TV'ye 6 saat, kitaba günde 1 dakika ayırıyoruz

  • 0
  • 12286
TV'ye 6 saat, kitaba günde 1 dakika ayırıyoruz
TV'ye 6 saat, kitaba günde 1 dakika ayırıyoruz
TV'ye 6 saat, kitaba günde 1 dakika ayırıyoruz
TV'ye 6 saat, kitaba günde 1 dakika ayırıyoruz

KRT Haber Koordinatörü ve aynı zamanda Dost Beykoz yazarı olan Çağlar Cilara, 'Okuma Kültürü' başlıklı programında konuk ettiği Muharrem Kaşıtoğlu'na Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığıyla ilgili sorular sordu.

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, ulusal olarak faaliyet gösteren Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği'nin Başkanı olmasından dolayı, Kültür Radyo Televizyonu (KRT)'ye konuk oldu ve yayıncılık sektörü hakkında bilgi verdi.

KRT Haber Koordinatörü ve aynı zamanda Dost Beykoz yazarı olan Çağlar Cilara, 'Okuma Kültürü' başlıklı programında konuk ettiği Muharrem Kaşıtoğlu'na Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığıyla ilgili sorular sordu. Kitap okuma alışkanlıkları hakkında resmî rakamları dile getiren Cilara, ülke insanının 1 günde 6 saatini televizyona ayırırken, 1 yılda 6 saatini kitap için ayırdığını ve bunun 1 günde 1 dakika demek olduğunu belirtti. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ise rakamların 1970 ve 1980'li yıllara göre daha iyi olduğunu kaydederek, kitap ve bandrol satışı rakamlarının arttığına dikkat çekti. Türkiye'deki yayıncılık anlayışının da masaya yatırıldığı programda, özellikle kitap basımında yayıncıların kimi zaman zarar ettiklerini vurgulayan Muharrem Kaşıtoğlu, şöyle dedi:

"Türkiye'de çeviri bir kitabın 2 bin adet basımında maliyeti minimum 10 bin liradır. Çoğu yayınevi bu 10 bin lira maliyeti bile satış sonrası çıkaramayabiliyor. Diğer satan kitaplardan eğer 10 bin 20 bin satabilirse, bu zararını karşılayıp, ancak geçimini sağlayabiliyor. Eskiden çok az sermayeyle pek çok yayınevi kurulabiliyordu. Ancak artık Türkiye'de yayıncılık meselesi ciddi bir iş haline geldi. Büyük yayınevleri var ve yayıncılık işi için çok ciddi para harcıyorlar."

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, yayıncılık dünyasının perde arkasını anlatmasının yanı sıra 'korsan kitap' konusuna da değindi. Özellikle Birlik Başkanı olarak ülke çapında pek çok baskınlar düzenlediklerine işaret eden Muharrem Kaşıtoğlu, bu süreçte emniyet güçlerinin büyük bir titizlikle çalışarak, emek dostlarının haklarını koruduğuna dikkat çekti. Meslek Birliği olarak korsan kitap satışı gerçekleştiren kişi ve kurumlarla davalık olduklarını ve dava sürecinde ele geçen kitapları depolarda beklettiklerini söyleyen Kaşıtoğlu, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Muş'ta bir öğretmenimizden aldığımız bir ihbarı değerlendirdik. Öğretmenimiz bize verdiği bilgide dedi ki: '10 Okulda 10 bin kitap kampanyası çerçevesinde bize kitap gönderildi. Kitapları teslim aldık. Bu kitapların korsan olduğunu tahmin ediyorum' dedi. Biz de kitaplardan bir adet göndermesini istedik. Sağ olsun, emek dostu öğretmenimiz kendi için büyük bir risk aldı ve bu kitabı bize gönderdi. Kitaplar geldiğinde ise biz dehşete düştük! Piyasada 100 temel eser olarak bilinen kitapların, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından satın alınarak dağıtıldığını anladık. Daha sonra İl Milli eğitim Müdürlüğü'nün kitaplarını nereden aldığını da tespit ettik. Davalar şu anda sürüyor. Biz burada elbette kimseyi kasten yaptığı konusunda suçlayamayız ancak burada ciddi bir dikkatsizlik olduğunu da söylemek gerekiyor."

Haber Merkezi

Neden Ortadoğu ve İslam Coğrafyası?
Önceki Neden Ortadoğu ve İslam Coğrafyası?
Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Sonraki Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz