Ayşenur ÇABUK
  • 10/08/2018 Son günceleme: 10/08/2018 16:45
  • 10.067

Son günlerde hem bir diyetiysen olarak hem de sosyal bir birey olarak insanların besin tüketimlerini gözlemliyorum.

Yemek dendiğinde aklınıza ne geliyor? Heyecan? Aşk? İhtiyaç? Zevk? Yoksa bağımlılık mı? Yemek sadece aç olduğumuz zaman yenen bir şey size ille de bir şey hissetirmesi gerekmiyor.  Yemek benim için bağımlılık, onsuz duramıyor, kendimi durduramıyorum diyor musunuz? Ben şu sıralar bu tür şeyleri danışanlarımdan çok sık duymaya başladım. Makaleleri tarıyorum, hekim arkadaşlarıma danışıyorum ama işin içinden çıkmak öyle kolay değil. Çünkü bağımlılık deyince işin rengi değişiyor. Beslenme programını hazırlamak ve yol göstermek yetmiyor. Bağımlılık nasıl oluşur? Neden yemeğe bağımlı oluruz? Bağımlı olunca diyet yapmak işkence mi olur? Bunlar sizin de kafanızı karıştırıyorsa gelin birlikte biraz konuşalım.

Yeme bağımlılığı nasıl oluşur?

Yeme bağımlılığı özellikle yağ ve şeker içeriği yüksek gıdaları tüketmeye dair inanılmaz bir istek uyanması durumudur. Yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalar beyne haz veren hormonların salınımını arttırır. Bu hormonlar, beynin zevk merkezlerinin aktivasyonunu arttırarak aynı hazzı yakalayabilmesi için bu yiyeceklere otomatik olarak yönelmesine ve kontrolsüzce tüketilmesine sebep olur. Sabah uyandığınız andan gece uyuyuncaya kadar her anınızı yemek figürü üzerine yaşıyorsanız; kahvaltıyı hazırlarken fikren yemeye başladıysanız, yemeğiniz bitmesine rağmen daha hala ağzınıza bir şeyleri tıkıştırıyorsanız, iş yaparken, ders çalışırken, mutluyken ya da mutsuzken aklınızda hep yemek varsa bu durum bağımlılığa dönüşmüş ve sizi mutsuz etmeye başlamıştır.

Yeme bağımlılığı nasıl tedavi edilmeli?

Bu noktada durum yeme arzusuna müdahale etmek olmalı, öncelikli amaç tüketimi tamamen ortadan kaldırmak yerine kontrol altına almak olmalı. Bağımlılığın geliştiği besinler miktar olarak azaltılmalı. Tedavi için dahiliye hekimi, diyetisyen, psikiyatr ve psikologdan oluşan bir ekiple çalışılmalı. Çünkü bu sorunla beraber metabolik sorunlar var mı, önce o kontrol edilmeli, diyetisyenle beslenme şekli, sıklığı ve öyküsü ayrıntılı takip edilmeli, psikologla aynı diyetisyen gibi her hafta görüşülmeli. Ancak böyle sıkı bir takip ile tedavi mümkün hale gelir.

Bu noktada öncelik  zayıflamak değil mutlu olmak olmalı ve kalıcı çözümler aranmalı.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz