Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 21/02/2019 Son günceleme: 21/02/2019 13:56
  • 18.283

Gece yanığı olarak da bilinen bu hastalığı "Varicella zoster (Herper zoster)" adı verilen virüs meydana getirir.

Bu virüs iki farklı hastalık oluşturur. Birincisi suçiçeği; yaygın deri döküntüleriyle belirgin, ılımlı seyir gösteren, bağışık olmayan kişilerin virüsle karşılaşması sonucu oluşan primer hastalık tablosudur. Zona hastalığı ise; birinci şekilde vücuda giren virüsün uyku modunda kalıp bazı şartlarda ortaya çıkan sinir iltihaplanmasıdır.

Kabaca çocukluk döneminde suçiçeğine neden olurken, yetişkinlerde zona hastalığı meydana gelmektedir.

Kimlerde görülür?

Hemen her yaşta zona hastalığı görülebileceği gibi 50 yaş üzerindekilerde risk yüksektir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı (yaşlanma, romatizmal hastalıklarla oluşan kronik sağlık problemleri, otoimmun hastalıklar, kötü beslenme kanser ve radyoterapi-kemoterapi, gribal enfeksiyonlar, şiddetli üriner enfeksiyonlar, ağır zatüre hastalığı, ameliyatlar, ilaçlar gibi.) durumlarda oluşur. Ayrıca yoğun stres altında, depresyonda, derin üzüntü durumunda ve aşırı yorgunluk hallerinde de ortaya çıkabilir. 

Belirtileri ve özellikleri nelerdir?

Hastalığın ilk belirtisi şiddetli ağrıdır. Tek taraflı ve lokalizedir. Deride karıncalanma, halsizlik ve ateş, ağrıya ilave olur. Tabloya 2-3 gün veya 2 hafta sonra deride kırmızı zeminde enfekte olan sinir boyunca, tek taraflı, gruplar halinde döküntüler kendini gösterir. Hastalığın ilk günlerindeki bu kabarcıklar zamanla patlayarak kabuklu hal alır. Kabarcıklar 2-3 hafta sürer, kabarcıkların döneminde ateş de yükselebilir. O taraf bölgede lenf bezlerinde şişmeler olabilir. 

Hastalık gençlerde 2-3 hafta sürerken, daha yaşlılarda 6-8 hafta sürede iyileşebilir. Genellikle iz bırakmaz, fakat kabarcıklar, iltihaplanır ve yara şekline dönerse iz kalabilir.

Kabarcıklar diz ve dirsek altında çok nadirdir. En sık göğüs ve baş tutulmaları gözlenir. Göz siniri ve yüz siniri etkilenip görme bozukluğu, yüz felci ortaya çıkabilmektedir. Dış kulak yolu sinirleri de enfekte olup kulak çınlaması, baş dönmesi ve o taraf kulak ağrısı oluşabilir. Ağız içi ve dil zona kabarcıkları çok can yakıcıdır.

Zona hastalığı bulaşıcı değildir. Zona yaralarına temas eden birisi, önceden suçiçeği geçirmemiş ise suçiçeği hastalığına yakalanır.

Tanı ve tedavi

Çok belirgin cilt kabarcıkları ve şiddetli ağrı tanıyı koydurur.

Kabarcıklar belirir belirmez 4 gün içinde yapılan etkili tedavi; ağrının şiddetini ve zonanın uzun dönem etkilerini belirgin derecede azaltmaktadır. Verilen antiviral tedavi ile B Vitamini, ağrıların azalmasında ayrıca vücut direncinin yükseltilmesinde etkilidir. Lokal soğuk pansumanlar, lokal ağrı azaltıcı kremler ve ağrı kesiciler de tedavide kullanılır. 

Özellikle 50-60 yaş sonrası hastaların hemen hemen yarısında döküntüler solmasına rağmen ağrılar gelişir (Postherpatik nevralji). Bu ağrılar tedavilere rağmen aylarca hatta yıllarca sürebilir. Nadirde olsa ağrılar hiçbir tedaviye cevap vermeyebilir. Bu ağrıların tedavisinde antidepresanlar ve antikovülzan gibi ilaçlarda kullanılır.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz