Büşra ŞEN ÇOBAN
  • 19/05/2023 Son günceleme: 19/05/2023 16:58
  • 7.443

​Nietzche'yi bilir misiniz, nihilizmin temsilcisi olarak bilinen filozoftur kendileri. Nihilizm, hiççilik anlamına gelir. Yani şöyledir ki; Nietzche toplum tarafından kabul görmüş belirli ritüel ve geleneklerin yıkılması gerektiğini söyler.

Nietzche'ye göre  mutlak bir ahlak kuralına itaat edilmemeli, mutlak bir devlet anlayışı ve  mutlak bilgi anlayışı da olmamalıdır.

Nietzhe' nin belirli kalıplara karşı çıkışı ve yaptığı eleştiriler;  Nietzche’ yi güç tutkunu, otoriter, yıkıcı, baskıcı gibi göstermemeli diye düşünüyorum. Nietzche’nin bahsi açıldığında Nietzche ile ilgili altı boş eleştirilerden pek de fazlası bilinmemekte. Nietzche’nin kendini “üst insan" iddia eden bir egoist olduğu dışında. Egoizmin de savunucusu olan Nietzche, mütevazı olduğunu sanan egoistler tarafından da sıkça eleştirilmiştir. Nietzche’yi kitaplarıyla değil  biyografisiyle tanıyanlar Nietzche’yi ırkçı, otoriter ve hükmedici biri sanmaktadırlar. Nietzche’nin biyografisi Nietzche öldükten sonra kız kardeşi tarafından yazılmıştır. Nietzche’nin kız kardeşi Nietzche’nin  başına gelen  en  kötü şeydi belki de. Bir Hitler hayranı olan kız kardeş abisini de olduğundan farklı bir perspektifte tarih sahnesine yazdırmak istemiştir.

Peki, Nietzche neyi eleştiriyor, neyi savunuyor, kime üst insan diyor?

20 yaşına kadar teoloji fakültesinde eğitim gören Nietzche, bu eğitim vesilesiyle Hristiyan ilahiyatına ve Hristiyan kültürüne oldukça hakimdir. Nietzche’nin eleştirileri temelde Hristiyan ahlakının, Hristiyan felsefesinin çileci anlayışınadır. Bu hayata çile çekmek için gelindiği inancı Nietzche’nin nihilizminin temelini oluşturur.

Nietzche, “Tanrı öldü onu biz öldürdük” sözüyle, insana çileyi yakıştıran anlayışın yıkılması gerektiğini anlatmaya çalışmıştır. İnsanların inandığı tanrı kavramından ziyade insanların kederli bakış açısının ölmesi gerektiğini savunur.

Nietzche, bu çileci anlayışı “güç istenci” ile aşmaya çalışır.  Kitaplarında sıkça vurgu yaptığı bu kavram “yaşama ve yaratma isteğidir"  yaşama ve yaratma isteği olanların ve güzel şeyler üretenlerin de üst insan olacağı yönünde kuramını oluşturmuştur.

Yaşama ve yaratma isteği bence bu dünyada ki  en önemli güç. İnsan bu dünyaya bir güzellik,  bir eser, bir yapıt ya da bir umut bıraktığında yaşama isteği Benedictus de Spinoza'nın deyimiyle konatus (yaşam enerjisi) artar.

Peki ya bizler; hazır mıyız yeniliklere, eleştirilere, farklı fikirlere ya da Nietzche’nin deyimiyle “cesaretiniz var mı yaşamaya ve yaratmaya."

Yazarın Yazıları