Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy

  • 0
  • 130122
Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy
Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy
Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy
Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy
Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy
Beykoz'un Köyleri... Cumhuriyetköy

İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan Cumhuriyet Köyü, kuzeyde, Öğümce, Bozhane ve Kılıçlı Köyleri, güneyde, Üsküdar ilçesi, doğuda Ömerli Beldesi, batıda Polonezköy ile çevrilidir.

Adı: Cumhuriyet

İlçesi: Beykoz

Kuruluşu: 1920’ler

Kurucuları: Bulgaristan’dan göç eden muhacirler

Nüfus: 1.764

Hane Sayısı: 475

Okul: 1 adet İlköğretim Okulu ve 1 adet Lise

Sağlık Ocağı: 1 adet sağlık ocağı

İbadethane: 1 Adet Camii

Geçim Kaynağı: tarım ve hayvancılık

Hayvan Sayısı: 750 büyük baş

Öne Çıkan Ürün: Patates, fasulye, domates, lahana

Öne Çıkan Mekân: Atatürk Korusu

Tarihi Eser: Bulunmuyor

İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan Cumhuriyet Köyü, kuzeyde, Öğümce, Bozhane ve Kılıçlı Köyleri, güneyde, Üsküdar ilçesi, doğuda Ömerli Beldesi, batıda Polonezköy ile çevrilidir. Eskiden Çavuşlu Çiftliği olarak bilinen ve Hüseyin Paşa’ya ait olan bu şirin yerleşim alanı daha sonra Yahudi asıllı Harry Akkerman tarafından satın alınmıştır. Ancak 1928 yılında köy, Bulgaristan’dan gelen Mehmet Çoker, Fevzi Tunalı ve Tirenikli Mustafa ve onlarla birlikte gelen 33 aile tarafından satın alınır.  Akkerman’a 55.000 lira ödeyerek köyü alan ailelere, 1928 ile 1929 yılları arasında Rusçuk’tan gelen Bulgaristan Türkleri de katılır.

                 

Köyün hem kaderi hem de ismi, Atatürk’ün 1937’deki ziyareti ile değişir. Bu şirin yerleşim alanını beğenen Atatürk, çeşitli girimler neticesinde buranın çağdaş bir orman köyü olması noktasında önemli adımlar atar. Net bir ismi olmakla birlikte Çavuşlu Çiftliği olarak anılan bu köye “Cumhuriyet” ismini uygun görür. Köy sakinleri de Atatürk’ün bu jestlerine karşılık ona 5 dönümü bulan araziyi hediye eder ve sonraları bu alana çam fidanları dikerek, zamanla 500 dönümü bulan bu alanı tamamen ağaçlandırırlar. Bu meşe korusuna Atatürk Korusu adı verilmiştir.

Azalan büyükbaş Hayvancılık

Yaklaşık 13.00 dönümlük bir alan üzerine kurulan Cumhuriyet Köyü’nün sakinleri geçimlerini, tarım, hayvancılık, meyvecilik ve çiftlikle sağlar. Ağırlıklı olarak kendi gereksinimlerini karşılamaya yönelik sebze ekimi yapan köylüler; patates, fasulye, domates, lahana, patlıcan, biber, marul, ıspanak, mısır yetiştiriciliği yapmaktadır. Önceleri yaygın olan büyükbaş hayvancılık günümüzde sütünün gelir getirmemesi yüzünden azalmıştır. Ancak bu durumun aksine köylüler küçükbaş hayvancılık yapmaya devam etmektedir. Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin yapıldığı köyde kümes hayvancılığı ve her ne kadar sayıları giderek azalsa da arıcılık yapılmaktadır. Köy sakinlerinin öncelikli gelir kaynağı olarak dikkat çeken ormanlar geçmişte köylünün tapulu ormanı iken 1950’li yıllarda devletleştirilmiştir. Bunlara ek olarak köylüler iç turizme ilişkin çalışmalar da yapmaktadır.

Cumhuriyet Köyü bünyesinde barındığı restoranlar, piknik alanları, doğal güzellikleri ve at çiftlikleri ile özgün bir yapı sergiler. Özellikle yaz mevsiminde geniş bir turist kitlesini de ağırlayan köyde tabiat ile içi içe bir zaman dilimi geçirmek mümkündür.

Örnek Bir Köy  

Cumhuriyet eğitim ve öğretim noktasında benzer köylerden ayrılır. 1932’de yapılan ilkokulun yanı sıra, 2002-2003 yılları arasında eğitim ve öğretime açılan Galip Öztürk Çok Programlı Lisesi de köyde hizmet vermektedir. 102 öğrenci ile eğitime başlayan lisede; bilgisayar, muhasebe ve elektrik olarak üç bölüm altında eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Köyün dikkat çeken yapılarından biride camisidir. Halkın ortak çabasıyla 1953 yılında imece usulü neticesinde yapımı tamamlanan cami, köyde yaşamını sürdüren “Ressam” lakaplı Mehmet Fırçalıgüzel’e yaptırılmıştır. Riva Deresi, Polonez Deresi ve Kanlı dere’yi sınırlı içerisinde barındıran Cumhuriyet Köyü’nün ilçe merkezine uzaklığı 32 kilometre olup planlı yerleşimi ve kurulumu ile Beykoz’un örnek köylerinden biridir.

Altyapısı tamamlanmış, eğitim kurumlarına ek olarak eczanesi, sağlık ocağı, taş fırını ve süpermarketleri ile köylülere ve konuklara geniş bir hizmet ağı sunan köy, düzenli cadde ve sokaklara da sahiptir. Cumhuriyet Köyü ayrıca sahip olduğu doğal dokusu nedeniyle sinema, dizi film, klip ve reklam sektörlerinin plato olarak tercih ettikleri vazgeçilmez mekanlarından biri olma ayrıcalığını taşımaktadır.

Dost Beykoz / Özel Haber

Dost Beykoz sordu, Çavuşbaşı konuştu
Önceki Dost Beykoz sordu, Çavuşbaşı konuştu
CHP Beykoz İlçe Başkanı Dost Beykoz'a konuştu
Sonraki CHP Beykoz İlçe Başkanı Dost Beykoz'a konuştu