Bilgehan Murat MİNİÇ
  • 12/08/2015 Son günceleme: 12/08/2015 16:43
  • 27.099

Günümüzde internetle birlikte, bilgiye ulaşmanın en ucuz ve en kolay olduğu bir dönem yaşanıyor.

Ancak bilgiye ulaşmanın kolay olduğu kadar, doğru bilgiye ulaşmanın da çok zor olduğu muhakkak. Gazete ve televizyonlar sürekli gri propaganda yaparak kaynağı ve doğruluğu belli olmayan haberleri insanlarımızın beynine enjekte ediyorlar. Doç. Dr. Durmuş Hocaoğlu Hocamızın bir makalesinde işaret ettiği gibi” ortalığa bir sis bombası atılmış insanlar hiçbir şey görmüyorlar, sürekli bir şeyler duyuyoruz ama sis bulutunun arkasında gerçekte neler olup bittiğini görebilen yok”.

Toplum olarak okumadığımız, araştırmadığımız bir gerçek. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma, sözünü hepimiz biliriz ama bilgiye ulaşmak için hiçbir şey yapmadığımız halde, her konuda da bir fikrimiz mevcuttur çok şükür. Öyle ki üç beş kişi bir araya geldiğimiz her yerde tarihi, sosyal, siyasi ne kadar mevzuumuz varsa bihakkın hepsini hallederiz vesselam. Çok sevdiğim Necati Çat ağabeyimin dediği gibi ne de olsa milletimizin büyük çoğunluğu “Gazete- Televizyon Fakültesi” mezunu…

İşin şaka yanı bir tarafa, toplumumuzda gözle görülen bir gerçek var ki, inanılmaz süratli şekilde bir cahilleşme süreci devam ediyor. İşin kötüsü bu cahillik renkli ekranlarda arz-ı endam eden, isminin önünde bir ton unvan bulunanlar da dahil toplumun bütün kesimlerine sistemli olarak sirayet ettiriliyor. Siyasetten ticarete, cemiyetten cemaate bütün insanımız bu süreçten şu ve ya bu şekilde etkileniyor. Tabii ki bizlerde.

Gelelim yazımızın başlığına. Nedir bu Alperen Fikir Akademisi? Bizler geçmişte camiamızda görev almış arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz istişarelerde bir özeleştiri yapma fırsatı bulduk. Ve toplumu etkisi altına alan bu cahilleşme sürecinin bize de sirayet ettiğini, kirli bilgi akışının ister istemez bizlerin bilinç altında da bazı yanlış fikirlere sebep olduğunu tespit ettik. Bu itibarla doğru fikirlere ulaşabilmek için, doğru bilgiye ulaşmamız gerektiği bilinciyle aramızda bir fikir kulübü oluşturmak icap etti.

Dr. Bekir Muhsin ALARÇİN Hocamızın başkanlığında “Alperen Fikir Akademisi” (AFADEMİ) ismi altında bir çalışma gurubu Beykoz da faaliyetlerine başladı. Kim olduğumuzu, duruşumuzu belli etsin diye Alperen ön simini verdiğimiz akademinin kapıları bütün herkese açık. Dr. ALARÇİN Hocamız kendi ifadesiyle “AFADEMİ”nin amaçlarını şöyle anlatıyor; AFADEMİ, ilmi bilgi üretimine katkıda bulunmayı;   inanan,  düşünen ve fikir üretebilen kişiler arasında koordinasyon sağlamayı amaçlamaktadır. Araştıran ve sorgulayıcı tavıra sahip alperenlerle toplumun, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak temel düşüncemizdir.

Bilgiye ve katılıma dayalı bir çalışma kültürü oluşturarak dayanışmayı ve farklılıklara tahammül etmeyi kabul eden AFADEMİ, bu hedeflere ulaşmak için yüzyüze ve tartışma esaslı eğitim metodu ile katılımcılara Türkiye’nin tarihi, sosyal, kültürel meselelerini kavramalarına, sağlıklı tespit ve teşhislerde bulunabilme ve çözüm üretebilme kabiliyetlerini geliştirerek, günlük politika, siyasi entrikalardan, oyunlardan, kavgalardan uzak durarak milli ve üstün bir medeniyetin inşası için çalışmalarını sürdürecektir.”

Yukarıda ki satırlarda da izah ettiğimiz gibi Alperen Fikir Akademisi çalışmalarına başladı. İlk toplantısını Büyükşehir Belediyesi Sosyal tesislerinde, Tayfur Kozan Hocamızın Yüksek Lisans tezi olan, “Prof. Dr Osman Turan ve Türk Cihan Hakimiyeti”  semineri ile yapan Afademi, daha sonra “ Doğu Anadolu Gerçeği” ve “Etnik Sosyoloji” başlıkları altında iki seminer daha gerçekleştirdi. 27 Aralık Pazar Günü ise Çubuklu Hıdiv Sosyal Tesislerinde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa AKSOY Hocamızın “ Doğu Anadolu Kültürü Üzerine İncelemeler” konulu doktora tezini üyeleriyle paylaşacağı bir seminer daha gerçekleştirecek. Daha evvelde ifade ettiğimiz gibi toplantılarımız her görüşten insanımıza açık olarak yapılıyor.

Alperen Fikir Akademisinin önümüzde ki haftalarda misafiri olacak olan bazı isimler ise şunlar, Dr. Mehmet Niyazi ÖZDEMİR, Doç Dr. Cemal ZEHİR, Dr. Ebubekir SİFİL, Dr. Selçuk Özdağ, Prof Dr. Mustafa DELİCAN… Bu arada AFADEMİ takipçilerini bilgilendirmek maksadıyla  www.afademi.org  adresinde birde internet sitesi kurdu.Bu güne kadar yapmış olduğumuz faaliyetlerin görüntü ve sunumları, bundan sonra yapacağımız etkinliklerin tarihleri ile ilgili bilgi için bu adrese başvurabilirsiniz. Son olarak  www.e-alperen.com  adresinde bir internet dergisini de çok yakında siz değerli dostlarımızla buluşturacağız.

Afademi’nin gerek Beykoz’da gerekse diğer ilçelerde hem siyasi hem de kültürel alanda bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. İnşallah bu girişim benzer çalışmalara da örnek teşkil eder ve insanımız biraz daha ilmi çalışmalar yapan cemiyetlere kavuşur. Bizler hiçbir menfaat, makam, ikbal kaygısı taşımadan, yalnız Allah rızası için özellikle genç arkadaşlarımızı yarınlara daha sağlıklı fikirlerle ulaştırabilmek üzere bu yola çıktık. Hiçbir gruba, cemaate, cemiyete karşı önyargımız yoktur. Dileyen herkes AFADEMİ nin çalışmalarına dinleyici veya seminerci olarak katılabilir.

 Gayret bizden takdir Yüce Mevla’dan…

Yazarın Yazıları