Prof. Dr. Faruk ŞEN
  • 19/05/2023 Son günceleme: 19/05/2023 16:32
  • 6.459

Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında ilginç bir seçime şahitlik ediyoruz.

14 Mayıs günü gerçekleşen Genel Seçimlerde çoğunluğun beklentisi 21 yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin iktidarı muhalefete devredeceğine yönelikti. Fakat bu beklenti gerçekleşmedi. 14 Mayıs seçiminin galibi bir kez daha AKP oldu. Şimdi gözler 28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı 2.tur seçimlerine çevrildi. Acaba 2. tur seçimlerde Cumhurbaşkanı değişikliği olabilir mi?

2. tur seçimlerinin sonucunda Cumhurbaşkanı değişikliği beklemiyoruz. 

Seçim sonuçlarından anlaşıldığı üzere halkımız başka bir yönetim istemiyor. Deprem bölgelerinde ihmal edilen insanlar dahi yaşadıkları tüm mağduriyetlere rağmen, seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanından yana kullandılar. Türkiye genelinde kıyı bölgeler ve Güneydoğu Anadolu dışındaki bölgelerde seçmenlerin oyları iktidar hükümeti  AKP’den yana oldu. Kıyı bölgeler, Güneydoğu Anadolu ve biraz da Ankara’dan gelen oylar Millet İttifakını iktidara getirmeye yetmedi.

Peki, neden böyle oldu?

Ülkedeki çok yüksek enflasyona rağmen, bu kadar adaletsizliğe rağmen, ülke bütçesinin hoyratça kullanılmasına rağmen ve 13 milyona yakın mülteciye kanat gerip, onların yaşam koşullarını iyileştirmek için seferber olunurken, insanımızın büyük çoğunluğunun açlık sınırı altında hayatta kalmaya çalışıyor olmasına rağmen; halkın seçimi bu yönde ise yapılacak bir şey yok. Bundan sonrada Türkiye  AKP tarafından yönetilmeye devam edecektir.

2 kere üst üste aday olan AKP, bundan sonrası içinde yeni ‘Anayasa veya Baba Yasa’ diyerek 3. ve hatta 4. kez seçilme olanaklarını arayabilir.

Bu gelişmeler ışığında Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliği konusu da ilginç bir yöne evriliyor.

Malum Avrupa Parlamentosu son aldığı kararlar çerçevesinde mevcut hükümet iktidarda kalırsa Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki görüşmelere son vereceği yönünde görüş açıklamıştı. Bu da demek oluyor ki artık AB dışında kalan 2 ülkeden biri olacağız. Eski Yugoslavya, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerde yakın zamanda Avrupa Birliği’ne dahil olacaklar ve AB üyeliği için henüz adı geçmeyen Arnavutluk ve Türkiye AB dışında kalan 2 ülke olacak.  Acaba Arnavutluk'ta tam üye olduğunda Türkiye AB dışında kalmaya devam edecek mi?

En içten selamlarımla

Yazarın Yazıları