Salih ŞİŞMAN
  • 14/09/2020 Son günceleme: 14/09/2020 14:19
  • 6.655

Bundan 5-6 yıl öncesine kadar belediyelerin sosyal medya hesapları sadece tek taraflı paylaşımlar yapmaktaydı.

Genel olarak günlük olarak sadece hava durumu ve nöbetçi eczane paylaşımı yapmaktaydılar.

Bu tek taraflı paylaşımlar sebebiyle vatandaşlar bir şikayet yada öneri iletmek istediklerinde karşılarında kendilerini dikkate alan bir yapı bulamıyorlardı.

Son yıllarda ise belediyeler, sosyal medya hesaplarını yönetmek için ya bu işi yapan firmalarla ya da halkla ilişkileri kuvvetli personelle bu durumu yönetmeye çalışıyorlar. Çünkü sosyal medya bir belediyenin kurumsal yapısı ile belediye başkanının PR’ı için bulunmaz bir nimet gibidir.

Bu profesyonelce bakış açısı halkla olan iletişimi de artırmış ve eskiden belediyeler tarafından tek taraflı olan paylaşımlar artık çift yönlü yapılmakta, sosyal medya üzerinden alınan halkın istek ve şikayetleri beyaz masalar yoluyla ilgili birimlere aktarılarak sorunlar çözülebilmektedir. Belediyelerin geçte olsa bunu fark etmeleri güzel bir gelişmedir.

Fakat son zamanlarda belediyelerin sosyal medya hesaplarında ki seviye iyice aşağıya düşmüştür. İyi niyetli yapıldığı zannedilen bu paylaşımların bir devlet kurumu olan belediyelere yakışmadığı aşikardır.

Hesapta espri yaptıklarını varsayarak belediye sosyal medya hesaplarının birbirleriyle atışmaları, belediyelerin bazı icraatlarını göze sokmak için devamlı devamlı yapılan düşük  profilli paylaşımlar, Z kuşağı gençlerine şirin gözükelim derken yapılan gülünç paylaşımlar, hele ki bazı belediyelerde üstlerine yaranmak için, kişiler, olaylar, şiirler vb. üzerinden yapılan şirazesinden çıkmış siyasi paylaşımlar…

Yukarıda da belirttiğim üzere bu hesaplar artık ya bu işi yapan şirketler tarafından ya da genelde belediye yönetimlerinin dışarıdan getirerek bu işin başına koydukları personel tarafından yapılıyor. Mektepli olmak tabi ki profesyonel anlamda fayda sağlıyor ama bu kişilerin kamu personeli olmaması sebebiyle devlet kurumu mantığınıçözememeleri bu sorunların çıkmasına sebebiyet veriyor.

Belediyeler bir devlet kurumu olarak sadece seçildikleri partinin seçmenlerinin değil, il veya ilçedeki tüm vatandaşların belediyesidir. Resmi hesaptan yapılan siyasi paylaşımlar size gönül vermiş seçmende ki görüntünüzü de sarsar.

Belediyeler bir devlet kurumu olması sebebiyle denetleme, düzenleme vs. gibi görevleri olan kurumlardır. Lakayt paylaşımların belediyelerin kurumsal yapılarına da zarar verdiği de unutulmamalıdır.

Bu yazımdan “devlet kurumlarına bağlı sosyal medya hesaplarının sert bir bakış açısıyla bu işi yapmalıdır” gibi bir anlam çıkarılmamalıdır.

Anlatmak istediğim, resmi hesaplar sadece bir yaşa yada bir kesime göre değil, gerekirse herkesin anlayacağı şekilde hitap ve paylaşımlarda bulunmalıdırlar. Devlet kurumu mantığı budur.

Yoksa yerine göre esprili, yerine göre üzüntülü, yerine göre de duygusal paylaşımlar elbette yapılacaktır.

Mesela 2014 yılında Yozgat Belediyesinin bir paylaşımını aşağılayan bir vatandaşa karşı Yozgat Belediyesinin cevabı sadece sosyal medyada değil, yazılı ve görsel medyada bile  günlerce haber olmuştu. Keza Yozgat belediyesinin bu paylaşımı karşı tarafı kırıp dökmeden çok güzel cevaplar da verilebileceğinin zekice bir örneğidir.

Yaşadığımız ilçemizde ki Beykoz Belediyesi sosyal medya hesaplarının da yukarıdaki eleştirilerimizden kendilerine pay çıkarmasını dilerim. Keza kendileri de benzer hatalara düşmektedirler.

Yaklaşık 10 yıldır belediyeler ve diğer devlet kurumlarının sosyal medya hesaplarını inceleyen biri olarak konuyla ilgili yazacak ve söylenecek çok şeyler var. Ama en azından bir kenarından da olsun ben uyarımı yapayım dedim. Gereği ilgililerin bileceği iştir.

Sorularınız olursa bana [email protected] posta adresimden her zaman ulaşabilirsiniz.

Bir dahaki yazımızda görüşmek dileğiyle…

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz