Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER

  • 0
  • 6335
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER
Beykoz’da bir arama kurtarma ekibi… RAK-DER

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan felaketler nedeniyle arama-kurtarma ekiplerine duyulan ihtiyaç oldukça arttı.

17 Ağustos Depremi ile birlikte daha bir önem kazanan arama kurtarma ekiplerinin sayısın da her geçen gün artıyor. Kamu kurumları ise bu tarz oluşumlarda gönüllü olan vatandaşları da eğitmeye gayret ediyor.

Beykoz Riva Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği de bu kapsam da faaliyetleri ile zaman zaman dikkatleri üzerine çekerken, gerek denizde boğulma vakalarına ve orman yangınlarına bölgede yapmış olduğu müdahalelerle her geçen gün insanların umudu olmaya devam ediyor.

Riva Su ve Doğa Sporları Kulübü Derneği 2014 yılında Riva köyü ve çevresindeki gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak, sporla birlikte topluma ve ailesinde faydalı bireyler olmalarına katkı sağlamak, bunun yanında denizleri, doğayı korumak amacıyla Riva ve çevresinde yaşayan gönüllüler tarafından kuruldu.

95 üyesi bulunan Riva Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği (RAK-DER)’in Başkanlığını Davut Sarıkurt yapıyor. 2017 yılında Riva ve çevre plajlarda artan boğulma, deniz kazaları, sel ve trafik kazaları sonrası derneğin ismi ve faaliyet alanı da değiştirildi.

Öncelikle, Riva ve çevresinde yaşanan, yangın, trafik kazası, deniz kazası, boğulma, hayvan kazaları ve kayıp kişi bulma gibi durumlar karşısında hazır kıta bekleyerek, hemen müdahale edebilen RAK-DER ekibi gerek duyulduğunda Beykoz genelinde ve hatta Türkiye’nin bir başka bölgesine de gidebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde, 26 yaşındaki bir genci kurtarmasıyla da Dost Beykoz’da haber olan RAK-DER ekibi Spor Müdürü Talip Ercan’ın sorularına cevap verdi. Ekip, çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.

Davut Sarıkurt “10 yıllık cankurtaranlık tecrübem vardı”

Riva Arama-Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Davut Sarıkurt, "2014 yılında ilk adımı atılan bir dernek ama bunun evveliyatı da var. Aralıklarla 10 seneyi bulan plajlarda cankurtaranlık hizmetim vardı. Tabii ki bu iş ile meşgulken kafamızda bir dernek çatısı altında olma düşüncemiz belirdi. Arkadaşlar ile yaptığımız istişareler sonrasında derneğimizi kurup faaliyetlerimize daha farklı bir bakış açısı getirdik.” dedi.

Değişik zamanlarda arama kurtarma operasyonlarında yer aldıklarını ve 17 Ağustos depreminde arama-kurtarma faaliyetler içinde görev yaptığını söyleyen Sarıkurt, “Deniz ile birlikte karasal anlamda da deneyim kazanmaya başladık. Hatta kamuoyuna yansıyan günlerce haberlere konu olan Kuyu Köpeği kurtarma çalışmalarında önemli bir rol üstelendik.” şeklinde konuştu.

Davut Sarıkurt şöyle devam etti: Eskiden Sahil Güvenlik olsun Kıyı Emniyeti olsun Riva'daki boğulma hadiselerinde zamana karşı yapılan mücadele riskin artmasına neden oluyordu. Şimdilerde Şile'de bir istasyon kuruldu. Bu durum ortada iken boğulma hadiseleri sonrasında vefat edenlerin denizden çıkarılmasında ben ve arkadaşlarım görev yapıyorduk.

Bu anlamda çok acılı anlara da şahitlik ettik. Zaman içinde yaşımız da kemale ermeye başladığı için edindiğimiz tecrübeleri genç arkadaşlara aktarma babında dernek çatısı altında faaliyetlerimizi yoğunlaştırma düşüncesinde olduk. Geriye dönüp baktığımda bir hayli mesafe aldığımız gerçeği de ortada."

RAK-DER sadece denizdeki tekne ve insan kurtarma operasyonlarında değil bölgede zaman, zaman yaşanan sel hadiselerinde de aktif görev yapıyor. En son katıldıkları operasyonlardan birisi ise ormanda kaybolan bir şahsın bulunması oldu.

Gönüllülerin her birinin ayrı işi var

RAK-DER gönüllülerinin her biri farklı alanlarda işlerde çalışıyor. RAK-DER çatısı altında tüm faaliyetleri gönüllülük esasına dayanıyor. Bu işin olmazsa olmazlardan birisi de ekipman zenginliği. Ne kadar çok ekipman olursa o kadar rahat ve etkili müdahalelerde bulunabiliyorlar. Ekibin en öncelikli gereksinimi ise kurtarma botu... RAK-DER bu ihtiyacı karşılamak amacıyla bölge halkı halkından destek bekliyor.

Riva'nın uzun sahil kesiminde her bir girinti, çıkıntı, kayalık, akıntılı yerleri ezbere bilen nadir kişiler onlar. Zaten geçmiş yıllarda teknolojik desteğin de olduğu arama-kurtarma operasyonlarında bu tecrübeleri ile mavi suların derinliklerinden vefat edenleri birçok kez çıkarıp teslim etmişler.

Son olayda ise, verilen tahmini mevkii ye önde refakat ederek ulaştıklarını ve kurtarma ekipmanları ile vakit kaybetmeden şahsın yanına ulaştıklarını anlatan Sarıkurt, dalgalı bir güne denk gelindiği için de geriye taşıyıp, kıyıya dönme yerine gelen Sahil Güvenlik Botuna şahsı alıp çıkış yaptıklarını ve bir insanın daha kurtuluşuna vesile oldukları için mutluluk duyduklarını söyledi.

Arama kurtarma ve ilk yardım?

"Aramızda, sertifikalı ve ilk yardım konusunda oldukça deneyimli arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız aynı zamanda güncel eğitimlerini alıyorlar. Aynı zamanda Riva Sağlık Ocağından Tarık Bey vasıtası ile bilgilerimizi tazeliyoruz. İlk yardım anlamında tecrübeli isimlerin yanı sıra değişik alanlarda da uzmanlaşmış isimler var aramızda. Denize dalış yapma, yer tespiti, kuyu iniş ve mağara arama ve kaya iniş çıkışlarda ekibimizde tecrübeli isimler var. Aynı şekilde, ormanlık alanda arama kurtarma.

Dost Beykoz / Özel Haber

Beykoz'da elektrik kesintileri (4 Ağustos 2021)
Önceki Beykoz'da elektrik kesintileri (4 Ağustos 2021)
AK Parti Beykoz İlçe Başkanı CHP İlçe Başkanını ziyaret etti
Sonraki AK Parti Beykoz İlçe Başkanı CHP İlçe Başkanını ziyaret etti