Salih ŞİŞMAN
  • 16/11/2018 Son günceleme: 16/11/2018 19:27
  • 7.637

Bu seferki yazımızda son günlerde karşılaştığımız birkaç husus hakkında derleme yapmak istedim.

Yaklaşan seçim dönemi

Herkesin malumu ülkemiz yeni bir seçim sürecine girmiş bulunmakta. 30 Mart 2019 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimleri için adaylar, partilerin kapılarını aşındırmaya başladılar. İlçemiz Beykoz’da da hareketli bir seçim dönemi geçireceğimiz aşikârdır. 

Sosyal medya artık siyasi pazarlamada kullanılan en önemli alanlardan biri. Özellikle seçim dönemlerine yaklaşıldığı zamanlarda sıkça kullanılmaya çalışılıyor. Malumunuz üzere daha önce bu köşemizde siyasal pazarlama aracı olarak sosyal medyayı kullanmak isteyen aday veya aktif siyasetçilerin ne yapmaları gerektiği hususunda birden fazla yazı yazmıştım. Defalarca yazdığım bu konuda yine aynı şeyleri yazmak istemiyorum ama sosyal medyaya gereken değerin verilmediğini de gözlemlemekteyiz. Bu bakış açısıyla kitleler üzerinde fazla etki oluşturulamayacağını bilimsel bir gerçek olarak hatırlatmak isterim.

Kasım indirimleri

Her kasım ayında olduğu gibi yine dünyada alışveriş çılgınlığına sebep olan indirim kampanyaları teker teker piyasaya sürülüyor. Kasım ayı içerisinde ‘en iri’ diyebileceğimiz kampanya 11 Kasım çılgınlığıydı. 11 Kasım kavramı 1990’lı yıllarda ‘Sevgililer Günü’ kavramına alternatif olarak çıkarılmış ve ‘Yalnızlar (Bekârlar) Günü’ adı altında belli bölgelerde kutlanmaya başlamıştı. Ta ki 2009 yılında Çinli e-ticaret devi Alibaba (Aliexpress) grubunun bu tarihi indirim günü olarak belirlemesiyle alışveriş çılgınlığına dönüştü.

Çinli Alibaba grubu bu yıl 11 Kasımda birçok ülkenin milli hâsılasından daha fazla satış yaptı. 11 Kasım gününün ilk 15 dakikasında tam 5 milyar dolarlık satış rakamıyla rekor tazeledi. Gün sonu ise bu rakam 30,8 milyar dolara ulaşmıştı. Uluslararası satış yapan diğer bilindik Çin menşeli e-ticaret sitelerinin satışları da bu rakamlara dâhil değil.

Türkiye’de ise 11 Kasım kampanyasına en çok önem veren grup ise yine bir e-ticaret sitesi olan n11.com isimli internet portalıydı. Yaklaşık 40 gün önce başladığı reklam çalışmalarıyla tüketicileri etkilemeye çalıştı. N11.com isimli e-ticaret sitesi 11 Kasım günü 140 milyon TL satış yaptıklarını açıkladı.

Kasım ayı tabi ki 11 Kasım indirimiyle sınırlı değil. İlerleyen günlerde ‘Black Friday’ olarak bilinen kampanya dönemi de başlayacak. Tabi ülkemizde ki e-ticaret siteleri ve ya yerleşik mağazalar, Cuma gününün biz Müslümanlar üzerindeki hassasiyetini bildiklerinden en azından değişik isimlerle bu güne hazırlanıyorlar.

Sonuç olarak isterse adı karadan beyaza da dönüştürülse, ya da bu tarz indirim kampanyaları 365 günün hangi tarihinde yapılırsa yapılsın, tüketicilerin içindeki harcama dürtüsü reklamlarla ve ekstra kampanyalarla harekete geçiriliyor. İnsanlar bu tarz kampanyalar sonucunda ihtiyacı harici birçok ürünü almak zorunda hissedebiliyor. Olan yine olan tüketiciye oluyor aslında.

İşin ilginç yanı ise son dönemde dünyaya bu kampanyaları aşırı reklam yapıp ve bunun sonucunda satış rakamlarını katlayan firmalar hep Çin menşeli e-ticaret siteleri.

Bir sonraki yazımızda buluşmak duasıyla…

Yazarın Yazıları