İrem SÜRÜ
  • 12/08/2021 Son günceleme: 12/08/2021 11:45
  • 4.761

Yangın, zarara yol açan büyük ateş anlamına gelmektedir. Bu günlerde gündemimizi oluşturan büyük orman yangınları, ülkemizde sıkça duymaya başladığımız bir felaket haline gelmiştir.

Yangınlar, meydana geldiği bölgede maddi hasarlar yarattığı kadar, bölgenin ekolojik dengesinde de ciddi oranda hasarlar bırakmaktadır. Yangınların çıkış sebepleri, alınması gereken önlemler,  sonrasında yapılması gereken işlemler ve akut oluşan rahatsızlıklar karşısında bilinmesi gereken ilkyardım uygulamaları, başımıza gelebilecek yangın felaketlerinin önüne geçebilmek ve önlemsiz davranılan durumlar sonucunda oluşabilecek yangınlar sonrası için oldukça önemlidir.  Yaşanılan her yangın, doğada yaşayan her canlının hayatını ve yaşam şartlarını aynı oranda tehlikeye atmaktadır. Yangının oluştuğu ormanlarda ağaçların, bitkilerin ve hayvanların yok olması, insanların var oldukları süre boyunca bu felaketlerin negatif sonuçlarını hayatlarının her alanında yaşayacaklarının sinyalini vermektedir.

Yangınlar farklı sebeplerden oluşabilir. Yangın oluşumu, teknik açıdan açıklandığı kadar zor koşullarda değil, basit hatalar sonucunda meydana gelmektedir. En büyük ihmal, alınması gereken önlemlerin bilinmemesidir. Elinize ağır geldiği için ormana attığınız bir pet şişe, beraberinde büyük yangınları getirebilir. Aynı şekilde sigara izmariti, cam şişeler, cam kırıkları, plastikler orman yangınlarının oluşması için basit fakat etkili sebepler arasında yer alır. Atıkların doğru atılması veya saklanması yangınları önlemek için yine önemli bir konudur. Yeşil alanda yapılan piknikler sonrası ateşin söndürülmeden bırakılması, kontrolsüz ateş ve çöp yakılması yangınları tetikleyen diğer faktörler arasındadır. Verilen örnekler gün içerisinde küçük bir ihmalkar davranışın, doğal alanlarda ne kadar büyük yangınların çıkabileceğini bizlere göstermektedir.  Bu yüzden öncelikle, her konuda olduğu gibi bu konuda kendimizi eğitmeli ve geliştirmeliyiz.

Oluşan bir yangın sonrası, alevler kendi boyunuzu geçmeden müdahale edebiliyorsa, eldeki imkanlarla müdahale edilmelidir. Özellikle alevler korkutucu büyüklükte ise hemen 177 ve gerekiyorsa 112 ekipleri aranmalıdır. Ülkemizde yangın ihbar hattı 177’dir. Gerekli bölge tahliye edilmelidir. Bazı durumlarda yangına bilinçsiz müdahale etmeye çalışmak, yangının daha fazla büyümesine ve yayılmasına sebep olur. Özellikle büyük yangınlara ekiplerin müdahale etmesi en sağlıklısıdır.

Yangın esnasında veya sonrasında bizlerin veya çevremizdeki insanların sağlık durumları hakkında müdahalede bulunmakta oldukça önemlidir.  Eğer kişi hala yanıyorsa, paniğe kapılmadan örtü ile yerde yuvarlanması sağlanmalıdır. Yanmış giysileri veya varsa aksesuarları çıkarılmalıdır. Yanık yüzeyi küçükse 15-20 dakika boyunca yanık bölge çeşme suyunun altında tutulabilir. Ancak direk soğukla veya buzla temasından kaçınmak gerekir. Yanıklar kişide sıvı kaybına sebep olabilir. Kişinin bilinci açıksa ve sizinle iletişim kuruyorsa, sıvı kaybını önlemek için su veya soda içirilmesi yaralıyı dinç tutacaktır. Yanıkların üzeri temiz bir bezle kapatılabilir. Ancak yanık bölgelerin birlikte bandaj yapılması sakıncalıdır, dikkat edilmelidir. Ortamda dumana maruz kalındıysa, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı önlemlerin alınması gerekir.  Bu kişilerin bol bol temiz hava alması sağlanmalı ve imkân varsa yarı oturur pozisyonda dinlendirilmelidir.  Olay heyecanı ve korkusu ile gelişebilecek diğer durumlarında aynı şekilde bilinmesi veya kurtulma çabası sırasında oluşabilecek yaralanmalar sonrasında da nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmek, kazazedeler için oldukça önemli olacaktır.

Yangın, oluştuğu her ortam için tehlikeli ve korkutucudur. Ancak bir ormanın yanması, her canlı için o an ve sonrası için acı vericidir. Bu acıların yaşanmaması adına, öncelikle bireysel olarak almamız gereken önlemlerin tamamlanması ve bilinçli olunması gerekmektedir. Önlem, ilkyardımın esas kuralıdır. 

Yazarın Yazıları