İTÜ mezunu kaptan Beykoz'da yıllardır bal üretiyor

  • 0
  • 12125
İTÜ mezunu kaptan Beykoz'da yıllardır bal üretiyor
İTÜ mezunu kaptan Beykoz'da yıllardır bal üretiyor
İTÜ mezunu kaptan Beykoz'da yıllardır bal üretiyor
İTÜ mezunu kaptan Beykoz'da yıllardır bal üretiyor
İTÜ mezunu kaptan Beykoz'da yıllardır bal üretiyor

Beykoz Riva bölgesinde yüzlerce arı kovanıyla bal üreterek ilçenin ve bölgenin ekonomisine katkı sağlayarak, ata mirasını diri tutmaya çalışıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güverte bölümü mezunu olan Adem Özkan Yalçın, ailesinin  geçimine yardım etmek için zaman zaman el attığı bal üreticiliğini 10 yıldır hem Riva'daki açık alanda hem de evinin içerisinde kurduğu küçük laboratuarında profesyonel olarak sürdürüyor.

Kentte kestane balı üreticiliğinin nadir olarak yapıldığı şehirdeki kasaba olarak bilinen Beykoz'da, 500'den fazla arı kovanı ile üretim yaparak hanesini geçindiren Adem Özkan Yalçın, mevsim geçişlerinde ülkenin birçok ücra noktasını ziyaret ediyor.

Beykoz'da 450 civarında amatör ve profesyonel bal üreticisi olduğunu ifade eden Adem Özkan Yalçın, ilçede 10 binden fazla kayıtlı kovan olmasının yanında il ve ilçe dışından da bölgeye üretim yapmak üzere gelen üreticiler olduğunu söyledi.

Asıl mesleğinin gemi kaptanlığı olduğunu ancak zaman içerisinde babasına yardım ederken bal üreticiliğine geçiş yaptığını da dile getiren Yalçın, kış döneminde kovanlarının ve arılarının Antalya'da olduğunu kaydetti.

Ülkenin çeşitli noktalarını farklı bal çeşitleri için kendisine mesken tutarak 365 gün üretimini sürdüren Yalçın, Beykoz'un bal verimi yüksek olan ağaçlık alanları sayesinde üretim anlamında kendileri için çok uygun bir alan olduğunu ifade etti.

Ormanlık alanların bal üreticiliğiyle değerlendirilerek ekonomiye katkı sunulduğunu da sözlerine ekleyen Adem Özkan yalçın bölgede kestane ve ıhlamur ağacının fazla olmasının da avantaj olduğunu dile getirdi.

Yalçın, 365 gün içerisinde ilçede neredeyse 80 ton kestane balı ve 200 ton civarında da çiçek balı üretiminin yapıldığını ifade ederek, bu durumun mevsim durumlarına göre de değiştiğine dikkati çekti.

Sağanak yağmurun etkili olduğu dönemde her bir kovandan en fazla 5'er kilogram bal üretebildiklerinin de altını çizen Yalçın, bu miktarın üretici tarafından hızlı bir şekilde tüketiciye satıldığını söyledi.

"İstanbul'daki balın yarısını Beykoz üretiyor"

Adem Özkan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Metropolün hepsinde yaklaşık 20 bin kilogram dolayında bal üretimi olduğu ifade edilir. Bu rakamın neredeyse yarısının insanların dinlenmek için tercih ettiği Beykoz'da ürettiğimizi söylersek yanlış olmaz. Bal üreticiliğini genel anlamda emekli olmuş ya da yaş olarak ilerlemiş insanların yapmaya çalıştığını herkes zaten görüyor. Yeni nesil, meşakkatli işi pek sevmiyor."

Profesyonel arı ırkı üretimi ve üretilen balın kalite kontrol çalışmalarını da kendisine kurduğu laboratuar ortamında sürdüren Yalçın, kraliçe arı yetiştirdiklerini ve üretilen ırkın sürekli takip edilmesi gerektiğini, üretilen arı ırkının bozulmamasının önemli olduğunu kaydetti.

"Ürünü 'aracıdan değil arıcıdan' alın"

Yeni tip koronavirüsü salgını döneminde vatandaşların bal ürünlerine olan taleplerinde gözle görülür artışın yaşandığını da söyleyen Adem Özkan Yalçın, şunları söyledi:

"Biz arı ve bal üreticileri olarak vatandaşlarımızdan gelen bu talepleri karşılamak konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Öte yandan bal tüketimine önem veren vatandaşlarımıza bir tavsiyede bulunmak istiyorum o da ürünlerini 'aracıdan değil arıcıdan' temin etsinler. Arı ırkı Propolis dediğimiz maddeyi kendi kovanına yani evine dışarıdan gelen mikropları öldürmek için üretiyor. Bunun antiviral özelliği bulunuyor."

Dost Beykoz - Özel Haber

Beykozspor'un lige katılım bedelini iş insanı ödedi
Önceki Beykozspor'un lige katılım bedelini iş insanı ödedi
Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Sonraki Bakan Yardımcısından Beykoz Başsavcılığına ziyaret
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz