Beykoz'un ilk gözağrısı FSM'den günde 230 bin araç geçiyor

  • 0
  • 1383
Beykoz'un ilk gözağrısı FSM'den günde 230 bin araç geçiyor
Beykoz'un ilk gözağrısı FSM'den günde 230 bin araç geçiyor
Beykoz'un ilk gözağrısı FSM'den günde 230 bin araç geçiyor

İstanbul'un Fatihi 2. Mehmet'in adı verilen ve Beykoz'u Avrupa Yakasıyla bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden her gün 230 bin araç geçiyor.

Temeli 29 Mayıs 1985 tarihinde atılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, kültürel, ticari, siyasi ve tarihi değerlerini yıllardır korumaya devam eden İstanbul'un ikinci gerdanlığı olarak göze çarpan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Beykoz ve Sarıyer arasında vatandaşların ulaşımı açısından önemli bir değer olarak kabul ediliyor.

FSM Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 5 kilometre kuzeyinde Hisarüstü ile Anadolu Yakası'nda Beykoz Kavacık mevkileri arasında yer alıyor.

Yapımı için öngörülen bin 100 iş gününden 192 gün önce, 29 Mayıs 1988'de tamamlanana Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 3 Temmuz 1988'de vatandaşların hizmetine açıldı.

Yapımının ardından mega kentin araç trafiğini hafifleten köprü, İstanbul'un modernleşmesine de büyük katkı sunmaya devam ediyor.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, halihazırda kentin iki yakasını birbirine bağlayan 4 farklı kara yolu alternatifi arasında en çok kullanılan kara yolu ulaşım projesi olarak dikkati çekiyor.

Kule ayakları arasındaki orta açıklığı bin 90 metre olan köprünün kule temelleri Boğaz'ın iki yakasındaki Sarıyer ve Beykoz'daki yamaçlara yerleştirildi.

Kuleler ise neredeyse tabliye mesnet seviyesinden başladı.

Yapının iki ucunda, taşıyıcı ana kablolardan gelen çekme yüklerini kaya zemine aktaran planda ise 50 x 60 metre boyutunda ve 35 metre kadar derinlikte masif betonarme birer ankraj bloğu bulunuyor. Ankraj bloklarının içinde kabloların tespit edildiği birer oda yer alıyor.

Toplam genişliği 39,4 metre, tabliye sayısı 62, orta açıklığı bin 90 metre, denizden yüksekliği 64, kule yüksekliği 107,1 metre olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün kulelerinin ağırlığı yaklaşık 7 bin ton.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü dönemin başbakanı Turgut Özal ve Semra Özal'ın bulunduğu aracın geçiş yapmasıyla resmen hizmete alındı.

Köprünün proje hizmetleri İngiliz Freeman, Fox ve Partners firması ve BOTEK Boğaziçi Teknik Müşavirlik A.Ş. firması tarafından yerine getirilmiş, inşaatını ise Türkiye'den STFA, Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K. adlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum 125 milyon dolar karşılığında üstlenmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Edirne-Ankara arasındaki Trans European Motorway (TEM)'in bir parçasıdır. Köprüden hizmete alındığı günden itibaren 36.1 milyar araç geçiş yaptı.

Geçiş ücretleri de güncel olarak otomobiller için tek sefer 15 lira, motosikletler için 6 lira, 3,20 metreden büyük her türlü iki akslı araçlar için 19 lira olarak belirlendi. 3,4,5,6 ve üstü akslı araçların geçişi yasaktır.

Haber Merkezi

Avusturya galibiyeti Beykoz'da sokaklara taştı
Önceki Avusturya galibiyeti Beykoz'da sokaklara taştı
Alaattin Köseler Çiğdem Mahallesine sığmadı
Sonraki Alaattin Köseler Çiğdem Mahallesine sığmadı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz