Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor

  • 0
  • 10471
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor
Engelsiz umutlar Beykoz'da hayat buluyor

Engelsiz Umutlar Sosyal ve Kültürel Yaşam Derneği, Beykoz Vakıf binasında engellileri konu alan bir kokteyl düzenledi.

Düzenlenen kokteyle, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, AK Parti Beykoz İlçe Başkan Yardımcısı Zafer Aslan, Beykoz İlçe Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüsnü Hüseyin Kolcu, İlçe Gençlik ve Spor Kolları Müdürü Bülent Küçük, SGK Müdürü Ferda Özkalender, Sosyal Yardımlaşma Müdürü Selim Safi, CHP Beykoz Belediyesi Aday Adayları, Engelli çocuklar ve velileri katıldı.

Konferansta, Engelli nedir? Bizler onlar için ne yapabiliriz? Soruları tartışıldı.

Açılış konuşmalarını yapmak üzere Engelsiz Umutlar Sosyal ve Kültürel Yaşam Derneği Başkanı Dilek Akın kürsüye çıktı.

“Maddi destekte bulunduk

Akın, “Derneğimiz ilçemizdeki tüm özel eğitim veren okullarımız ile Diyalog içerisinde olup, bu kurumlardaki öğrencilerimizi daha mutlu kılabilmek için uğraşırken, ilçemizdeki aynı amaç ile çalışan diğer kurumlarımız ile de devamlı irtibat halindeyiz. Ben dahil yönetiminizde engelli öğrenci velisi ve bizlerin çalışmalarına destek olan değişik sektörlerin mensupları vardır.  Bu arkadaşlarımızla birlikte her iki okulumuzda bulunan ihtiyaç sahibi ailelere ramazan ayında ramazan kolileri dağıttık. Kıyafet ve hediye çekleri dağıttık. İhtiyaç sahibi engelli ailelere gıda, giyişi ve maddi destekte bulunduk. Artık Beykoz Sivil Toplum Kuruluşları içerisinde çok özel hizmet veren Engelsiz Umutlar Derneği’nin de olduğunu siz değerli konuklar ve basın mensuplarımız vasıtasıyla daha geniş kitlelere yaymak istiyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sözü İlçe Eğitim Müdürü Kazım Bozbay aldı.

“Yoğun çalışmalarla sürdürdük”

Haftayı yoğun olarak engelli çocukların yanında geçirdiğini dile getiren Bozbay, “Aralık ayı engelliler haftasını içerisinde barındıran bir ay olması nedeniyle geçtiğimiz haftayı yoğun olarak engelli çocuklarımızın bulunduğu ortamlarda yapmış olduğumuz yoğun çalışmalarla sürdürdük. Çocuklarımızın sorunlarıyla, engellerin nasıl aşılacağıyla birçok toplantıyı birlikte gerçekleştirdik. Bu konuyu hafta boyunca konuştuk. Aylar boyu da konuşulsa yeridir. Dünyaya bir şekilde dezavantajlı olarak gelen bir engeli bulunan, zihinsel veya bedensel engeli bulunan çocuklarımızı, gençlerimizi, insanlarımızı engellerini nasıl aşarız? Bu hayatı onlara daha nasıl kolaylaştırabiliriz? Onunla ilgili çalışmaları kim yapıyorsa, kim elinden geldiğince gayret gösteriyorsa Allah onların bütün sorunlarını, dertlerini çözsün” ifadelerini kullandı.

Beykoz İlçe Kaymakamı Ahmet Katırcı: “Sizlerin içinde olmaya çalışıyorum”

“Toplumun çok önemli bir meselesidir”

Aynı sıkıntıları otuz yıldır kendisinin de yaşadığını söyleyen Katırcı, “Aynı sıkıntıları otuz yıldır bende yaşıyorum. Bu toplumun çok önemli bir meselesidir. Birçok açıdan önemli ama şunu söyleyeyim. Sekiz milyon insandan bahsediyoruz. Hala kafasındaki engeli kaldıramadığımız beyin özürlü bir toplum kesiminden bahsediyoruz. On gündür bu konu hakkında konuşuyoruz. Gerekirse on yıl daha konuşacağız.  Bu konuyu gündemde tutmaya o kadar ihtiyacımız var ki. O bahsettiğim beyin özürlülere gerçek özürlünün biz olmadığını, gerçek özürlünün onlar olduğunu anlatmaya o kadar çok ihtiyacımız var ki bir haftadır anlatıyoruz. Öncelikle bunun bir insani eksiklik olmadığını, bir kusur olmadığını hepimizin aynı düzeyde insanlar olduğunu onlara anlatmalıyız. Söylemek istemiyorum ama, acıyarak değil de merhametle, sevgiyle bakabilirsek bütün mesele çözülecektir” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından CHP Beykoz Belediye Başkan Aday Adayı Muammer Tonya’nın kızı Damla Pia Tonya, engelli çocuklara uygulanan psikolojik şiddeti anlattı.

Pia Tonya, “Engelli birey, tarih boyunca acıma, merhamet etme duygular eşliğinde algılanmıştır. Bu nedenle engelli birey toplumun diğer bireyleri gibi sokağa çıkması eğitim görmesi gereklilik olarak görülmemiştir. Engelli birey evinde ya da yaşadığı kısıtlı alanlarda yaşamını sürdürme üzerinden toplum tarafından planlanmış hayatıyla toplumdan izole edilmiş ve soyutlanmıştır. Böylece eğitim, seyahat, sosyal güvence gibi bütün temel haklarının imkansız kılındığı bir dünyaya hapsedilmiştir. Engellinin bu döngüyü kırmak için verdiği mücadele, çoğunlukla ayrımcı uygulama ve yaklaşımlar nedeniyle başarısız olmuştur. Toplumun engelli sorunlarına karşı duyarlılığının artması, bunun paralelinde devletin engelli sorunlarını çözümü yönünde politikalar geliştirmesinde çabası, bu ihtiyacın temel dinamiğini oluşturmaktadır. Her şeyden önce engellilere yardım odaklı değil, engellilere öz güven kazandırma temelli bir duruş sergilemek gerekmektedir” dedi.

Psikolog Ayşegül Küçükkaraca, Engelli Ailelerin Psikolojisine nasıl yardımcı olabiliriz?

Aile içindeki roller yeniden yapılandırılarak stresle başa çıkılabilir. Bu ne demek? Ailede her bir bireyin engelli çocuk hakkında bir rol üstlenmesi demektir. Aile üyelerinin çocuğun tedavi ve rehabilitasyonlarıyla ilgili sürekli birbirleriyle bilgi iletişimi yaparak, bilgileri paylaşması gereklidir. Her bilgiyi bilgi sandığınız kaynakları okumayın. Bilimsel makaleler okuyun. Çocuğunuzu aynı teşhiste olan başka bir çocukla kıyaslamayın. Çünkü her çocuk biriciktir. Her çocuğun farklı özellikleri vardır. Önemli olan bu özellikleri ortaya çıkarmaktır. Sizi karamsar hissettiren kişi ve durumlardan uzak durun. Sanatsal aktivitelere katılın. Sanatın gücünden yararlanın. Devletin size sağladığı haklardan haberdar olun. Bunlar stresle başa çıkmak için sizlere önereceğim bazı yöntemlerdir.

İlçe Spor Müdürü Bülent Küçük’ün eşi Doç. Dr. Öznur Küçük, Engelli Nedir? Sorusuna cevap verdi.

Küçük, “Engelli diye araştırma yaptığımızda ne yazık ki, bizim sevmediğimiz sakat, özürlü tabirler çıktı. Bununla ilgili olarak bizim anayasamızda da özürlü tabiri kullanılıyordu fakat son yasayla beraber anayasada özürlü kelimesi artık kullanılmıyor. Bizim için çok güzel bir şey. Peki engelli ne? Engelli, doğumsal veya kazanılmış kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı bedensel veya ruhsal problem olarak nitelendiriyoruz. Bu zeka problemi olabilir. İşitme engeli olabilir vb. engeller olabilir” şeklinde konuştu.

Konferans sonu toplu fotoğraflar çekildi.

Haber Merkezi

Kavacıkspor'da alarm verildi... Rakip Dudullu
Önceki Kavacıkspor'da alarm verildi... Rakip Dudullu
Doğa Koleji Beykoz’da çocuk şenliği düzenliyor
Sonraki Doğa Koleji Beykoz’da çocuk şenliği düzenliyor
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz