Beykoz'un Köyleri... Alibahadır

  • 0
  • 44075
Beykoz'un Köyleri... Alibahadır
Beykoz'un Köyleri... Alibahadır
Beykoz'un Köyleri... Alibahadır
Beykoz'un Köyleri... Alibahadır
Beykoz'un Köyleri... Alibahadır
Beykoz'un Köyleri... Alibahadır

Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Mahmutşevketpaşa, doğusunda Paşamandıra ve batısında Çayağzı ile Beykoz’un önemli köylerinden biridir.

Adı: Alibahadır

İlçesi: Beykoz

Kuruluşu: Bilinmiyor

Kurucuları: -

Nüfus: 808

Hane Sayısı: 200

Okul: 1 adet İlköğretim Okulu ve Anaokulu

Sağlık Ocağı: 1 adet Sağlık Ocağı

İbadethane: 1 Adet Camii

Geçim Kaynağı: Tarım, hayvancılık, seracılık

Hayvan Sayısı: 120 büyük baş, 800 küçükbaş

Öne Çıkan Ürün: Çiçek, organik sebze

Muhtar: Cavit Gül

Tarihi Eser: Bulunmuyor

Ali Bahadır Köyü, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Mahmutşevketpaşa, doğusunda Paşamandıra ve batısında Çayağzı (Riva) köyleri ile Beykoz’un önemli köylerinden biridir. Köyün isminin nereden geldiğine ilişkin birkaç rivayet mevcuttur. Köylülerin ifadesine göre köyde yüzyıllar önce Allah dostu iki veli zat yaşarmış. Birinin ad Ali, diğerinin adı Bahadır’mış. Dolayısıyla köyün isminin bu iki zatın isimlerinden birleşiminden oluştuğu söylenmektedir. Birbirine yakın zamanlarda hayata veda eden bu iki ulu kişinin kabirlerinin şu anda köy mezarlığında yan yana olduğu da söylenmektedir. Bir diğer ifadeye göre köyün ismi Çayağzıköyü Kalesi’nin fethinde şehit düşen Ali Bahadır isimli kumandandan gelmektedir.

Köyle alakalı ilginç bilgilerden biri de, burada Yunan alfabesi ile yazılmış mezar taşlarının bulunmasıdır. Eski mezarlık, köyün tarihinin daha önceki dönemlere götürülebileceğinin işareti olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar köye kimi zaman çeşitli tarihi kalıntılara rastlansa da, bunlardan yola çıkarak henüz köyün geçmişini aydınlatmaya yönelik yeterli araştırmalar yapılmamıştır. Ancak Yunan alfabesiyle yazılan mezar taşları köyde geçmişte Rumlar’ın yaşadığına dair önemli ipuçları vermektedir.

Geçmişte Üzüm Bağları ile Meşhur

Ali Bahadır Köyü uzun yıllar üzüm bağları ile meşhur bir yer olarak varlığını sürdürmüştür. Bu üzümleri İstanbul’un çeşitli bölgelerine satarak geçinen köy sakinleri zamanla zorunlu olarak hayvancılığa ve bahçe tarımına yönelmiştir. 1936 yılından itibaren köy ormanlarının kamulaştırılması üzüm bağlarının yetiştiği alanları daraltıp süreç içerisinde ortadan kaldırınca bu tarımsal etkinlik kendiliğinden sonlanmıştır.

Ali Bahadır Köyü’nün bir diğer önemli özelliği de mesire alanlarının yoğun olmasıdır. Çevre sakinleri İstanbul’un farklı bölgelerinden gelerek bahar aylarının ve yazın keyfini burada çıkartmaktadır. Köy, bahçe tarımında özellikle organik sebze ve meyve de İstanbul’un önde gelen köylerinden biri olmuştur. Son yıllarda iyice artan çiçek yetiştiriciliği de köy sakinlerinin gelir kalemlerinden biridir. Köyde çiçek yetiştiriciliğinde uzmanlaşmış aileler bulunmaktadır.

Su 1969’da, elektrik 1972’de geldi  

Köyde Sultan II. Abdülhamid’in yeğeni Celaleddin Paşa tarafından yaptırılan bir çiftlik de mevcuttur. Bu çiftlik Cumhuriyet’in kurulmasının ardından Vakıflar İdaresi’ne devredilmiş, daha sonra da satılmıştır. Daha ziyade betonarme ve müstakil evlerin bulunduğu köyde tarihi yapı bulunmamaktadır.

Mustafa Paşa Merası köyün dikkate değer bir başka unsuru olarak öne çıkmaktadır. Köyde bulunan eski çeşme, Binbaşı Suyu olarak ünlenmiştir. İlçe merkezine uzaklığı on yedi kilometre olan Ali Bahadır Köyü’nün su ile buluşması 1969 yılında gerçekleşirken, elektrik ise 1972 yılında gelmiştir. Ali Bahadır’da 1950’ler de Kastamonu’dan göçen insanlar büyük çoğunluğu oluşturmaktadır.

Köyün bir süre kapalı olan sağlık ocağı günümüzde köylülere hizmet vermeye devam etmektedir. Bu sağlık ocağının ilginç yanı, bünyesinde bir organ nakli biriminin bulunmasıdır. Ali Bahadır Köyü eğitim açısından oldukça şanslıdır. Köyün ilkokulunun yanı sıra bir de anaokulu bulunmaktadır.   

Köyün Muhtarlığını aynı zamanda Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı olan Cavit Gül yürütmektedir…

dostbeykoz

Beykoz'un Köyleri... Akbaba
Önceki Beykoz'un Köyleri... Akbaba
Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı
Sonraki Beykoz Riva'daki film platosunda yangın çıktı