Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN
  • 15/08/2022 Son günceleme: 15/08/2022 14:48
  • 4.161

​Sıcakların bastığı bu günlerde yüzmek hem faydalı hem de rahatlatıcı bir spordur. Yüzmenin sağlığımıza olan faydaları çoktur. Başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Kalori yaktırarak kilo vermemizde yardımcı olur.

Kas ve iskelet sisteminin gelişimini sağlar. Diğer sporlarda belli kaslar çalışırken yüzmede bütün kas grupları çalışır.

Suyun kaldırma kuvveti yer çekimini nötralize ettiğinden, yüzme sırasında eklemler rahatlar ve zorlanmadan çalışır. Bu yüzden vücudun denge ve koordinasyonu artar.

Omurga sağlığını koruduğu için bilhassa sırt ve bel ağrısına karşı çok iyi gelir.

Stresi ve depresyonu azaltarak ruh sağlığına iyi gelir. Çünkü mutluluk hormonları olan Serotonin ve Dopamin maddelerinin salgılanmasını teşvik eder.

Kan akışını hızlandırarak beyne daha çok oksijen gitmesini sağlar. Bu da hem beyin hem de kalp sağlığı için faydalıdır.

Bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskimizi azaltır.

Akciğer kapasitesini artırarak solunum sistemini güçlendirir.

Peygamberimiz çocuklarınıza üç şeyi öğretin diye tavsiyede bulunmuştur. Bunlardan birisi; yüzmeyi öğretin, diğeri at sürmeyi öğretin (günümüzde bunun karşılığı araba, bisiklet gibi vasıtaları kullanmayı öğrenmektir), diğeri de ok atmayı öğretin (günümüzde bunu karşılığı silah kullanmayı öğrenmektir bu da askerlikte öğretilmektedir).

Sadece yazın değil her mevsim yüzmek lazımdır. Yazın deniz ve göller, kışın da yüzme havuzları kullanılabilir. Belediyelerin yüzme havuzları ücretsiz hizmet veriyor ve yüzme kursları düzenliyor.

Çoğu kimse başını suyun üzerinde sağa sola çevirerek ve ayakları suda batık vaziyette yüzebiliyorsa da, teknik yüzme eğitimi almakta fayda vardır. Ağızdan nefes alıp başı suya soktuktan sonra suda nefes vermek ve kulaç atarken yandan nefes almak suretiyle su yüzeyine paralel ve yatay vaziyette yüzme tekniğini öğrenmek yukarıda belirtilen faydaları sağlamada daha etkilidir. Yüzmeyi öğrenmek bir gün, onu geliştirmek ise bir ömürdür.

Her sene yaz mevsiminde sıcakların bastırmasıyla ülkemizde maalesef suda boğulma vakaları neredeyse her gün haberlere yansımaktadır. Yukarıda belirtildiği üzere bu kadar faydaları olan yüzmenin böyle elim hadiselerle sonuçlanmasının çeşitli sebepleri vardır. Boğulmalarda bir kısım insanlar yüzme bilmediği veya yeterince bilmediği halde biliyorum zannederek boyunu aşan suya giriyor. Diğer kısım ise çok iyi yüzme bildiği halde buna güvenerek tedbiri elden bırakıyor ve dikkatsizce hareket ediyor.  

Yüzme de ateş misali gibidir. Şartlarına uyarak kullanırsak ateş ısınmak, yemek pişirmek gibi birçok fayda sağlar. Ama dikkat etmezsek ve usulüne uygun kullanmazsak ateş hem kendimizi hem de evimizi ve etrafımızı yakabilir. Bunun gibi, yüzme de dikkat edersek çok faydalı bir spor iken dikkat etmezsek hayatımızı tehdit eden riskleri barındırır. Zararları var diye ateş kullanmaktan vazgeçmiyorsak, riskleri var diye yüzmekten de vazgeçmemeliyiz.

Yüzmede ilk öğrenilmesi gereken şey suda batmamayı öğrenmektir. İçi hava dolu nesneler nasıl ki suda batmıyorsa biz de nefes alarak akciğerlerimizi havayla doldurduğumuzda batmayız. Sonra nefes verip tekrar nefes alarak suyun üzerinde kalmayı başarırız. Yüzerken sakin ve soğukkanlı olmak gerekir. Panik yaptığımızda nefes almayı unuturuz ve batarız.

Dünyada her şeyin bir manevi karşılığı vardır. Nasıl ki yüzerken aldığımız hava bizi suda batmaktan koruyorsa Rabbimizle olan irtibatımız da bizi dünya işlerinde boğulmaktan korur. Sürekli dünya işleriyle uğraştığımızda ruhumuz daralır ve boğulacak gibi oluruz. Rabbimizi hatırlayıp ona kulluk ettiğimizde ise nefes almış gibi bir rahatlık hissederiz.  Başta namaz olmak üzere bütün ibadetler ve bilhassa tefekkür ibadeti Rabbimizle olan irtibatı sağlayan soluklanmalardır.

Bugün yüzerken bunlar aklıma geldi. İçimde kalmasın yazayım dedim.

Yazarın Yazıları