E-İrsaliye Nedir? Kimlere Zorunlu?

  • 0
  • 6753

E-İrsaliye, E-Dönüşüm yöntemleri arasında en çok tercih edilen uygulamalardan biridir.

Ticari faaliyette bulunan şirketler için elektronik ortamda düzenlenen irsaliye, zaman ve maliyet açısından da oldukça avantajlıdır.

E-İrsaliye Nedir?

E-İrsaliye, bir malın taşınması ve sevki sürecinde gerekli olan irsaliye belgesinin elektronik ortamda düzenlenmesidir. Kâğıt irsaliye ile elektronik irsaliye arasında düzenleyenin aleyhine hiçbir durum söz konusu değildir. Aksine E-irsaliyenin çok daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.

İrsaliye belgesi, taşıma ve sevk irsaliyesi olarak ikiye ayrılır. E-İrsaliye sistemi ile hem taşıma hem sevk irsaliyesi düzenlenebilmektedir. Hukuki açıdan da E-irsaliye ile kâğıt irsaliye arasında fark yoktur.

E-İrsaliye Kimlere Zorunlu?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Kararında E-irsaliye uygulamasının kimler için zorunlu olduğu belirlenmiştir. Aşağıda belirtilen şartları taşıyan firmalar, Vergi Usul Kanunu Genel Kararına göre 01.07.2020 tarihi itibariyle E-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadır.

  • Vergi düzeyi düşük ya da riskli mükellefler, GİB’in yaptığı incelemelere göre E-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadır. Faaliyet ve ciro fark etmeksizin GİB’in kararı esas alınır.
  • E-İrsaliye uygulamasına dahil olmak zorunda olan mükellef gruplar ve serbest meslek mensupları, 01.07.2019 kararınca belirlenmiştir.
  • E-Fatura uygulamasını kullanan ve brüt satış karı 25 Milyon TL ve üzeri olan işletmeler, 01.07.2019 tarihi itibariyle E-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadır.
  • Maden işletmeler, demir-çelik işletmeleri ve şeker ve benzeri ürünleri imal eden şirketler, ciro fark etmeksizin E-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadır.

E-İrsaliye uygulamasının avantajları düşünüldüğünde mükelleflerin zaman kaybetmeden E-irsaliye uygulamasına geçiş yapması hem zaman hem de maliyet açısından oldukça önemlidir. EDM Bilişim olarak maliyetlerinizi minimize ederek, verimliliğinizi arttırmaktayız.

E-İrsaliye ’nin Avantajları Nelerdir?

Ticari faaliyette bulunan şirketler, E-İrsaliye uygulamasına geçerek bir dizi avantajı elde edebilir. E-İrsaliye uygulamasının avantajları ise şöyledir;

  • Zaman Tasarrufu
  • Minimalize Edilmiş Maliyet
  • Hız
  • Doğa Dostu
  • Entegre Sistem

Yukarıda belirtilen avantajları, EDM Bilişim olarak siz değerli müşterilerimize alanında uzman kadromuzla beraber sağlamaktayız.

E-İrsaliye Uygulamasına Nasıl Başvurulur?

E-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmak isteyen ticari kuruluşların E-Fatura sisteminde kaydının olması şarttır. E-Fatura sisteminde kaydı bulunmayan ticari kuruluşlar, E-İrsaliye uygulamasından yararlanamaz.

E-Fatura sistemine kaydı bulunan ticari kuruluşlar, E-İrsaliye sistemine geçmek istediğinde tercih edebileceği 2 farklı başvuru yolu vardır. İlk olarak GİB portal aracılığıyla E-İrsaliye uygulamasına başvurmak mümkündür. Bir diğer yol ise dilekçe yöntemi ile başvuru gerçekleştirmektedir. Ticari kuruluşlar, GİB’e hitaben yazılmış bir dilekçe ile başvurularını gerçekleştirebilir. 

E-İrsaliye Uygulamasında Yol Denetimi Nasıl Yapılır?

Denetim memurları, mevcut cihazlarını aracılığıyla E-İrsaliye uygulamasında bulunan kare kodu okutarak yol denetimi gerçekleştirebilir. E-İrsaliye uygulamasında söz konusu kare kod zorunlu olduğundan denetim memurları hızlı bir şekilde yol denetimini gerçekleştirmektedir. E-İrsaliye uygulaması, görüldüğü üzere yol denetimi içinde pratik çözümler sunan bir uygulamadır.

E-İrsaliye ilgili daha detaylı bilgilere, sektörün önde gelen kurumlarından EDM Bilişim web sitesinden www.edmbilisim.com.tr edinebilirsiniz.

Ağaç kurtlarından ne öğrendim?
Önceki Ağaç kurtlarından ne öğrendim?
Beykoz Kulüpler Birliği Mayıs Ayı Toplantısı yapıldı
Sonraki Beykoz Kulüpler Birliği Mayıs Ayı Toplantısı yapıldı