BEDES’ten Beykoz’da teknoloji bilinci konferansı

  • 0
  • 7773
BEDES’ten Beykoz’da teknoloji bilinci konferansı
BEDES’ten Beykoz’da teknoloji bilinci konferansı
BEDES’ten Beykoz’da teknoloji bilinci konferansı
BEDES’ten Beykoz’da teknoloji bilinci konferansı

Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES), üyelerine teknoloji ve etkilerinin anlatıldığı bir seminer verdi.

Dernek Merkezi’nde yapılan seminer öncesinde BEDES Başkanı ve Beykoz Belediyesi Meclis Üyesi Gülay Demirel, katılımcıları selamlayarak kısa bir konuşma yaptı.

Demirel, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda dijital gelişmelerle ilgili farkındalığın yeterli seviyeye ulaşmadığı kanısına vardığını ifade ederek, “Bugün bu farkındalığı yaratmak ve sizlerinde bundan faydalanması adına bu organizasyonu yaptık. Bundan dolayı buraya katılan Tanol Türkoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

“Buna dijital uçurum diyoruz”

Hayatı en çok etkileyen konuların başında dijital teknoloji olduğuna dikkati çekerek konuşmasına başlayan Tanol Türkoğlu, “Bir işi önceleri büyükler küçüklere öğretirken konu bu zamazingolar nasıl çıktı olunca küçükler büyüklere öğretiyor. Biz buna dijital uçurum diyoruz. Arada bir tek kültür ve bilgi farkı var. Dolayısıyla benim şahsi amacım bu uçurumu kapatmaktır. Dijital teknoloji giderek hayatımıza girmeye ve hayatımızı değiştirmeye başladı” diye konuştu.

Teknoloji yaygınlığı artmadan önce haber okumak için gazete alınması gerektiğini, şu an bu durumun böyle olmadığını ve bankacılık işlemlerinde de hayatın eskisinden çok daha hızlı olduğunu söyledi.

“Bize bu kartı verdiler, şimdi ne yapacağız?”

İnsanların enerjisini çok daha verimli kullanması gerektiğine işaret eden Türkoğlu, “Dijitalleşme aslında bir yandan kuşakları ikiye böldü. Hani bir memleketin içinden olanlara denir ya yerli. Bu devirle birlikte gelenlere dijital yerli, önceki nesillere de yani bunu sonradan öğrenenlere de, dijital göçmen deniliyor. Bu göçmenlikle ilgili bir hikaye anlatayım. Bu hikayede anlatacaklarımın hepsi rahmetli oldular. Benim annem onun arkadaşı, zamanında annemlere bir kart veriyorlar eve geliyor arkadaşı ile birlikte söylüyorlar. Bize bu kartı verdiler, şimdi ne yapacağız? Bize dediler ki artık burada sıra beklemeyin, bu kartlarınızdan maaşlarınızı alacaksınız. Bir ay böyle dertlenip durdular. En sonunda ertesi ay geldiğinde oradaki görevliler öğretiyor bu şekilde maaşlarını alıyorlar ve mutlu oluyorlar. Oh maaşları artık böyle alabileceğiz. Şimdi bu teknoloji ile tanışmak zorunda kalmak. Göç ettirilmek. O kartı kullanmaya mecbur bırakılmak. Bu nedenle alan daralıyor ve yaşama devam etmek bu şekilde mecbur bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

“Gerçek olduğunda bunun zararları da olacak”

Tanol Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Üç konudan bahsedeceğim. Birincisi, teknolojik alandaki gelişmeler ve yapay zeka. İkincisi, ekonomik alandaki gelişmeler, bitcoin, sanal para gibi. Üçüncüsü de sosyal medya gibi gençlerin bir araya gelmeden görüşmesi, bu şekilde sosyalleşmesi. Yapay zeka ile ilgili bir robot olacak. Karnıyarık yap diyeceksin ve onu yapacak. İleride de belki bunlara duygu yüklenecek ve yeter artık bir günde sen yap bu işleri diyecek. Yapay zeka denilince aklınıza insan gibi insanın işlevlerini gerçekleştiren makine gelsin. Bu teknoloji araçlarda da yapılmaya çalışılıyor. Araç mesela kendisi gidecek. Fakat gerçek olduğunda bunun zararları da olacak. Kamyon, tır, otobüs, minibüs şoförlerine ihtiyaç kalmayacak. Dolayısıyla bu teknolojilerin gelişmelerinin de böyle dezavantajları var. Bunlar yapıldığında da bu araçlar kaza yaptığında mesela suçlu kim olacak gibi soru işaretleri de var.

Tanol Türkoğlu konuşmasında; sosyal medya ve bitcoin konularını da ele aldı. Ardından soru-cevap bölümü oluşturuldu.

Beykoz Eğitime Destek Derneği’nin organize ettiği konferans fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Tolun Türkoğlu kimdir?

Tanol Türkoğlu, 1980 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2017 yılında bankacılık sektörün bilgi teknolojileri alanında üst düzey yönetici olarak çalıştı. Türkoğlu, 1998 – 2015 yıllarında Cumhuriyet Gazetesi’nde haftalık bilim teknoloji ekinde Teknoloji, internet, sosyal medya alanlarında makaleler yazdı.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenen “İnternet Haftası” etkinlikleri kapsamında Van ve Hakkari illerine giderek vatandaşlara bu konular hakkında bilgi vermiştir. 2011 – 2017 yılları arasında Türkoğlu’nun internet ve bilimsel kültür hakkında 5 kitabı yayınlanmıştır. Türkoğlu üniversitelerde lisans öğrencileri için dijital kültür ve e-ticaret konuları hakkında dersler vermiş, diğer yandan ise STK’lar ve çeşitli platformlarda bu konular hakkında konferanslar vermektedir.

Haber Merkezi

Beykoz'da artık 37 meclis üyesi seçilecek
Önceki Beykoz'da artık 37 meclis üyesi seçilecek
Çubuklu U13 Beykoz’da coştu: 9-0
Sonraki Çubuklu U13 Beykoz’da coştu: 9-0
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz