İrem AKDEMİR
  • 14/01/2022 Son günceleme: 14/01/2022 09:48
  • 3.365

Obezite fazla kalorinin vücutta yağ olarak depolanmasıyla ortaya çıkan, beraberinde birçok sağlık problemine neden olabilen metabolik bir hastalıktır.

Depolanan bu yağın vücutta nasıl dağıldığı ise hem sağlık hem de fiziksel görüntü olarak bireyleri etkiliyor.

Yaş, hormonlar, genetik, stres, beslenme düzeni bölgesel fazlalıklarınız üzerinde önemli faktörler olsa dahi doğru beslenme alışkanlıkları ile şikayetçi olduğunuz bölgesel kilolardan kurtulmanız çok mümkün.

Elma tipi, armut tipi, kum saati ve dikdörtgen olmak üzere dört farklı vücut tipi vardır. Bu vücut tiplerinin belirlenmesinde ‘bel-kalça oranı’ ölçümü kullanılmaktadır.

Elma tipi, kişinin özellikle karın ve bel bölgesindeki yağ dokusu artışının görüldüğü tip iken armut tipinde tam tersi olarak yağ dokusundaki artış bel, kalça ve bacaklarda olur. Kum saatinde göğüs ve basenler genişken karın bölgesi daha incedir. Dikdörtgen veya cetvel olarak adlandırdığımız vücut tipinde ise göğüs, bel ve kalça eşit oranda geniştir.

 

Elma vücut tipine sahip bireyler nasıl beslenmeli?

Elma vücut tipi erkeklerde daha sık görülmektedir.  Yapılan çalışmalara göre ise bu vücut tipine sahip bireylerde kalp hastalığı, inme, hipertansiyon ve diyabet görülme olasılığı daha yüksektir.

Genetik faktörler, alkol, yanlış beslenme düzeni, pkos, insülin direnci, hassas bağırsak sendromu, menapoz ve doğum geçmişi bu bölgedeki yağlanmanın bir sebebi olabilir. Karın bölgesinden şikâyetçiyseniz hedefe giden yolda sürecinizin kısa olmadığını kabullenin ve pes etmeden aldığınız kararları uygulayın.

Öncelikle karbonhidrat seçimlerinizde dikkatli ve ölçülü olun. Özellikle beyaz un ve rafine şekeri tamamen çıkarın hayatınızdan.

Protein ağırlıklı diyetler yapmayın.

Yeşil mercimek, maş fasulyesi gibi baklagilleri beslenme düzeninize dahil edin.

Meyvelerden ananas ve böğürtlen gibi kırmızı-mor meyveleri daha sık tercih edin.

Muhakkak her gün yeşil ve beyaz çay gibi bitki çaylarını tüketmeye özen gösterin.

Midenizde bir rahatsızlık yoksa yemeklerinizde bol bol baharat kullanın.

Avokado, çiğ kuruyemiş, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağları tüketin.

Alkol kullanmayın.

Son olarak stresten uzak durun, çünkü stres kortizol seviyenizi arttırıcaktır.

Armut vücut tipine sahip bireyler nasıl beslenmeli?

Yine genetik yatkınlık, östrojen fazlalığı, yanlış beslenme düzeni, masa başı çalışmak gibi bir çok faktör armut vücut tipine neden oluyor olabilir ve armut vücut tipi kadınlarda daha sık görülür.

Armut vücut tipine sahipseniz protein ağırlıklı diyetler yapmanız çok mantıklı olacaktır.

Çay tercihinizi rooibos çayı ve beyaz çayda yana kullanın.

Meyvelerden yeşil elma ve ananası tercih edin.

Baharatlardan ise özellikle tarçın ve zerdeçalı yemeklerinize ekleyin.

Basen ve bacak bölgesine yönelik egzersizler yapmayı da ihmal etmeyin.

Tüm bunların yanı sıra unutmayın ki doğru ve sürdürülebilir bir beslenme programı ile yağ kaybı sağladığınızda hangi bölgenizde yağ dokusu fazlaysa o bölgedeki yağ dokusu zaten küçülecektir. Önemli olan doğru bir beslenme programına sadık kalabilmek ve süreci fiziksel egzersizler ile desteklemek olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Yazarın Yazıları