Büşra ŞEN ÇOBAN
  • 31/10/2019 Son günceleme: 31/10/2019 17:26
  • 4.613

Astrolojinin bir bilim olmadığı kanısı bilim insanlarının ve toplumumuzun yaygın kanısıdır. Bir dedikodu malzemesi gibi görülür astroloji. Astroloji sadece gazetelerde ve popüler dergilerde bulunan günlük burç yorumlarından ibaret değildir. Astrolojiyi yalnızca böyle değerlendirmek adil olmasa gerek. Ay ve gezegenlerin önemli etkileri vardır.

Astroloji gökyüzünü burçlar kuşağının bilinen işaretlerice temsil edilen on iki bölgeye ayırır: Kova, Terazi ve diğerleri. Güneş işareti, doğum sırasında güneşin hangi bölümde olduğunu gösterir. Örneğin, 23 Eylül ve 22 Ekim arasında doğan herkes terazidir. En az güneş kadar önemli olduğu varsayılan yükselen burç, doğum anında doğu ufkunda bulunan burcu temsil eder ve bu nedenle her iki saatte bir değişir. Bunu belirleyebilmek için, doğum zamanının ve doğum yerinin doğru bilgisi önemlidir. Ay ve gezegenler (ki Uranüs, Neptün ve Plüton'un hesaba katılıp katılmadığına bağlı olarak beş veya sekiz tane vardır), Zodyak'ın parçalarından birine denk gelir. Her gezegenin, insan faaliyetlerinin özel bir alanında etkili olduğu Kabul edilir; örneğin Mars, cesaret ve cüretkârlığı, Venüs sevgiyi ve sanatsal çabayı gösterir. Güneş, yükselen burç, ay ve gezegen etkilerinin çok sayıdaki yerleşim kombinasyonları, insan kişiliğini, davranışını ve kaderini belirlediği iddia edilir. (Paul R. Thagard)

Astroloji eski bir uygulamadır ve kökenleri binlerce yıl önce Chaldea'dan Yunanistan’ a ardından Roma’ya uzanan geçmişe sahiptir. Kepler, Batlamyusgibi tanınmış bilim insanları Astrolojiyle ciddi anlamda ilgilendiler. Ancak Astrolojiye muhalif bilim insanları da vardır. Astrolojiye muhalefet edenlerin 3 ana argümanı şunlardır; astroloji, büyülü dünya görüşünün bir parçası olarak ortaya çıktı, gezegenler astrolojiye fiziki temel oluşturması için çok uzak ve insanlar sırf rahatlık için özlem duyduğu şeye inanıyorlar.

Astrolojinin çıkış noktasının gizemli olması astrolojiyi bilim dışı yapmaz çünkü eczacılık da kimya da simyasal ve gizli bir temel ile başlamıştır. 2. Eleştiri, gezegenlerin dünyaya ve insanların karakterine etki etmek için çok uzakta olduğuydu. Gezegenler, iklim, insanların yaşayış biçimlerine etki ediyor, fiziksel özelliklerine etki ediyor karaktere neden etki etmesin ki? Ve son eleştiri; insanlar daha iyi bir yaşama hasret oldukları için astrolojiden medet umarlar. İnsanlar, kitleler daima bir şeylere özlem duyarlar bu durum astrolojiyi bilim dışı yapmaz.

İlk ortaya çıkışından bugüne kadar güvenilmez, saçma ve bilimdışı gibi görülen ama aynı zamanda birçok insanın ilgi duyduğu ve takip ettiği bir alandır. Gerek dünyada gerek ülkemizde astrolojiyle uğraşan birçok insan vardır. Astrologlar; doğal afetler, seçimler ve bunlar gibi toplumsal olaylarla ilgili tahminlerde bulunurlar ve birçok tahminleri de gerçekleştirmiştir. Bunun yanı sıra günlük astroloji falları da insanlar için bir umut niteliğindedir adeta. Şimdi astrolojinin bilim olup olmadığı konusunda bir çok bilim adamı gibi net bir açıklama yapamasam da, astrolojiye güven olur um bilemesem de astrolojiye güvenen büyük bir kitlenin varlığını hiçbir kuram yok sayamaz.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz