Beykoz rahat bir nefes aldı – 1

  • 0
  • 17877
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1
Beykoz rahat bir nefes aldı – 1

Dört saatlik canlı yayında Dost Beykoz yazarlarının sorularını cevaplayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek net konuştu:

Açıklanan rayiç bedeller geçerliliğini yitirmiştir,

Fiyatlarda yüzde 40-50 oranında indirim olacaktır…

Beykoz’un tamamı özel proje alanı olmuştur…

Hiç kimse mağdur olmayacaktır…

30 Mart 2014’e kadar tapuları vermeye çalışıyoruz.

Beykoz’un uzun süredir heyecanla beklediği TV Programı adeta Beykoz’da hayatı durdurdu. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in konuk olduğu ve Dost Beykoz’un hazırlayıp sunduğu “Başkanla Özel” programı binlerce Beykozluyu dört saat boyunca ekranlara kilitledi. Sokak röportajlarıyla da Beykoz’un nabzını tutmaya çalışan Dost Beykoz, mahalleler de yaşayan vatandaşların sorularını Başkan Çelikbilek’e iletti. Diğer yandan sosyal medya üzerinden Dost Beykoz’u adeta soru bombardımanına tutan Beykozlulardan gelen 400’ün üzerinde soru programı kilitlenme aşamasına getirdi.

Beykozlular Mavi Karadeniz TV’ye kilitlendi  

Dost Beykoz Başyazarı Kader Gür’ün yönettiği programda; Sinan Kavrak, Mustafa Öztürkve Muharrem Kaşıtoğlu sorularıyla Beykozluların beklentilerine cevap bulmaya çalıştı.

2B Yasası’ndan, Özel Proje Alanları’na; İBB arazilerinin devrinden, vakıf ve hazine arazilerine kadar birçok konu açıklığa kavuştu.

Program kısa bir VTR ile başlarken İBB Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte kısa bir süre önce gerçekleştirilen toplu açılış programı tartışıldı. 

Kader Gür:  İBB BAŞKANI KADİR TOPBAŞ İLE BİRLİKTE YAPTIĞINIZ TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ MUHALEFET TARAFINDAN GÖZ BOYAMA OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ. O GÜN NELERİN AÇILIŞINI YAPTINIZ?

Ben önce ekranları başında bizleri izleyen Beykozlu hemşerilerime hayırlı geceler dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. 9,5 yılda İBB’nin Beykoz’a yaptıklarını görmezden gelmek, bu hizmetler için “yapılmadı” demek herhalde kafasını kuma gömmek demektir. Yapılanlar ortada dururken buna “göz boyama” demek büyük eksiklik ve nezaketsizlik olur. Ben Beykoz’da böyle insanlar olduğunu düşünmek istemiyorum. 

İBB’nin 9,5 yıldır verdiği desteği görmemek büyük eksikliktir!”

Evet, inşallah bu akşam hem İBB’nin Beykoz’a yaptığı hizmetleri, hem de bizim yaptığımız hizmet ve çalışmalarımızı konuşacağız. Başladığımız, bitirdiğimiz projelerimizin yanında, henüz başlamayan, başlamak üzere olan ve çalışması devam eden projelerimiz var. İBB çalışmaları hayatın her cephesine hitap ediyor. İlk defa Kadir Bey 2004’te göreve geldiğinde hemen 6 ay içerisinde bu bölgeye % 95’e yakın doğalgazı köylere kadar getirdiler. Şu an % 98’e varandoğalgaz Beykoz’un tamamına ulaşıyor. O gün yapılan 940 milyon TL’lik yatırımın içerisinde atık su çalışmaları yer altı tünelleri, köyler de dahil sıcak asfalt çalışmaları, park-bahçe-meydan düzenlemeleri, içme suyuyağmur suyu çalışmaları, afetlerden korunmak için yapılan dere ıslahları, köylere, Çavuşbaşı bölgemizin tamamına yapılan yatırımlar görmezden gelinebilir mi? 

Sinan Kavrak: 2009 SEÇİM BEYANNAMENİZDE YER ALAN VE HENÜZ GERÇEKLEŞTİRİLMEMİŞ PROJELERİNİZ VAR MI? NE AŞAMADA BU PROJELER VE NEDEN GECİKTİ?

O bir yol haritasıydı. O zaman vaat edip şu an gerçekleştiremediğim iki projem var. Bunlardan biri metro projesiydi ki çok ciddi bir maliyet içerdiği için henüz bu konuda çalışma yapamıyoruz. Ancak 2023’e kadar bu çalışma inşallah programa alınacak. Düşünün ki kilometresi 50 milyon doları buluyor. Beykoz-Üsküdar arasının kaç milyon dolara mal olacağını hesap edersek, taşınacak yolcu sayısıyla oranladığınızda bunun öncelik sıralamasına şu an giremediğini görüyoruz. Taşıyacak nüfusunuz olmadığında metro araçlarının boş olarak servis yapmasına karşılık 700 milyon dolar yatırmak şu an için mümkün görünmüyor.

Gerçekleşmeyen ikinci projem ise “sessiz asfalt” projemdir. Bu da maalesef mümkün olmadı. Bu iki proje dışında bütün projelerimizi hayata geçirdik.

Mustafa Öztürk:  BAŞKANIM ÖZEL PROJE ALANI NEDİR VE NEDEN ÖZEL PROJE ALANI?  BU AŞAMAYA NASIL GELİNDİ? SİZİN KİŞİSEL GAYRETİNİZLE BEYKOZ’A ÖZEL BİR STATÜ KAZANDIRILDIĞI DOĞRU MU? İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ ÖZEL PROJE ALANLARI İÇİN BİR BELİRSİZLİK SÖZKONUSU MU? 

Özel Proje’yi anlatmadan önce Özel Proje’nin kaynağı olan 2B’yi anlatmam lazım. Zira arazide farklı farklı ifadeler var, farklı siyasi kadroların yol açtığı bazı karışıklıklar var. 1981 öncesi orman kadastrasıyla birlikte orman dışına çıkartılan arazilerin vatandaşa intikalini gerektiren bir yasaydı. Belki yıllarca uğraşılmış ama iskânları alınmamıştı. AK Parti’nin iktidara gelmesiyle 2003 yılında gündeme geldi. Ancak maalesef AK Parti’nin çıkardığı her yasayı iptal etme ve Anayasa Mahkemesi’ne götürme huyu olan bir Cumhurbaşkanı ve 1950’den sonra müzmin muhalefet olan CHP vardı. Şimdi de vatandaşın kafasını karıştırmak için “yok biz o zaman şöyle oldu da onun için mahkemeye götürdük” diyorlar; bu sadece hikâyedir, kimse bunu yutmuyor. Bu arkadaşlar şöyle yapsınlar; çıksınlar “biz zaman zaman vatandaşların ihtiyaçlarına cevap veremedik” desinler.

Bize göre “hak sahibi” CHP’ye göre “işgalci”

2003’te Cumhurbaşkanı vetosu ve CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürerek yasayı iptal ettirmesi sonrası anladık ki ne yaparsak yapalım bu muhalefet ve Cumhurbaşkanı olduğu sürece biz bu yasayı geçirip vatandaşlarımızın taleplerine cevap veremeyeceğiz. 2007’de tekrar ciddi bir çalışma yaptık. Çünkü Cumhurbaşkanı değişmişti. Ancak bu sefer de AK Parti’yi köşeye sıkıştırmak isteyen güçler devreye girmiş ve gazete kupürleri ve internetten alınan çıktılarla oluşturulan bir iddianame ile AK Parti’ye kapatma davası açıldı. Bir düşünün;% 46 ile tek başına iktidar olmuş bir partiyi internetten ve gazetelerden topladığınız kaynağı belirsiz bir takım bilgilerle kapatmaya çalışıyorsunuz. Bu parti 10 ay boyunca kendisinisavunmaya çalıştı. Ona rağmen ülke geri gitmesin diye büyük bir özen gösterdiler ve hamdolsun yaşanan dünya ekonomik krizlerine rağmen ülke ekonomisi sapasağlam durdu. Bu süreç maalesef 2B’yi de baltaladı.

“Seçimden sonra yine yargıya gittiler”

15 Ocak 2009’da tekrar bir adım attık Daha önceki yasaya istinaden bu sefer 2 bölümlük bir yasa çıktı. İlk önce kadastral çalışmaların yapılıp hak sahiplerinin tespiti gerçekleştirildi. AK Parti’nin vatandaşını düşünen yaklaşımı bu yasada çok açık belli olmuştur. Bu yasayla işgalci yakıştırmasıyla itham edilen vatandaşlarımız “Hak Sahibi” olarak ifade edilmiştir. CHP yine bu yasa çıktıktan hemen sonra değil, 5 ay sonra yapılan 29 Mart Seçimlerinden sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak yasayı yine iptal ettirmeye çalıştılar. Ama bu sefer başarılı olamadılar.

Kadastral çalışmalar 1,5 yıl sürdü. Tespitler bittikten sonra rayiç değerler belli oldu. Çıkan yasa ile rayiç bedeller, rayiç bedellerin % 70’inin ödeneceği ve 3 yıl vade yapılacağı şeklindeydi bu uygulama. Ankara’dan gelen ekipler tarafından yapılan çalışmalarla belirlenen bu rayiç bedellerin Beykoz’a uymadığını ifade ettim. Beykoz’un gelir durumunu anlatan özel bir çalışma yaptım ve bunu Ankara ile paylaştım.

“Yasa mevcut haliyle çıksaydı çok büyük mağduriyetler olacaktı”      

Yasa mevcut haliyle çıksaydı mesela bir mahallemde 1700 parselden 1133 parsel hak sahibi olamayacaktı. Çünkü parselleri ya donatı alanında kalıyordu ya da başka yasal olarakmümkün olmayan bir alanda kalıyordu. Şimdi Özel Proje Alanı ile bu sıkıntıdan kurtuldular. Ama maalesef bazıları Özel Proje Alanı’nı öcü gibi göstermeye çalışıyor. ÖPA ile vatandaşlarımıza İmar Parseli sözü veriyoruz. İmar yapılırken vatandaştan satın adlığı arsadan % 40’a kadar sosyal donatı alanı kesmek zorundasınız. Örneğin 1000 metre yer adlını. 1000 metre parası ödediniz ama size 400 metresi kesilip kalan 600 metre veriliyor. Bu uygulamada sizin ödemeniz gereken 400 metreyi yani % 40’ı biz karşılıyoruz. Sizlere net parsel veriyoruz.İmar parsellerinde yapılan bu uygulama bir kere % 40 avantaj sağlıyor.

İkinci olarak çok sıkışık bir bölgedesiniz veya parseliniz büyüklüğü imalata uygun değil. Bu durumda da vatandaşlarımızı mağdur etmeden hak sahibi olmalarını sağlayacağız.

“Arazide çok yanlış ve karışık bilgiler var ve bu özellikle yapılıyor!”

Arazide çok yanlış ve karışık bilgiler var. Mayıs 2012’de satışla ilgili kanun çıktı. Biz hemen o tarihte vatandaşlarımızın cebinde % 40 kalsın diye hemen ilk etapta 9 mahallemiz için Özel Proje Alanı yapılması konusunda başvurumuzu yaptık. Önce Çavuşbaşı’ndaki 5 mahallemiz bize devredildi. Ardından İncirköy, Gümüşsuyu, Yenimahalle ve Soğuksu mahallelerimizinTOKİ’ye devredilmesi sürecini yaşadık. Ancak hemşerilerimizin TOKİ ile ilgili sıkıntılarıolduğunu gördük ve biz de vatandaşlarımızın bu talebine karşılık TOKİ’ye başvurumuzu yaptık ve bu mahallelerimizin de devrini istedik. 01.10 2012’de bu dört mahallemiz bize devredildi. Bu mahallelerimizin devrinden sonra fiyatları gündeme getirdik. % 70 olan rayiç değeri % 50’ye çektik. Ardından ikinci bir değişiklik yaparak süreyi ve peşinatlarıdüzenledik. Bu mahallerde toplam 11.910.289 metre kare arsada 10.938 taşınmaz var.

Fiyatlar belli olunca vatandaşlara intikaller başladı. Ancak bunların dışında kalan 10 köy ve 6 mahallemizde de ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Ancak fiyat noktasında ilk 9 mahallemizde yaptığımız uygulamaları yapamayacağımızı gördük. Tek yol bu köy ve mahallelerimizi de Özel Proje Alanı kapsamına almamız gerekiyordu ve biz bunun talebini de ilgili kurumlara yaptık.  İnşallah 1-1,5 ay içerisinde devir yazıları yazılacak ve Aralık’a kadar bu köy ve mahallelerimizin devrini alacağız. İnşallah bu köy ve mahallelerimizde de çok ciddi indirimler yapacağız.  

Muharrem Kaşıtoğlu: ÖZEL PROJE ALANI İLAN EDİLEN 2-B ARAZİLERİNİN VATANDAŞA DEVRİNDE BELEDİYENİN ROLÜ TAM OLARAK NE OLACAK. UYGULAMA NE ŞEKİLDE YAPILACAK?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki henüz fiyatlandırma çalışmalarımız bitmedi. Ancak diyelim ki vatandaşımız 400 metrekare arazisini Milli Emlakten alsaydı ve metrekare fiyatı 100 lira olsaydı ne ödeyecekti; 40 bin TL400 metre olduğu için % 50 indirim yapılacaktı ve 20 bin TL ödeyecekti. Ancak arazisiniz % 40’ı sosyal donatı alanı olarak kesilecekti ve 160metrekaresi gidecekti. Elinde 240 metrekare kalacaktı. Biz henüz bu indirimleri yapmadan vatandaşımıza 400 metrekareyi net olarak kendisine vereceğiz ve üzerine indirimler de yapılınca vatandaşlarımız kolaylıkla arazilerinin sahibi olabilecekler.

“% 50’ye varan indirimler yapılacak”

Çavuşbaşı’ndaki vatandaşımızı ele alalım; ben Çavuşbaşı’nı Özel Proje Alanı’na almasaydım vatandaşımızın mesela 1 dönüm yeri örneğin 400 TL’den 400 bin TL ödeyecekti, % 50’sinide hesaba katalım hadi ödeyeceği para 200 bin TL olsun. Şimdi biz bu vatandaşımıza 1000 metrekare yer verip Özel Proje Alanı’yla 600 metrekare parası alacağız400 TL’den240 bin TL ödeyecek. % 50 indirimi koyduğumuzda bu vatandaşımız 120 bin TL ödeme yapacak kaldı ki henüz bu fiyatın içerisinde yapacağımız indirimler yok. Fiyatlarda da % 50’yekadar indirim yapacağımızı düşünürsek vatandaşlarımız için şartların son derece uygun olacağını göreceğiz. 

“Gümüşsuyu Mahallesi Aralık ayında tapularına kavuşacak”

İnşallah hemen bayram sonrası Gümüşsuyu Mahallesi’nden 1478 parselin devrini Milli Emlak’tan devralıyoruz. Bu tapular Belediyemize geçtikten sonra inşallah en geç Aralık ayı meclis toplantısında Gümüşsuyu Mahallesi ve akabinde diğer mahallelerimizin tapularını vatandaşlarımıza devredeceğiz. Bu iş bundan sonra bürokrasinin hızına bağlı olarak gerçeğe dönüşecektir. Devirler belediyemize yapıldıkça biz vatandaşlarımıza hiç bekletmeden hementapularını vereceğiz inşallah.

Israrcı takiplerimiz ve Beykozlu vatandaşlarımızın haklarını her ortamda savunmamız sonucunda Hükümetimiz Beykoz’u burada ihya olsun diye kaynak aktarıyor. Bu Beykoziçin çok önemli bir ayrıcalıktır. Bu başarının arkasında hepimizin çok büyük emeği vardır. 20 bine yakın vatandaşımız Belediyemize gelip tapularını tek tek almaya geldiğinde verilen emeği görecek ve daha iyi anlayacaktır. Ama maalesef birileri bu durumu gölgelemeye,saptırmaya çalışıyor. Bakın tekrar söylüyorum; 2B’yi gündeme AK Parti getirdi. Ama yasayı çıkardıktan sonra “nasıl olsa çözülüyor. Biz bu kervana nasıl katılırız” diye hesap edenleri bu vatandaş kervana katmayacak inşallah.

Sinan Kavrak: SAYIN BAŞKAN; BEYKOZ 2B, BÜYÜKŞEHİR, VAKIF VE HAZİNE ARAZİLERİNDEKİ YAPILAŞMANIN OLUŞTURDUĞU SORUNLARI UZUN YILLARDIR YAŞIYOR. GELİNEN SON NOKTA NEDİR? BU ARAZİLERİN TAMAMININ BELEDİYEYE DEVRİNİ SAĞLAMAK ÇOK MU ZOR?  NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK BU?

2009’da göreve geldiğimizde en önemli sorun mülkiyet sorunuydu. İkincisi ecri misil ve üçüncü sırada imar planları vardı. Bunlardan ecri misil konusunu ciddi manada çözdük. Hem ödemelerde % 50’ye varan indirimler hem de geriye dönük ödeme emirlerini 5 yılla sınırladık.İmar planlarıyla ilgili konuya biraz sonra geleceğim. İBBVakıf ve Hazine arazileriyle birlikte en büyük sorun 2B idi. Vakıf arazilerinin İBB eliyle satışı kanunu çıktıktan sonra biz İBB’denvakıf arazilerini devralmayı talep ettik. Bunların büyük kısmını aldık ve çok az bir bölüm kaldı.Milli Emlak’tan alacağımız araziler ile ilgili planları bu güne kadar hep siparişle yapıyorduk.Artık planları kendi ekibimizle yapıyoruz bu Beykoz için çok önemli bir kazanımdır. Beykoz’un planları artık masa başında değil arazide ve Beykoz’u bilenler tarafından yapılıyor. Bu yeni planlarla daha çok insanımız hak sahibi olacak. İBB’nin bölgemizde hatırı sayılır arsaları vardı. Bakın burada üzerinde durmam gereken bir konu var; biz zaman zaman İBB ile arazi alırız, veririz. Muhalefetin bunu anlamasını beklemiyoruz ama biz eğer bunu yapıyorsak bu, Beykoz’un ve Beykozlunun yararınadır. Bundan vatandaşlarım emin olsunlar.

“Bayramdan sonra 2 bin aileye tapularını veriyoruz”

Şu an 760 bin metrekare İBB’den arsa devraldım ve bunu bana İBB sadece Ortaçeşme’deki Tarihi Kışla karşılığında verdi. İBB arsasında oturan vatandaşlarım benden tabu beklerken benim Tarihi Kışla’yı devretmemden doğal ne olabilir. Sonuçta o Kışla da Beykoz’da. Ayaklanıp bir yere gitmiyor ki. Üstelik 15 milyon TL borcumuzu da sildiler.  Belediyemizin üzerinde bulunduğu yer de İBB’nin idi ve orayı da devraldık. Ortaçeşme, Çiğdem, Yenimahalle, Çubuklu ve diğer mahallelerimizde İBB arazilerindeki vatandaşlarımız ki yaklaşık 2 bin aile demektir bu bayramdan sonra hemen gelsinler, 30 Ekim’e kadar dosyalarını alsınlar. İnşallah encümen kararı alıp hemen tapularını vermeye başlayacağız. Peşin alımda % 20 indirim ve taksit halinde 5 yıl vade yapacağız. Bu fırsat bir daha kolay kolay gelmez vatandaşlarımız bunun kıymetini bilsinler. Sonuçta İBB, Vakıf ve Hazine arazileriyle ilgilivatandaşlarımızı rahatlatacak çok önemli çalışmalar yapıldı ve çok yakında bunların sonuçlarını görmeye başlayacağız inşallah.

Özgür - Der üyeleri iftarda buluştu.
Önceki Özgür - Der üyeleri iftarda buluştu.
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz