Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı

  • 0
  • 11935
Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi'nden Beykoz'da virüs uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Öztürk, koronavirüs tespit edilirse devlet-vatandaş işbirliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Öztürk, "Korona virüs, insana adapte olmuş bir virüs hastalığıdır. 2002’de Sars koronavirüs, 2012'de Mers koronavirüs, 2019’un sonu itibariyle de COVID-19 koronavirüs olarak karşımıza çıktı" dedi.

Korona virüs enfeksiyonlarının halk arasında nezle olarak bilinen soğuk algınlığının en önemli etkenlerinden birisi olduğunu kaydeden Öztürk, bireysel olarak virüsten korunmanın yollarını ve vatandaşların nasıl hareket etmesi gerektiğini anlattı.

COVİD-19'un öksürük ve aksırık yoluyla iki metre yarıçapta yayılabildiğini, damlacık adı verilen partiküllerle insan vücuduna tutunduğunu kaydeden Recep Öztürk, "İki metre etrafımızda hasta bulunuyorsa, aynı ortamda solunum yapıldığı zaman bulaşabiliyor. En çokta ağız ve burun yoluyla vücuda giriyor. İkinci olarak virüsün vücuda girme yolu da temas şeklinde oluyor. Bu koronavirüsü koşullara bağlı olarak yaklaşık 10 gün yaşayabiliyor. Bu ortamda herhangi bir yere dokunduktan sonra elimizle ağza burna dokunursak bulaşıyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Recep Öztürk, korona virüs enfeksiyonunun şu anda Türkiye'de olmadığını net olarak bildiklerini, Sağlık Bakanlığı'nın bütün araştırmalarını yeni vaka bulma ve şüpheli vaka bulmaya odakladığını söyledi.

Virüsün Türkiye'de görülmesi durumunda sağlık kurumlarının nasıl bir yol izleyeceğinin Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu tarafından çalışıldığını dile getiren Öztürk, gelecekte hastalığın artması durumunda vatandaşların nasıl davranması gerektiğini anlattı.

Öztürk, şunları kaydetti:

"Virüs bulaşan hastalar bu dönemde şahsi, bol oksijeni olan odalarda kalmalıdırlar. Vücudunda virüs bulunan hasta kesinlikle maske takmalı ve elini sürekli yıkamalıdır."

Öztürk, en büyük temennisinin hastalığın Türkiye'de görülmemesi olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Öztürk, "Kesin olarak gözlemlediğimiz nokta şudur. Koronavirüs 50'li yaşlardan itibaren öldürücü etkisini göstermeye başlıyor. 70 yaşından itibaren de tedavisi pek mümkün olmuyor. Kronik hastalığı bulunan hastalar ile birlikte, kalp, diyabet, şeker gibi bir hastalık hastanın durumunu daha da zora sokuyor. Çocuk yaşlardaki kişilerde neredeyse hiç görülmüyor."

ÖZEL HABER

Beykoz'da duymayan çocuk kalmayacak
Önceki Beykoz'da duymayan çocuk kalmayacak
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı