Ayşenur ÇABUK
  • 02/03/2018 Son günceleme: 26/03/2018 11:08
  • 12.928

Başlık sağlık olunca sözlerime sizlere sağlıklı günler diyerek başlamak istiyorum.

Bir avuç sağlık dedim ama kıymetini bilen için ele avuca sığmaz. Bu söylediğimi destekler nitelikte bize sağlığın aslında her şeyden önemli olduğunu hatırlatan birçok deyim de vardır. "Her şeyin başı sağlık." ile başlayıp "Sağlık olsun." ile bitirebildiğimiz her iş aslında sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu bizlere hatırlatır. Peki kıymeti bu kadar fazla iken sağlık nasıl bir avuca sığar?

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek dengeli ve yeterli beslenmekten geçiyor.  Besinlerimiz, içerdikleri besin öğeleri ve besin öğesi olmayan kimyasallar açısından farklılık gösterir. Hiçbir besin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan 50’ye yakın ayrı türdeki besin öğelerinin hepsini içermez. Yeterli, dengeli, sağlıklı bir beslenme için bir iki besin türünden çok yeme yerine, değişik tür besinlerden günlük önerilen miktarlarda yemeliyiz. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasında günlük tüketilmesi gereken besin miktarları “Dört Besin Grubu” temel alınarak belirlenir. İkinci grupta et ve benzeri besinler bulunmaktadır. Bu besinler et-tavuk-balık, yumurta, kuru baklagiller ile ceviz, fındık, badem, susam, çekirdek gibi yağlı tohumlardır. Besin çeşitliliğinin ve sağlığın korunması açısından yağlı tohumları günlük önerilen miktarlarda tüketmeliyiz. Sağlık açısından yağlı tohumlar;

B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengin olan besinlerdir. Ancak B grubu vitaminlerinden olan ve sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan B12 vitaminini ise içermemektedir.

İçerdiği çözünür posa ile serum kolesterolün düşmesine ve kan glikozunun düzenlenmesine yardımcı olarak kalp ve damar hastalıklarından korur.

Potasyum, magnezyum içeriğinin yüksek, sodyum içeriğinin düşük olması nedeniyle, günlük önerilen miktarlarda tüketimi kan basıncının kontrol altında tutulmasında etkili olabilir. Hipertansiyon hastaları, yağlı tohumların tüketiminde, tuzsuz olanları tercih etmelidir.

İçeriğindeki A, C ve E vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

İhtiva ettikleri farklı çeşitlerdeki yağ asitleri ile vücudumuz için elzem olan yağ asitlerini karşılarlar.

Bitkisel kaynaklı proteinleri içerirler. Antep fıstığı, ceviz, yer fıstığı, badem ve kabak çekirdeği gibi yağlı tohumların 100g’larının protein içeriği tahıllardan yüksek, et ve kuru baklagillerin protein içeriklerine ise yakındır. Ancak protein kalitesi yumurta, et ve et ürünlerinden düşüktür.

Faydaları saymakla bitmeyen yağlı tohumların yağ içerikleri yüksek olduğu için enerji yoğunluğu da fazladır. Yağların depolanmasında, yağlar daha elverişli olduğu için, diyette yağdan gelen enerjinin yüksekliği şişmanlık riskini artıracağı için yağlı tohumların tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte sporcular, işçiler ve zayıf bireyler için önerilen besinlerdir.

Besin çeşitliliğinin ve sağlığın korunması açısından fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği, ay çekirdeği gibi yağlı tohumları günde bir avuç tüketmeliyiz. Günde bir avuç yağlı tohum tüketimi sağlığınıza sağlık katacaktır.

Kıymetini kaybetmeden bilmeniz dileğiyle, sağlıcakla.

Yazarın Yazıları