İrem AKDEMİR
  • 11/05/2021 Son günceleme: 11/05/2021 21:53
  • 3.697

İnsan bedeni son öğününden 8 saat sonrasında oruç tuttuğunu kavrayabiliyor,  3. gün ile 7. gün arasında ise oruç tutmaya alışıyor. 2. haftada neredeyse tamamen uyum sağlarken ramazan ayının son iki haftasında vücut toksinlerinden arınmaya başlıyor.

Yapılan çalışmalara göre ramazan ayının son iki haftasında hafıza ve konsantrasyon güçlenirken organlar maksimum kapasitesine dönmektedir. Oruç süresi haftalarca uzatıldığında ise bedenimiz enerji olarak kasları kullanmaya başlamakta.

İşte tam da bugünlerde toksinlerimizden arınmışken tap taze bir vücutla ramazan bayramını karşılıyoruz. Her ne kadar oruç detoks etkisi yaratsa da öğün sayılarının azlığı ve yaşanılan uzun süreli açlıklar dolayısı ile metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak bayramda daha hızlı kilo alınmakta veya hazımsızlık problemi ile karşılaşılmaktadır.

Ramazan Bayramını rahat geçirmenize yarayacak tüyolar;

Uzun süredir sabah kahvaltısı yapmıyoruz, eminim birçoğumuz kahvaltı öğününü bir hayli özledi. Mükellef bir kahvaltı sofrasının hayalini kuruyor olabilirsiniz. Güne kahvaltı ile başlamak metabolizmamızın çalışması adına çok değerli ama bu öğünü 1 adet haşlanmış yumurta, bol yeşillik, 3-4 adet ceviz ve belki yanında bir dilim ekmek ile hafif geçirmekte fayda var.

Ardından ramazan öncesindeki öğün düzeniniz nasılsa güene o şekilde devam etmenizi öneririm. Beslenme düzeninizde ara öğünlere yer vererek oluşabilecek tatlı isteklerinin önüne geçebilir ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Gün içerisinde yeterince su içmeyi unutmanız çok mümkün. Vücudunuz susuz kaldığında besinlere olan yöneliminin artacağını hatırlatmakta fayda var. Bu süreçte siyah çay ve kahve tüketimini minimumda tutarak su ve bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Yeşil ve beyaz çay gibi antioksidan kapasitesi yüksek çaylar metabolizma hızınızı destekleyecektir.

Tatlılar şeker bayramının olmazsa olmazlarından!

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih ederek kan şekerinin aniden yükselmesinin ve bayram sonrası tartıda sürprizler ile karşılaşmanın önüne geçebilirsiniz. Örneğin 2 top dondurma tatlı tercihi için oldukça kulağa hoş geliyor.

Bayram şekerleri ve çikolatalarından sadece bir tanesinin tadına bakarak nefsinizi köreltin. En az şeker ve en fazla lif oranına sahip olan bitter çikolatadır. %80 kakao oranına sahip bitter çikolata tercih edebilirsiniz.

Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçmek için lif alımını arttırmak çok kıymetli. Taze sebze ve meyveler, kuru baklagilller ve tam tahıllar lif açısından zengin besinlerdir.

Doymuş yağ içeriği yüksek kızartma ve hamur işlerinden uzak durarak yağ tercihinizi zeytinyağı, avokado veya kavrulmamış kuru yemişlerden yana yapabilirsiniz.

Ramazan ayı boyunca azalan günlük fiziksel aktivitenizi arttırmalı, Dünya sağlık örgütünün önerisi olan haftada en az 150 dakika egzersizi bu süreçte ihmal etmemelisiniz.

Son olarak hazımsızlık problemi yaşayanlar için önerim soğuk yeşil çay;

1 fincan önceden demlenmiş soğutulmuş yeşil çay

1 adet maden suyu

1 fındık büyüklüğünde taze zencefil

1 dilim limon

2-3 yaprak taze nane

1 adet çubuk tarçın

Bu bayramda sevdiklerimize uzaktan sarılsak da kalplerimizin birlikte olduğu, sağlık ve neşe dolu bir bayram dilerim.

Ramazan Bayramı’nız kutlu olsun!

Yazarın Yazıları