Prof. Dr. Faruk ŞEN
  • 01/01/2022 Son günceleme: 01/01/2022 18:28
  • 3.563

2020 ve 2021, gerek COVID, gerek ekonomik sorunlarla Türkiye’miz için iyi geçmedi. Şimdi 2022 yılında yeni başlangıçlar yapmamız gerekiyor.

Bu konuda ilk adım, Türkiye ve Ermenistan arasındaki yumuşama ve karşılıklı uçak seferlerinin başlaması oldu. Artık kara sınırlarının da açılması ve Türkiye ile Ermenistan’ın komşuluk ilişkilerine başlaması lazım. Bundan hem Türkiye, hem Ermenistan karlı çıkacak.

Dış politikada diğer bir yumuşama süreci ise Mısır’la olan ilişkilerde bekleniliyor. Dışişleri bakanları görüştükten sonra, ikinci atılacak adım Mısır’la Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bir anlaşma yaparak ulusal çıkarları konusunda ortak hareket etmesi olmalı. Mısır’ın da bunun bilincine varmasını bekleyebiliriz. Üçüncü adım İsrail’le ilişkileri geliştirmek ve Doğu Akdeniz konusunda işbirliği yapmak olmalıyken, dördüncüsü ise Esad’la görüşmek ve buna müteakip Suriyeli geçici sığınmacıların geri dönüşü için müzakereleri başlatmak olmalıdır.    

2022 erken seçim yılı olacak. Bu erken seçim ile birlikte Türkiye’de yeni arayışlar ortaya çıkacak. Bugüne kadar süregelen çekişmeli politika bitecek ve yeni bir başlangıç olacak. Ayrıca dövizin artışına getirilecek önemli tedbirlerle ilk olarak faizlerin arttırılması, ardından IMF’ten kredi alınması Türkiye’yi rahatlatacaktır.

2022’de diğer bir beklentimiz adaletin yeniden ülkemizde yeşerdiği bir yıl olması olacak. Böylece hem insanlarımız hem de yabancı sermaye ülkemize yeniden güven duyarak yatırım yapacaktır. 84 milyonluk nüfusumuzun beklentileri fazla değil. Bir ara 10 bin dolara çıkan GSYH, 7 bin doların altına düştü. Muhalefet bu 5 müteahite verilen paraları ödemeyi keser ve kamulaştırırsa Türkiye, kaynaklarını daha verimli kullanma şansına sahip olacak. İnsanımız daha iyi bir yaşam standardına kavuşmasıyla dünya ile rekabet edecek, atılımlar yapılacak.

Yazarın Yazıları