Ceyhun Şişmanoğlu

  • 0
  • 31749
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu
Ceyhun Şişmanoğlu

Karadeniz Müziği’nin evrensel boyut kazanması için ciddi bestelere imza atan Şişmanoğlu, Beykoz halkının tüm etkinliklerinde bulunmayı da ihmal etmedi.

Karadeniz TV’de her Pazartesi akşamı saat 20.30’da yapmış olduğu programıyla hayran kitlesini her geçen gün arttıran Ceyhun Şişmanoğlu, Dost Beykoz’un hafta sonu röportajına konuk oldu.

Babasını genç yaşta kaybetti… Sağlık çalışanı bir annenin oğlu, Trabzon’un Of ilçesinden… Ama annesinin görevi nedeniyle çocukluğu Trabzon’un Merkezinde geçti. Ortaokulu ve Lise 1. sınıfı Trabzon’da okudu. Siyasetin hareketli olduğu dönemler olması nedeniyle, eğitim hayatında zaman zaman sorunlar yaşadı.

Son olarak Beykoz Paşabahçe’deki Ferit İnal Lisesi’nden mezun olan Ceyhun Şişmanoğlu, Türkiye’de siyasetin hareketli ve kötü olduğu dönemleri, “daha istikrarlı gençler vardı, Hem sağcı hem de solcular Türkiye sevdalısıydı” şeklinde anlattı.

1981 yılında Beykoz Tokatköy’e yerleştiler

1981 yılında, annesinin emekli olması üzerine 60 yıl önce Beykoz Tokatköy’e yerleşen akrabalarının yanına geldiler… Annesinin aldığı emekli parasıyla Tokayköy’de aldıkları müstakil eve yerleştiler.

Açık öğretimde Anadolu Üniversitesi’ni kazanan Şişmanoğlu, Türkiye’deki eğitimini yarıda bırakarak, 1985 yılında Almanya’daki dayısının yanına gitti. Burada 2 yıl eğitimine devam etse de, yaşadığı bir olay nedeniyle geri döndüğü ülkesinde, eğitim için tecil ettirdiği askerlik görevi için harekete geçti.

Askerde Ayhan Alptekin ile tanıştım

Amasya’da yaptığı vatanı görevi sırasında yine günümüzün ünlü seslerinden Ayhan Alptekin ile tanışan Ceyhun Şişmanoğlu, vatanı görevini de, subay gazinosunda şarkı söyleyerek tamamladı. Askerlikten sonra bir süre annesinin 4. Levent’te açmış olduğu klinikte çalıştı. Çocukluk yıllarında Barış Manço, Erkin Koray, Ersen Dadaşlar ve Cem Karaca gibi isimlerin şarkılarını okuyan Şişmanoğlu, askerde tanıştığı Ayhan Alptekin’in telkinleriyle tamamen Karadeniz Müziği’ne yöneldi.

23 yıldır Karadeniz Müziği’ne hizmete eden Ceyhun Şişmanoğlu o günlerden sonra Ayhan Alptekin ile pek görüşemese de, çizgisinden hiç ayrılmadı.

Askerlik görevinden sonra kendini tamamen müziğe adayan Ceyhun Şişmanoğlu, çeşitli televizyon ve radyolarda programlar yaptı. 25 yıl içinde 11 albüm hazırladı…

Albümlerden beklediğinizi alabildiniz mi?

Albümlerden beklediklerimiz alamadık… Unkapanı’nda herkes oturuyor, eski günlerini yad ediyor. Sanatçıları hep soydular. Satılmayan bandrolleri satılanlara koydular. Masrafını kendin yapıyor, klipini kendin çekiyorsun… 

Artık albümler satmak için yapılmıyor… Albümler sadece konserlerde işe yarıyor… Bugün hangi insan 15 TL’ye bir CD alamaz, herkes alır… Ama almıyorlar. Adam 100 bin TL’lik arabaya biniyor, benden CD istiyor, sinirlerim bozuluyor. Düğününe, cenazesine, eğitimine, her şeyine gidiyoruz… Ama CD almaya sıra geldiği zaman onu da benden istiyor.

11 albüm içerisinde, yine Ayhan Alptekin’in büyük emek verdiği oy oy albümüm, oğul oğul türküsünün önemli katkıları oldu.

Sanatçı kimliğinizle sosyal çalışmalarınızda var?

Hiçbir insan kendini toplumdan üstün görmemeli… Hepimiz Allah’ın kuluyuz. Beykoz’da işsizliğin getirdiği birçok sosyal sorun var… Her yıl 300’e yakın çocuğumuza elimden geldiğince destek sağlarım, gerek eğitim gerek giyim konusunda elimden gelen ne varsa yaparım. Beykoz’da Nevzat Ali Mermer ve Ümral Oral dışında kimseden destek almıyorum. Hep Beykoz dışında ki iş adamlarından sağladığım olanaklarla çocuklarımıza destek sağlıyorum. Edirne Tıp Fakültesi’nde Maraşlı, Pınar diye bir kızımız var. Şu anda ile 3’te, beni bunlar mutlu ediyor.

İş adamlarını teşvik ediyorum…

Sanatçılığımın yanı sıra 18 yıldır radyo ve TV’lerde programlar yapıyorum Bu programlarda hep iş adamlarını sosyal sorunların çözümüne destek olmaları için iş adamlarını teşvik ediyorum.

Bu çalışmaların kamuoyuna yansımaları nasıl oluyor?

Beykoz bazı insanlar, çok acıdır ki, Beykoz Belediyesi’nin internet sitesinde Hacı Numan İlköğretim Okulu’nun bahçe düzenlemesinin yapıldığı yazıyor… Ama Anaokulu’nu kimin yaptırdığından hiç söz edilmiyor. Benim yaptıklarım kamuoyundan niye saklanıyor? Ceyhun Şişmanoğlu son 3 yıldır Beykoz Çayırı’nda yok.

Siyasete bakışınız nedir?

Sanatçının siyaset girmesini doğru bulmayan bir kesim var… Bu düşünceye katılmıyorum. Sanatçı toplumun tüm sorunlarıyla ilgileniyorsa siyasette de olması gerekiyor. Sanatçı etliye sütlüye karışmaz diye bir şey yok. Benim için siyasi parti ayırımı yok. 29 Mart Seçimleri’nde MHP’den teklif aldım… Meclis üyesi adayı oldum.

AK Parti size bir teklifte bulunsaydı kabul eder miydiniz?

AK Parti bana teklif etmezdi, etseydi de gitmezdim. Ben hayatta ülkemi kurtaran Mustafa Kemal’e, bir doğmama vesile olan babama birde beni doğuran anama saygı duyarım. Bir insan eğer kişisel olarak düşüncelerini açıklayamıyorsa, gördüğü yanlışları, başımdaki kızar, yanımdaki kızar, endişesiyle anlatamıyorsa ben o işte olmam. Ben kimseye biat edemem. Bende Beykozlu olarak konuşuyorum. Ben bugün hala evimde korkarak oturuyorum. Evim ne zaman yıkılacak, tapum ne zaman verilecek? Toplumun önde gelen insanlarının yaptığı her güzel şeyi siyaset kendine mal ediyor.

Siyasette çok haksızlıklar yapılıyor. Ben sanatçı da olsam, fikirlerimi söylemem ve siyasete katkı sağlamam gerektiğini düşünüyorum.

Siyasette MHP’yi tercih etmenizin ana nedeni neydi?

Ben 5. Sıradan Meclis üyesi adayıydım. Ben belediyeyi alamasak da, mecliste üyelerimiz olur diye düşündüm. Etkili bir muhalefet yaparak, “güç bende her şeyi ben bilirim” anlayışının önüne geçilebilirdi. En azından Beykoz’un sorunlarını Meclis’e taşırız. MHP Beykoz tarihinde en çok oyu 2009 Yerel Seçimleri’nde aldı… 2000 oy 16 bin oya çıktı. Burada adayın ve Meclis üyelerinin faktörü var.

Tokatköy’de 150 eve Orman İdaresi’nden yıkım kararı gelmiş… Evlerinizi boşaltın. Bu insanlar nereye gidecek.

2014’de yeniden siyasete devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Beykoz siyasetinde ciddi yapılanmalar var. Birileri artık dur demeli, biz koyun değiliz. Beykoz’da fuhuş yaşı korkunç derecelere indi. Bunlar bizim çocuklarımız, hiç mi vicdanlar sızlamıyor.  Tokatköy’e bir bina yapmışlar… Hizmet binası... Peki, kardeşim yeni yapılan bir binanın tavanı akar mı? Beykoz sahipsiz değil…

2014’de yerimizi alacağız…

2014’de teklif gelirse, arkadaşlarda layık görürse bizde yerimizi alacağız… Toplumun sorunlarına sahip çıkmazsan oturduğun yerden de kovulursun. Benim bu saatten sonra ne makam, ne mevki diye bir derdim olmaz. Siyasiler vatandaşın ayağına gitmeyi öğrenecek…

Belli bir siyasi partiye mensup olanlar iş buluyor, ama diğerleri bulamıyor. Böyle bir Müslümanlık var mı? Halk arasında söylüyorlar, “işe girmek istiyorsan önce git partiye üye ol.” Cinde inşat yapan Karadenizliler Beykoz’da yapamıyor. Bu nasıl dünya, Beykoz sahipsiz değil.

3 yıldır Beykoz’da sahneye çıkmıyorum

Ben 3 yıldır Beykoz Çayırı’nda sahneye çıkartılmıyorum. Bunun tek nedeni de MHP’den Meclis üyesi adayı olmam. Bunu halkta biliyor… Böyle bir şey var mı? Karadeniz insanının % 90’ını tanıyorum. Bu işi yapan Kültür müdürleri bizden daha mı iyi yapar… Amaç farklı. Bu işleri hazır para ile herkes yapar. İktidarsın, güçlüsün bizi adam yerine koymuyorsun. Bir gün devran döndüğü zaman o harcadığın paranın hesabını sana sorarlar.

Dost Beykoz / Özel Röportaj

Gitarın ustası Necip Baykan’dan dersler
Önceki Gitarın ustası Necip Baykan’dan dersler
Kırmızı Beykoz
Sonraki Kırmızı Beykoz