A. Raif ÖZTÜRK
  • 10/07/2023 Son günceleme: 10/07/2023 09:38
  • 5.359

Tarih 26.06.2020. Medyada; “Hindistan’ın farklı bölgelerinde gök gürültülü yağışlarda, yıldırımların çarpması sonucu, 116 kişi hayatını yitirdi” haberi, çok dikkatimi çekmişti.

Bu haberden sonra, bu konuda da ciddi bir araştırma yapma ihtiyacı duydum.

Sadece Hindistan'da, her yıl 2 000 civarında kişinin yıldırım çarpmaları sonucu hayatını kaybettiğini öğrenince de bu konuya ilgim çok daha fazla arttı… 

O tarihlerde hazırlayıp arşivime attığım bu önemli yazıyı, son haftalarda ülkemizde de çokça yağmurlar, seller ve yıldırımlar devam ettiği için, bugün tekrar gündeme aldım.

Araştırdıkça gördüm ki; her yıldırım düştüğünde toprakta azot oluşumu, toprağın verim miktarını arttırıyor. Yıldırım, toprak için çok faydalı olduğundan, çiftçiler yıldırımlardan memnundur. Çünkü bitki örtüsünün canlılığını devam ettirebilmesi için, önemli olan NİTROJEN molekülleri üretilir.

Yıldırımlar ayrıca, yer ve atmosfer arasındaki elektrik dengesini sağlamaktadır.

Tek bir şimşeğin yaydığı enerji dahi Amerika’daki tüm elektrik santrallerinin ürettiği enerjiden daha fazladır. Bir şimşeğin yere temas noktasındaki hava 25 000oC’ye kadar ısınır. Şimşeğin hızı saniyede 150 000 km’dir, ortalama kalınlığı ise sadece 2,5-5 cm’dir. Ortalama şimşek çakması 20 000 amper elektriksel güç içerir. Oysa çelik kaynağı için, sadece 250-400 amper kullanır.

Her şimşek meydana gelişinde OZON tabakasında ozon oluşumu gerçekleşiyor. Yeryüzünde ne kadar çok şimşek olur veya ne kadar çok yağış meydana gelirse, ozon tabakası o kadar çok tamir edilmiş oluyor.

Toprağa ulaşan her yıldırım da AZOT oluşumuna da sebep olur. Bu da toprağın çok daha verimli ve bereketli olmasını sağlar. Yılda düşen 3 MİLYAR yıldırım, SANİYEDE 150 000 km hızla hareket eden ve 25-30 000oC ısıyı açığa çıkaran muazzam bir enerji kaynağıdır ve Yüce Allah’ın icra ettiği en azametli atmosfer olaylarındandır.

Çünkü gözle görülemeyen (+) ve (–) yüklü parçacıkların arasından muazzam büyüklükte bir elektrik gücünün ve ısının çıkması, şimşeğin tesadüfen ortaya çıkamayacağını göstermektedir. Ayrıca bu güçten, bitkiler için çok faydalı olan azot moleküllerinin ortaya çıkması, şimşeğin belli bir HİKMETLE yaratıldığının da ispatıdır.

Her yıl binlerce insanın ölümüne sebep olan yıldırım çarpmasından, sağ kalan akl-ı selim insanlara ölümü hatırlatırken, insanın Allah’ın Kudreti karşısındaki ne kadar da çok âciz olduğunu da gözler önüne serer. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da ön TEDBİRLER alınmasını hatırlatır…

Kur'an'daki sürelerden biri olan Ra'd Suresi; “gök gürültüsü” anlamındadır.

Yüce Allah bir süreye gök gürültüsü adını vererek, bu mucizevi olaylara dikkat çeker ve insanlar için “korku ve umut (unsuru) olarak bildirir. Tedbirsizlik hâlindeyse; sel, taşkın, heyelân vs. gibi ölümlü felaketlere sebep olarak, insanları fiilen teyakkuza uyaracaktır.

Şimşeğin çakması, ilk anda KORKU verirken, yağmurların yağacağına dâir müjdelerdir ve yağmurlar, ekinlere ve tüm bitkilere bereket olarak umut verecektir.

Yüce Rabbimiz, şimşeğin bu ihtişamı hakkında, şöyle buyuruyor:

Rûm S., 24. Â.: O'nun (varlığının) delillerinden biri de: Kâh korku, kâh ümit vermek için size şimşeği göstermesi, gökten bir su indirip ölmüş toprağa onun sayesinde hayat vermesidir. Elbette bunda aklını çalıştıran kimseler için ibretler vardır.

Nur S., 43. Â.: Görmüyor musun ki Allah birtakım bulutları (çıkarıp) sürüyor; sonra onları bir araya getiriyor, sonra üst üste yığıyor. Arasından yağmurun çıktığını görüyorsun. (Allah dilerse) gökteki dağlar (gibi büyük bulutlar)’dan DOLU indirir de onu dilediğine (layık olana) isabet ettirir; dilediğinden de onu öteye çevirir (uzak tutar). (Bulutlardan çıkan) şimşeğin parıltısı neredeyse gözleri alır!

Meteoroloji ilmindeki tanımlamalar da doğrudur, ancak tesadüfen değil, Yüce Rabbimizin ilim ve Kudretiyle meydana gelmektedir. Çünkü tüm insanlar, bitkiler ve canlılar adına ve böylesine önemli GÂYELERE ve faydalara yönelik olaylar, asla tesadüfen olamaz.

YILDIRIMDAN KORUNMA ve TEDBİR YOLLARI:

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 'Atmosferde meydana gelen, canlılar için çok faydalı olduğu halde, tehlikeli durumlara da neden olan en güçlü elektriksel boşalma' olarak bilinen yıldırımdan, korunma yollarını da açıkladı.

Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak ilk tedbirin güvenli bir binaya girmek veya sağlam bir arabanın içine girmektir. Evlerde, su boruları elektriği ilettiği için, banyo veya duş almayın. Âcil bir durum dışında kablolu telefon kullanmayın. Elektrikli âletler ve tellerden uzak durun. Fırtına boyunca metal borulu su dağıtım sistemini kullanmayın, metal kapı ve pencerelerden uzak durun.

Sivri tepelerden, ağaç altlarından, metal direklerden uzakta durmak ve meskenlerde Paratoner kullanmak, vb. gibi alınan ÖN TEDBİRLER de çok önemlidir…

Ayrıca; yıldırımlı, şimşekli yağmurları, dolu ve selleri seyrederken, Yüce Rabbimizin Kudretini tefekkür ederek, bir saatine bir senelik sevap kazandığımızın idraki içinde, duâ ve niyazlarla da O’nun cc Merhametine sığınmalıyız… Vesselâm.

Yazarın Yazıları