özel bir Anadolu – Fen Lisesinde yaşadığım tecrübemi sizlere aktarayım. 31 Ağustos’ta bitmesi gereken sözleşmemin 7 Temmuz’da hiçbir resmi bildirim yapılmadan işveren tarafından fes edildiğini tesadüf eseri SGK’dan öğrendim. Eğer bu bilgiyi almamış olsam devletimizin yaklaşık 1 yıl şahsıma ödeyeceği işsizlik maaşı hakkımı da kaybedecektim. Şimdi öğretmeninden öğrenciye “hak, hukuk, adalet, emek” gibi kavramları öğretmesini bekleyen İşverene sormak istiyorum. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Sanıyorlar ki devlete şahsımız adına ödemedikleri 2 aylık sigorta ücreti yanlarına kâr kalacak. Sanıyorlar ki zaten öğretmen devlete ödemediğimiz ücreti için hukuki bir yol izlemeyecek.

İşe iade Davası Açamaz- Hamilelik Parası Alamaz

 Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde hamile bir kadın hamile olduğu için işten çıkarıldığında kuruma eşitliğe aykırı davası açıp işe dönüş hakkı kazanabiliyordu hatta bu işe dönüş belirli durumlarda paraya dahi çevrilebiliyordu. Artık özel okul öğretmeni belirli süreli çalışan olarak kabul gördüğünden işe iade davası hakkı hangi durumda olursa olsun elinden alınmış oluyor.

 Bu yazıyı yazma niyetim Immanuel Kant’ın “Aydınlanma Nedir?” makalesinde yazdığı gibi, ‘Sokrates‘in ölümü pahasına göze aldığı değerler gibi’ Yasalara uy, saygısızlık etme ancak hükümleri sorgulamaktan asla vazgeçme” düsturuyla yol almaktır. Başta Devlet Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, Milli Eğitim Bakanımız Prof. Ziya SELÇUK Bey olmak üzere geniş bir halkaya sesimizi duyurmaktır.

“Hiçbir eğitim sistemi öğretmen kalitesini aşamaz, ilk işimiz öğretmenlerimize ve kalplerine dokunmaktır.”

(Prof. Ziya SELÇUK)

Yazarın Yazıları