Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 24/08/2019 Son günceleme: 24/08/2019 17:50
  • 7.633

Havaların sıcak gittiği bu günlerde bana bir şey olmaz diyerek, tedbirsiz davranarak yaz gribine yakalanabilirsiniz ve günleriniz/tatiliniz kötü bir hal alabilir.

Ateş, kas ağrıları, halsizlik, burun akması, ses kısıklığı, terleme ve gözlerde yanma gibi belirtilerle ortaya çıkan, daha sonraki zamanda öksürük, balgam ve nefes zorluğu ilave olan tablodur. Bir yaz hastalığıdır. Daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu şeklindedir. Bu gripal enfeksiyonun şikâyetleri kış gribinin belirtileri ile benzer. Fakat bu grip kişiden kişiye buluşmaz. Kış gribinin ilaçları burada kullanılmaz.

Bu hastalığın sebep olduğu etkenler grip etkenine göre çok farklıdır. Hastalık mikrobu su tesisatlarında, soğutma sistemlerinde, havalandırma sistemlerinde, havuzlarda ve suların göllendiği akarsularda çoğalarak bulaşıcı bir hal alır.

Hastalığın oluşmasında en suçlu klimalardır. Klimaları çalıştırırken dikkat edeceğimiz hususlar mevcuttur. İlk çalıştırıldığında mutlaka pencereler de açılmalıdır ki, başlangıç üflemesiyle havalandırmada bulunan hastalık etkenleri oda havasından uzaklaştırılsın. Klimalar oda ısısını azaltırken, nemini de azaltır. Ortam nemlendiricilerden faydalanılmalıdır. Klima kapatılmalı, bir süre bekledikten sonra hafif kesintisiz ve çok düşük olmayan (19-20 derece gündüzleri, 22-23 derece geceleri idealdir) ısıda çalıştırılmalıdır. Gece üşümeleri olursa klima kapatılmadan 3-4 derece ısı arttırılabilir. Üfleme odanın tavanına doğru olmalı ve direkt kişi üzerine olmamalıdır. Bakımları düzenli yapılmalı, filtreleri zamanında yenilenmelidir.

Günde 2-2,5 litre su tüketilmeli, denize ve havuza girildiğinde içilen su miktarı arttırılmalıdır.

Deniz, havuz sonrası mutlaka duş alarak vücut temiz ve kuru tutulmalıdır.

Islak ve terli kıyafetlerle oturulmamalıdır. Klimaya karşı durulmamalıdır.

Kıyafetler açık renkli ve cildin hava almasını sağlayacak kumaştan olmalıdır.

Soğuk içecekler hızlı tüketilmemeli, sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, meyve/sebze gibi bol sulu besinler tüketilmelidir.

Ağır sporlardan kaçınılmalı, hareketsiz de kalınmamalıdır.

Çok sıcak ortamdan hızlıca çok soğuk ortama girilmemelidir. Bu ani ısı değişiklikleri; kalp krizi riskini arttırabilir, migren başlatabilir ve üst solunum yolu enfeksiyon rahatsızlıklarını ortaya çıkarabilir.

Yaz mevsimi çok güzel ve kışa hazırlandığımız bir mevsim; grip ve diğer hastalıklardan korunarak en güzel şekilde günlerinizi değerlendirmeniz temennisiyle... Kalın sağlıcakla...

 

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz