Mustafa ÇALIŞAN
  • 01/02/2020 Son günceleme: 01/02/2020 22:12
  • 4.509

500 YIL ÖNCESİ; 150 YIL EVVELİ ve BUGÜNÜN AFRİKASI.

Yıl 1497…500 yıl öncesi…

Portekizli kâşif Vasco Da Gama Avrupa sahillerinden çıkıp deniz yolu ile      Güney Afrika Ümit Burnu’nu keşfederek Hindistan’a ulaştı. Bu keşif Avrupa ile Doğu Medeniyetinin buluşmasını sağladı.

Bu tarihi bir milattı.!..

Yıl 1862.. 150 yıl öncesi…

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han Güney Afrika’ya İslami Tebliğ ve İrşad için dönemin din âlimi Ebu Bekir Efendi’yi İngiltere üzerinden deniz yoluyla Cape Town’a gönderir.

Bu da Afrika tarihi için yeni bir milattır…

Bu üç tarih Kara Afrika’nın, kara tarihi içinde önemli dönüm noktalarıdır. Bundan 500 yıl öncesinde Avrupalılar Ümit Burnu’nu keşfederek Atlas Okyanusunu aşıp Hint Okyanusuna ulaşarak uzak dünya ile ticari irtibata geçtiler. Hindistan Coğrafyasının baharat, ipek, altın, elmas benzeri maden ve tabii kaynaklarını sömürmenin ve hegemonyanın başlangıcı oldu bu tarih…

Avrupalı Devletler; önce Hollandalılar ve Portekizliler, ardından Fransızlar, onun ardından da İngilizler Afrika’yı işgale ve acımasızca sömürmeye başladılar. Beyaz ırkın bu canavar ruhlu egemenleri yerli halkı, yani zencileri köleleştirerek zengin ve bakir topraklarını ve madenlerini ele geçirdiler.

Yüzyıllar süren zülüm, gasp, haksızlık, mağduriyet, ezilmişlik dönemi başladı. Bu kara dönem kara Afrika’nın daha da kararmasının miladı oldu.

Ta ki, içinde bulunduğumuz yüzyıla kadar.

                                    

  • ÖZGÜRLÜK KAHRAMANI MANDELA

Nelson Mandela Güney Afrika’nın bahtını değiştiren bir DEMOKRASİ ve ÖZGÜRLÜK KAHRAMANI olana dek sömürü düzeni devem etti.

Mandela siyahların beyazlar karşısında bu ülkenin gerçek sahibi ve eşit vatandaş statüsü kazanması adına Avukatlık görevi yaptığı esnada tutuklanarak ömür boyu hapse atıldı. 

Tam 27 yıl Cape Tovn’da küçük bir adada hapis yattıktan sonra Dünya Liderlerinin baskısı sonucunda özgürlüğüne kavuştu. Ve 1994 yılında Güney Afrika’nın ilk siyah Devlet Başkanı oldu.

1993’de Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk siyah oldu. Dünya O’nu MUCİZE ADAM olarak tanımladı. Afrikalılar ise MADİBA yani BÜYÜK BABA diyorlar. İki dönem Devlet Başkanlığı yaptıktan sonra şimdi 90 yaşında kendisini ülkesinin barış ve huzuruna adayan

      Vakıf hizmetleriyle meşgul..

         Bugünlerden 150 yıl öncesinde, tarihler 1860’ı gösterdiğinde dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han tarafından Güney Afrika’ya irşad ve İslami tebliğ hizmetleri için 20’li yaşlarındaki Ebu Bekir Efendi vazifelendirilir…

İngiltere’den deniz yoluyla 40 günlük bir yolculuktan sonra Cape Town’a ulaşan Ebu Bekir Efendi çok kısa sürede yerli Afrika dilini öğrenir, İngilizcesi mükemmeldir. Orada dergâh açar. Afrika dilinde ilk Kur’an-ı Kerim’i yazar. İslami kitaplar neşreder. Yüzlerce talebe yetiştirir. Dört evlilik yapar. Torunlarının torunları ile evli olan iş adamı Levent Şenol ile bizde tanışma imkânı bulduk ve evlerinde bir akşam yemeğinde buluştuk.

Ülkede Efendi Hazretleri diye tanınan bu bilge âlimin tebliğ ve irşad çalışmalarının bereketi olarak Cape Town’da şimdilerde %20’lik bir Müslüman kitle oluşmuş. Halbuki ülke genelinde Müslümanların çoğunluğu %3 civarlarında..

İşte Osmanlı’nın ileri görüşlü, ferasetli, dirayetli açılımlarıyla bugün ülkemizden  binlerce kilometre.

Kent genelinde 150-200 civarında Türk vatandaşı var.

Özellikle Ahlesa/İhlas Battaniye Fabrikalarının sahibi Levent Şenol ve G.Afrika-Türkiye İş Adamları Derneği Başkanı Murat Yılmaz Türkiye’den gelen konuklara ve özellikle bizlere büyük ilgi ve alaka gösterdiler.

Cape Town’un en görülmeye değer yerlerinde birisi de AKVARYUMU.

Atlas Okyanusunun deniz seviyesinin altında cam dev tünellerle gezilen bu mekan tam bir tabiat harikası. Köpek balıklarına bir cam mesafesindeki yakınlık, dünyanın başka yerlerinde göremeyeceğiniz deniz ürünleri gelen konukları büyülüyor adeta..

Güneye Afrika her haliyle, her şeyiyle gidilmesi, görülmesi, yaşanması gerekenler listesinde ilk sıralarda yer almaya değer bir ülke..

Eskilerin deyimiyle: “gittiğiniz yer sizindir, ulaşamadığınız yer sizin değildir!...”

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz