Salih ŞİŞMAN
  • 26/03/2020 Son günceleme: 26/03/2020 13:45
  • 7.895

Dünyanın genelinde olduğu gibi ülkemizde artık korona virüsü ile yatıp kalkıyor.

İşin sağlık boyutuyla alakalı medya da sıkça yorumlar yapılıyor. Onun kadar olmasa da korona virüsünden kaynaklanan durumun ve alınan tedbirlerin ülkelerin ekonomilerinde oluşturabilecek zararları da konuşuluyor. Çok cılız olarakta korona sonrası hem psikolojik, hem sosyolojik, hem de teknolojik anlamda oluşabilecek değişimler hakkında da varsayımlar yapılmakta.

Korona virüs gündeminin ateşli bir şekilde hayatımızda olduğu bu zaman aralığında köşemizde de birkaç kelam etme ihtiyacı hasıl olmuştur. Lafı daha fazla uzatmadan başlarsak;

Bankalar ve Ödeme Araçlarına olan Etkisi

Bankalar uzun yıllardır internet bankacılığı üzerinden hizmet vermekteler. Son yıllarda akıllı telefon kullanımının artması akabinde mobil bankacılık hizmetleri daha da fazla geliştirilerek neredeyse bankacılık işlemlerinin tamamı uygulamalar üzerinden yapılır hale gelmeye başladı.

Mobil bankacılığın artması müşterilerin işlerini kolaylaştırdığı gibi diğer yandan bankaların karlılığını da pozitif yönde etkilemektedir. Mobil bankacılık kullanımı akabinde şubelerde ki işlem sayısı düşmekte ve uzun vade de ise bankalar daha az personel istihdam etme ve şube sayısını azaltma veya birleştirme yoluna gitmektedirler. Bu da doğal olarak masrafları minimize ederken karlılıklarını artırmaktadır.

Şu bir gerçek ki 83 milyonluk ülkemizde mobil bankacılık kullanım oranı bankaların istediği düzeyde değil. Müşterilerin bir kısmı tamamen mobil bankacılığa yönelmişken, diğer kısmı ise mobil altyapıyı hiç kullanmamakta, basit bir işlemi için bile şubelere gitmektedirler. Bir diğer kısım ise bazı işlemlerini mobil bankacılık üzerinden, bazı işlemlerini de şubelerden yapmaya devam etmektedir.

Hal böyle olunca bankalar uzun bir zamandır mobil bankacılık uygulamalarının reklamlarını yaparak müşterilerini bu uygulamalara kanalize etmeye uğraşmaktalar. Mobil bankacılığa özel kampanyalar, işlem ücretlerinin olmaması veya cüzi miktarda tutulması gibi avantajlar sunmaktalar.

Korona virüs sonrası halka açık yerlerde fazla bulunmak istemeyen vatandaşların ise mobil bankacılık kullamınını artırdığı görülüyor. Hatta hiç kullanmam veya kullanamam diyen belli bir yaşın üstündeki müşteriler ile güvenlik şüphesi olan müşterilere dahi ulaşılmaya başlanmış vaziyette.

Ayrıca, korona virüsün kağıt paralarla da bulaşabileceği söylentisi sonrası, bankalar temassız ödeme hususunda ayrıca reklamlara başlamış olup, bununla ilgili kampanyalar da düzenlenmektedir. Son günlerde temassız ödeme limiti neredeyse 2 katına çıkarılmıştır.

Sonuç olarak ilerleyen günler ne gösterir bilemeyiz belki ama, korona virüs sonrası oluşan durum her ne kadar vahim bir durum olsa da bankacılık alanına fayda sağlayacak gibi gözüküyor. En azından bankaların ürün gamında doğal bir tanınma ortamı doğmuş oldu.

Online Alışverişe olan Etkisi

Ülkemizde online alışveriş kültürü zaten az çok oturmuştu. İnsanlar bir şekilde ya ucuz buldukları ürünleri almak için ya da kampanyalı alışverişlere bir şekilde dahil olup internet üzerinden alışveriş yapıyordu. Yazının yazıldığı bu tarih itibariyle korona virüs nedeniyle evinde olan insanlara bu imkan daha cazip gelmekte ve satışların daha da artması beklenmekte.

Ayrıca, son gözlemlere göre fiziki marketlerden alışveriş yapmak istemeyen vatandaşlarımızın da online market hizmeti veren uygulamaları sıklıkla kullandıkları ve firmalar arasında da rekabetin kızıştığını söyleyebiliriz.

Korona virüsü sonrası kısa vadede online alışveriş oranı her ne kadar artıyor olsa da uzun vade de nasıl bir durumla karşılacağımızı bilmediğim için büyük alışveriş portalları üzerinde satış yapan küçük işletmeler hakkında yorum yapmak istemiyorum. Fakat şu bir gerçek ki alışveriş portallarının satışlarını artıracaklarını ve korona sonrası oluşan durumun online alışveriş sektörünü daha da canlandıracağını söyleyebiliriz.

Online / Uzaktan Eğitime olan Etkisi

Ülkemizde uzaktan eğitim yeni yeni anlaşılmaya çalışılan bir eğitim sistemi. Ülkemizde aslında bir şekilde uzaktan eğitimin atası sayılan Açık Öğretim Fakültesinin yıllarca yetersiz görülüp aşağılanması sonucu örgün eğitim en iyi eğitim şekli olarak tabulaştırılmış, online olarak başlatılan uzaktan eğitim ilk önceleri kanıksanamamıştır. Halbuki online uzaktan eğitim kendi disiplinini sağlayabilen bir öğrenci için aslında örgün eğitimden pek farkı olmayan bir eğitim şeklidir. Süreç içerisinde üniversitelerin bazı bölümleri sadece online eğitime geçerken, bazı örgün bölümlerin ortak dersleri dahi online uzaktan eğitim üzerinden yapılmaya başlandı. Bu şekilde hem eğitim merkezleri hem de öğrenciler zamandan ve mekandan daha rahat faydalanarak eğitimlerini sürdürmeye başladı. Korona virüs sonrası başlatılan ve EBA adı verilen sistemle uzaktan eğitim ismi daha fazla duyulan bir eğitim yöntemi oldu. Anlaşılan, korona virüsü sonrasında da yani ilerleyen dönemlerde de uzaktan eğitim yönteminden daha fazla faydalanacağını düşünmekteyim.

Online Televizyonculuğa olan Etkileri

Online televizyonculuk dünyada olduğu gibi ülkemizde de rağbet gören bir sistem. Son zamanlarda çevremizde de kullanıcılarının arttığını gözlemlemekteyiz. Korona virüsü sonrası vatandaşlarımızın evlerinde kendilerini korumaya almaları sonucu online televizyonculuk sektörü de bir alternatif oldu. Kısa vadede abone sayıları ne olur bilmem ama, korona virüsü sonrası oluşan durum bu sektöre de tanınma anlamında yani diğer kitlelere ulaşma anlamında bir şekilde yaradı diyebiliriz.

Sosyal Medyaya Etkileri

Korona virüsü sonrası oluşan durum, sosyal medya da çok ağır bir bilgi kirliliğine neden oldu. Maalesef bu durum gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Daha önce ki yazılarımda da  belirttiğim gibi medya okuryazarlığı kavramı burada yine devreye giriyor. Teyit edilmemiş bilgiler zaten karamsarlığa düşmüş bireyleri daha fazla psikolojik sorunlara itiyor. Fakat süreç ilerledikçe teyit mekanizmalarının da artacağını düşünmekteyim.

5G Altyapısına Etkileri

Gönül isterdi ki 5G ile ilgili de kısa bilgi vereyim ama yazı fazla uzadığı için fazla detaya girmeden şunları belirtmek istiyorum. 5G, devrimsel diye ifade edilen birçok yeniliği de beraberinde getirecek bir sistem. Fakat aynı zamanda yararlarının yanında zararlarının da sıkça tartışıldığı bir konu. Yukarıda örneğini verdiğimiz alanlar gibi daha birçok mecranın altyapısı ileride bu sistemden beslenecek ve bu alanlardaki işlemlerin ve kullanıcıların artmasıyla birlikte 5G’ye daha rahat bir geçiş yapılacağını düşünmekteyim. Uzun vadede bir bilişim dönüşümü yaşanması muhtemel.

Yazımı şimdilik burada sonlandırıyorum.

Sorularınız olursa bana [email protected] posta adresimden ulaşabilirsiniz.                                                                                        

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (1 Yorum)

Recep Fuat (4 yıl önce)

Değerli bilgiler ve ufkumuzu açtığınız için teşekkür ederim hocam kaleminize sağlık.

Yorum Yaz