Kaşıtoğlu sosyal medyayı anlattı

  • 0
  • 8327
Kaşıtoğlu sosyal medyayı anlattı
Kaşıtoğlu sosyal medyayı anlattı
Kaşıtoğlu sosyal medyayı anlattı

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, TRT Radyo1'de Bilal Eren'in konuğu oldu.

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, TRT Radyo1'de Bilal Eren'in konuğu oldu.

Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli tek kuruluşu olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu'nu ağırladı. TRT Radyo1'de haftada bir kez dinleyicilerle buluşan Dijital Hayat adlı programda 30 dakika boyunca düşüncelerini dile getiren ve Sunucu Bilal Eren'in sorularını yanıtlayan Kaşıtoğlu, bu sırada Beykoz Belediyesi'nin dijital alandaki çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Beykoz Belediyesi'nin yanı sıra ülkedeki tüm belediyelerin dijital ortamı çok iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, canlı olarak yayınlanan programda, Beykoz'un projelerini anlattı. Muharrem Kaşıtoğlu, "Başkanımız Yücel Çelikbilek ile birlikte her Perşembe günü, Başkan Yardımcıları olarak ilçe halkını Belediye binamızda ağırlıyor ve sorunlarını dinleyip, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Şimdi ise bunu sosyal medya kullanıcısı olan Beykozlularla yapacağız. Yaklaşık 500 kadar Beykozlu sosyal medya kullanıcısını bir araya getirecek ve bu mecrayı kullanan kitlenin de sorunlarını dinleyip, sohbet edeceğiz" dedi.

Dost Beykoz, Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu'nun hem kendi düşüncelerini anlattığı hem de Beykoz Belediyesi olarak yaptığı çalışmaları masaya yatırdığı radyo programının tamamını dinleyerek, programda konuşulanları not aldı. Sosyal medyanın ve halkla ilişkilerin konu edildiği TRT Radyo1'deki Dijital Hayat adlı programa konuk olan Muharrem Kaşıtoğlu, Beykoz Belediyesi'nde dijital medyanın kullanımını, örneklerle anlattı. Aynı zamanda Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Muharrem Kaşıtoğlu, özel sektörün işleyişinde edindiği tecrübeleri, Beykoz Belediyesi'nde nasıl avantaja çevirdiğini Sunucu Bilal Eren'e anlattı. Yaklaşık 30 dakika süren programda, ikili arasında şu diyaloglar kaydedildi:

Bilal Eren: Bu hafta konuğumuz Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Muharrem Kaşıtoğlu... Sayın Kaşıtoğlu, sizin iletişim ve sosyal medya çalışmalarında emek verdiğiniz platformlar var. İletişimi ise hep şöyle tarif ediyorlar: Tek değil çift taraflı olmalı... Sosyal medya çok uygun değil mi buna?

“Öncelikle tüm dinleyicilerimize selam iletmek istiyorum. Şimdi, sosyal medyayı doğru kullanıyor muyuz? Ben şahsen kullandığımızı düşünmüyorum! Sorsanız belediye yetkililerine, ‘Biz çok doğru kullanıyoruz’ diyecekler. Bir kere şunu yapmak lazım: İletişim aracı mı sosyal medya, yoksa halkla ilişkiler mi? Bunu birbirinden ayırmamak gerekiyor. Ama bizim anlayışımızda, sadece iletişim açısından kullanılıyor. Bu karşılıklı olması gerekirken, biz yalnızca bilgi veriyoruz, faaliyetlerimizi anlatıyoruz. Tek taraflı kullanıyoruz. Bu doğru değil...

Biz şunu yapmalıyız: Sosyal medya üzerinden vatandaşlarımızı dinleyebilmemiz gerekiyor. Özellikle 40 yaş altını... Gençlere yeterince ulaşamadığımızdan yola çıkarsak, mesela biz, siyasi toplantılarda sürekli gençlere ulaşamadığımızı söyleriz. Araştırmalar da bunu doğrular ama bunun gereğini yapmayız. Oysa 40 yaşına kadar olan kişilere ulaşmanın en etkili ve ucuz hatta 'beleş' yolu sosyal medyadır. İnanılmaz bir imkân vardır bu mecrada... Büyük bir derya vardır ama dediğim gibi, bunu kullanma konusunda sıkıntılarımız var."

Bilal Eren: Karşı tarafı dinlemek gibi çok güzel bir kelime kullandınız... Ben şu şekilde görüyorum: Kürsüden bir insan konuşur gibi... Şu an bizim yaptığımız gibi... Karşı taraf sizi dinliyor ama siz onu duymadığınızdan, bazı şeyleri kaçırıyorsunuz, değil mi?

“Belediyeler duyurularının çoğunu, pankart ve afişlerle yaparlar. Ancak biliyor musunuz, bu yolla insanlara ulaşma oranı sadece yüzde 2'ymiş... Çok düşük bir oran bu... Ancak afişle duyuru yapmak da bir alışkanlık haline geldi. Biz Beykoz Belediyesi olarak, bu araştırmadan sonra bunu çok azalttık. Sosyal medyadan duyurularımızı yapıyoruz. Ancak burada da şu var: Sosyal medyayı interaktif hale getirmemiz gerekiyor. Bizim Belediye olarak biraz sükût edip, vatandaşların ne dediklerini dinlememiz gerekiyor. Vatandaşlar ne anlatıyor, ona bakmamız gerekiyor. Eğer sosyal medya üzerinden gençleri de yönetime dâhil etme yolunu seçerseniz, çok daha etkili ve verimli sonuç alırsınız. Ben bu interaktif bölüme katıldığım zamanlarda, gençlerin bu yanıtlardan çok memnun olduklarına şahsen tanık birisiyim.

Ben Facebook'u ortalamanın üzerinde kullanıyorum. Ben iki şey yapıyorum: Birincisi, Facebook takipçilerimi kahve içmeye davet ediyorum. Özellikle parlak fikirli olanlar kendilerini bir şekilde belli ediyor. Oturup, sohbet ediyoruz ve inanın çok çarpıcı fikirler ortaya çıkıyor. İkincisi, sosyal medyada muhalif olan, Belediye aleyhine olan insanları davet ediyorum. Onları da davet ediyorum ve ne oluyor biliyor musunuz? Onlar gidiyor ve bir süre sonra Beykoz Belediyesi'ni anlatma konusunda en etkili iletişim kanalları haline geliyor, bu kardeşlerimiz...”

Bilal Eren: Bir Belediye'nin yaptığı bir hizmeti biliyorum. Belediye, sınırları içindeki her sokak lambasına vatandaşlar içinden bir sorumlu atamış. Bu kişiler Twitter aracılığıyla bir grup kurmuşlar. Hangi sokak lambası arızalıysa, anında söylüyorlar. Hemen Belediye de gelip düzeltiyor.

“Ücretsiz eleman istihdam etmek gibi bir durum... Yeni neslin net olarak söylüyorum: Önemsenmeye, muhatap alınmaya ihtiyacı var! Bunu yapmanın en etkili yolu da sosyal medyayı kullanmak..."

Bilal Eren: Belediye'nin ulaşmak konusunda zorluk yaşadığı çevreye duyarlı insanlara, engellilere ve dezavantajlılara ulaşmak konusunda da dijital ortam faydalı bir mecra… Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

“Sosyal faaliyetlerinden, spor faaliyetlerinden sorumlu bir Belediye Başkan Yardımcısıyım. Sosyal medyadan bana mesaj atan en az 20 kişinin hayatına dokunarak, onların yaşamlarında çok güzel değişiklikler yapıyor, yaşamlarına dokunuyoruz. Bir örnek vereyim:

Bir gün Belediye'den çıktığımda, bir bayan çevirdi yolumu... ‘Sizi Facebook'tan takip ediyorum’ dedi. Oradaki profil fotoğrafımdan tanımış... ‘Özellikle dezavantajlı insanlara ziyaretinizden çok etkileniyorum. Benim babam kanser... Onu da ziyaret eder misiniz?’ dedi. Sonra onu gidip ziyaret ettik. Sosyal medyanın o kadar katkısı var ki... Hayır, yapacağımız insanlara, bu sosyal medya ile ulaşıyoruz. Sosyal medyadan çok da dua alıyoruz.”

Bilal Eren: Tuzla Belediyesiydi sanırım... Sosyal medya üzerinden toplanıyor ve sorunlarla uğraşıyorlar...

“Biz her Perşembe klasik olarak yapıyoruz bunu... Başkanımız Yücel Çelikbilek ile birlikte her Perşembe günü, Başkan Yardımcıları olarak ilçe halkını Belediye binamızda ağırlıyor ve sorunlarını dinleyip, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Şimdi ise bunu sosyal medya kullanıcısı olan Beykozlularla yapacağız. Yaklaşık 500 kadar Beykozlu sosyal medya kullanıcısını bir araya getirecek ve bu mecrayı kullanan kitlenin de sorunlarını dinleyip, sohbet edeceğiz.

Siz, Belediyelere bir sorun: Yüzde 70'i sosyal medyayı eksiksiz kullanıyoruz diyerek, abartılı bir yanıt verirler. Ben buna hiç katılmıyorum. Etkin kullanmanın temeli nedir? Bununla görevlendirdiğiniz insanların çok donanımlı insanlar olması gerekmez mi? Biz, o insanları donanımlı hale getirmeyi sağlamıyoruz ki... O adama yatırım yapmıyoruz...”

Bilal Eren: Bu özeleştiriyi yapmak önemli... Özellikle kamuda 'alt-üst' ilişkisinden dolayı belirli prosedürler var. İzin almak gerekiyor. Ama sosyal medyada anında hareket edilmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. Devletin o yavaş işleyen çarkları arasında, çok şey kaçırıyoruz. Kriz anlarında sosyal medyada hızlı hareket etmek için bir şeyler yapmak gerekmiyor mu? Ne dersiniz?

“Bizim sosyal masamız da var ama oradaki görevli arkadaşımız, gelenek haline getirmişler: Vatandaştan gelen sorunları, ilgili Başkan Yardımcısına gönderiyorlar. Bize gelince biz de ilgili birime gönderiyoruz; o da yanıt veriyor. Ama ben özel sektörden geldiğim için o ilk göreve başladığım zamanlarda bir şey yapıyordum: Sosyal medyadan gelen tüm şikâyetlerle ilgili anında araştırma yapıp, hemen cevap veriyordum. Ondan sonra ise sosyal medyayı sürekli bana göndermeye başladılar. Öyle ki, benim sorumluluğumda olmayan konuları da bana gönderiyorlardı. Bu şekilde olunca da benim üzerimde ciddi bir yük oluştu.”

Bilal Eren: Vatandaşlara açıklama yapmak çok önemli... Suruç'taki o bombalama olayı mesela... Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek, çok önemli açıklamalar yapmıştı. Belki aslında açıklamanın oradaki yerel görevliler tarafından yapılması gerekirdi...

“Belediyeler özünde bu anlattıklarınız şunu düşündürdü: Aslında Gezi Olayları'nda elinde çok done olmasına rağmen, maalesef yetkililer çok geç açıklama yaptı. Sosyal medya, samimi olarak düşüncelerinizi paylaştığınızda, şeffaflığı ortaya koyduğunuzda çok etkili bir mecraya dönüşüyor. Mesela bizler, hizmetlerimizin kusursuz olduğunu düşünüyoruz ancak Halk bize geri dönüş yaptığında, durumun hiç de öyle olmadığını anlıyoruz. Buna yani Halkın geri dönüşlerine dikkat etsek, devletin kamuya harcadığı parayı da uygun ve yerli yerinde harcamış oluruz.”

Bilal Eren: Sosyal medya hesabınızda, sayısal veriler de var... Bu da önemli... Kaç kişi yorum yapmış, kaç kişi olumlu ya da olumsuz ne demiş; bunu görüyorsunuz, değil mi?

“Tabi tabi... Ölçülebilir bir şey... Facebook'ta ne var, Twitter'da ne var; bunu görebiliyoruz. Aslında pankartlara harcadığımız paranın yüzde 1'ini harcayarak, mükemmel bir sistem kurabiliriz... Üstelik çok da yararlı olur... Sonuç odaklı çalışırız. Böyle olunca, o belediyenin önüne kimse çıkamaz: Net!

Bakın, özel sektörde sizin de benim de tecrübemiz var. Özel sektörün kamuyla arasında çok ciddi farklar var. Düşünüyorsunuz ama uygulamaya geçmesi bir zaman alıyor. Onay almak gerekiyor. Biz bunu her yönüyle düşündük. Bundan sonra yetkili organlarımızla ve Belediye Başkanımızla görüşerek, hızlı kararlar alacağız. Beykoz, bu anlamda örnek bir belediye olacak...”

Bilal Eren: Son olarak dinleyicilerimize Facebook ve Twitter adreslerinizi de verebilir misiniz? Sanıyorum siz daha çok Facebook hesabınızı kullanıyordunuz...

Facebook'ta Muharrem Kaşıtoğlu diye yazılınca zaten çıkıyor... Twitter'a gelince... Aslında bir yıl öncesine kadar Twitter kullanıyordum ancak bir karar aldık ve o hesabı kapattık. Bilmiyorum, belki bu program bir vesile olur, yeniden açarız”

Haber Merkezi

Beykoz’un çocukları, lösemilileri kucakladı
Önceki Beykoz’un çocukları, lösemilileri kucakladı
Kazanılan sadece yerel seçimler değil
Sonraki Kazanılan sadece yerel seçimler değil
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz