Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kurban Bayramı’nda Beykoz’a girişler ‘vizeli’ olacak

Kurban Bayramı yaklaşırken, Anadolu’nun dört bir yanından İstanbul ve Trakya’ya getirilen kurbanlıkların kente girişi Beykoz üzerinden sağlanıyor. Şartları taşımayan hayvanlar Riva’dan geri döndürülüyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken, Anadolu'nun dört bir yanından İstanbul ve Trakya'ya

Kurban Bayramı’nda Beykoz’a girişler ‘vizeli’ olacak

Kurban Bayramı yaklaşırken, Anadolu’nun dört bir yanından İstanbul ve Trakya’ya getirilen kurbanlıkların kente girişi Beykoz üzerinden sağlanıyor. Şartları taşımayan hayvanlar Riva’dan geri döndürülüyor.

Geçişlerin ana arterlerinden biri olan Beykoz sınırlarındaki Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda ekipler denetimlerini sıkılaştırdı.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar’ın da bizzat yerinde incelediği gece operasyonlarıyla birlikte, kurbanlık taşıyan tüm araçlar tek tek durduruluyor. Hayvanların Avrupa Yakası’na ve Trakya’ya geçebilmesi için veteriner hekimlerce yapılan sağlık kontrollerinden ve belge doğrulamasından geçmesi zorunlu tutuluyor.

Denetimlerin detaylarını paylaşan Suat Parıldar, kente giren her tırın rotasının, veteriner sağlık raporlarının ve yasal sevk evraklarının hem fiziki hem de dijital sistemler üzerinden çapraz doğrulamaya tabi tutulduğunu belirtti.

riva2

Bölgenin 2010 yılından bu yana şap ve veba gibi salgın hastalıklardan arındırılmış (ari) bölge statüsünde olduğunu hatırlatan Parıldar, bu unvanı korumak için kontrollerin tavizsiz yürütüldüğünün altını çizdi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 1 Ocak 2026 itibarıyla devreye aldığı yeni düzenlemeye değinen Parıldar, gerekli şartları sağlayan büyükbaş hayvanların artık yıl boyunca Trakya’ya geçiş yapabildiğini; bu sayede arz sorunlarının çözülerek İstanbulluların daha uygun fiyatlı ve sağlıklı kurbanlıklara ulaşmasının hedeflendiğini aktardı.

Geçen yılın rakamları bu yıla ışık tutuyor

Riva’daki kontrol noktasında geçtiğimiz yıl 750 civarında tır incelenmiş, kural ihlali yapan 38 araca ve Trakya’ya geçiş standartlarını taşımayan yüzlerce hayvana yasal işlem uygulanmıştı.

İstanbul’daki kurbanlık hacmine dair güncel verileri de paylaşan yetkililer, 2025 yılında kent genelinde yaklaşık 80 bin büyükbaş ve 94 bin küçükbaş hayvanın kesildiğini, bu yıl da piyasada benzer bir hareketlilik beklediklerini ifade etti. Şu an için megakentte belediyelerin gözetimindeki 12 büyük pazar yeri faaliyete geçmiş durumda.

riva3

Kurbanlık alacaklara kritik ‘tarım cebimde’ uyarısı

İl Tarım ve Orman Müdürü Parıldar, gebe, hasta veya damızlık niteliğini kaybetmemiş dişi hayvanların satışının ve kesiminin kesinlikle yasak olduğunu vurgulayarak, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için şu adımları izlemesini tavsiye etti:

  • Küpe ve Pasaport Şartı: Satın alacağınız hayvanın mutlaka resmi kulak küpesi ve pasaportu bulunmalı. Bu belgeleri olmayan satıcılardan uzak durun.
  • Dijital Sorgulama: Akıllı telefonlarınıza indirebileceğiniz “Tarım Cebimde” uygulamasını kullanarak hayvanın küpe numarasını girin. Bu sistem sayesinde hayvanın yaşını, ırkını, aşı geçmişini ve tüm sağlık kayıtlarını şeffaf bir şekilde görebilirsiniz.
  • Yaş Sınırına Dikkat: Dini vecibeler ve yasal kurallar gereği, büyükbaş hayvanların 2 yaşını, küçükbaşların ise 1 yaşını tam olarak doldurmuş olmasına dikkat edin.
  • Rapor İsteyin: Satıcıdan hayvanlara ait güncel veteriner sağlık raporunu mutlaka talep edin.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı sonrasına kadar 7/24 esasına dayalı olarak hem yollarda hem de satış ve kesim alanlarında denetimlerini sürdürecek.