Beykoz Çayırı'nda millet bahçesinin detayları

  • 4
  • 13345
Beykoz Çayırı'nda millet bahçesinin detayları
Beykoz Çayırı'nda millet bahçesinin detayları
Beykoz Çayırı'nda millet bahçesinin detayları

Beykoz Çayırı Millet Bahçesi Projesi'nde yapılacak yapıları ve kurumların görüşlerini Dost Beykoz derledi.

Beykoz Belediyesi tarafından tarihi mesirenin korunması ve nitelikli sosyal alanlara kavuşması amacıyla hazırlanan Millet Bahçesi Projesi, İBB Meclisi’nde görüşülerek oy çokluğuyla meclisten geçmişti.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla çayır etrafında izinsiz kullanılan kamu alanları tekrar Beykoz halkına kazandırılacak. Fiili kullanımda 38 bin m² olan alan 93 bin m²’ye çıkacak ve 55 bin m²’lik yeni alan oluşacak.

Mevcut çayır aynı şekilde korunarak yapılacak çalışmalar sonunda çayır alanı 2,5 misline çıkmış olacak.

Millet Bahçesi’nde, yeşil alan ve çevre düzenlemeleriyle ilçenin ihtiyaç duyduğu nitelikli yürüyüş yolları, dinlenme, gezinti, spor ve sosyal alanlar kurulacak.

Toplam 116 bin m² alanda uygulanacak proje tamamlandığında Beykoz Çayırı bakımlı bir çehreye bürünecek.

İBB'de teklif edilen planlarda neler var?

İBB Meclisi'ne 15 Eylül tarihinde gelen raporda 443 ada 1 parselin kuzeyinde kalan alanda, Beykoz Çayırı, park ve spor alanları, ticaret yapıları, aile sağlığı merkezi binaları, cami, spor kulübü derneği yapılarının olduğu vurgulandı.

Mezkur raporda, Millet Bahçesi alanında millet kıraathanesi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları, spor alanları (okçuluk, tenis, basketbol, voleybol vb.), tematik bahçeler, meydanlar, toplanma alanları, çeşmeler, açık hava sineması ve gösteri alanları gibi alanlar yer alacak. Ayrıca bu yapılar zeminden 6.50 metre yükseklikte yapılabilecek.

Yine proje alanında ihtiyaca binaen cami, mescit, büfe, geleneksel ürün satış alanları, ulaşım transfer istasyonu ve idari tesisler yapılabilecek. Öte yandan zemin altında kalması ve açığa çıkmaması suretiyle kamu kullanımına ait olmak üzere ilgili kurumların da görüşleri alınarak otopark yapılabilecek.

"Beykoz Çayırı tabiat varlığı statüsünde..."

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin 20 Nisan 2020 tarihinde verdiği rapora uyulacağının altı çizilirken, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce, "Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 14 Aralık 1974 tarihli kararı ile tespit ve ilan edilen Boğaziçi Sit Alanında yine aynı kurulu 24 Haziran 1983 tarihli kararı ile belirlenen Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgelerinde 3. etap bölgesinde kalan korunması elzem bir yapı bulunmadığına atıfta bulunuldu.

Beykoz Çayırı'nın tabiat varlığı statüsünde olduğuna dikkati çekilirken, görevli ve yetkili bakanlığın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğu hatırlatıldı.

Beykoz Deresi'ne dikkat edin uyarısı

Alınan kurum görüşlerinde de İl Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü, Beykoz Deresi'nin doğal halinin korunarak gerekli tedbirlerin alınması, yatağının değiştirilmemesi, daraltılmaması, dere yatağında kazı, hafriyat, dolgu döküm, malzeme depolama yapılmaması, su akış yönünü engelleyecek yapıların yapılmaması, katı ve sıvı atık atılmaması, dere yatağından malzeme temin edilmemesi, derenin üzerinin kapatılmaması ve dere yatağının yol olarak kullanılmaması gerektiği fakat eklenmesi istenen notların plan notlarına eklenmediği kaydedildi.

İSKİ'nin proje için verdiği görüşte de kısmen Beykoz Deresi'nin dere işletme bandı içinde tamamı ise söz konusu derenin taşkın önlemli yapılaşma alanında kaldığı görüşüne istinaden teklif notlarına İSKİ'nin 20 Nisan 2020 tarihli görüşüne uyulacağı eklendi.

Beykoz-Üsküdar Metrosu detayı, durak yapılacak

Ulaşım Planlama Müdürlüğünün raporunda yer alan Beykoz Üsküdar metro projesi detayı ise dikkati çekti.

Raporda, Üsküda-Beykoz Metro Hattı Projesi ve Ortaçeşme İstasyonu ile Beykoz Çayırı - Hz. Yuşa teleferik hattı projesi bulunmakta olduğu, bahse konu alanda hazırlanacak plan paftaları ile plan notlarının iletilmesi halinde görüş verileceği ifadeleri yer aldı.

Kimler reddetti?

İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Sosyal Hizmetler, Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Komisyonu ve Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonlarında görüşülen rapora İBB'nin CHP'li Meclis Üyeleri Sedat Özkan, Erkan Erdoğan, Sebahattin Öztürk, Yusuf Koçhan, Fatoş Hamzalı, İsmail Budak, Gökhan Gümüşdağ, Hasan Gökpınar ile İYİ Partili Uluer Kaya muhalefet şerhi düşerek karara katılmadıklarını bildirdi.

Haber Merkezi

Çıplak namaz kıldıran darbeci zihniyet
Önceki Çıplak namaz kıldıran darbeci zihniyet
Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Sonraki Ümraniye'de bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Yorumlar (4 Yorum)

CELAL1834 (3 yıl önce)

Metro projesini geçelim , 15 yıldır aynı terane, burada açıklananlar ne kadarı eksik, mesela buraya otopark yapılacak mı? mesela bazı işletmelere ticari mekan tahsis edilerek rant verilecek mi? Beykozlunun değil Beykozlu olmayanların istediği bir şeyi diretmek ne derece doğru illa da yapacağım diye, madem öyle gelin kardeşim beykozda halka gidelim referandum yapın sizin o çok bildiğiniz referandum halk ne derse o olsun.. gitmezsiniz çünkü ağzınızdan beykozlu bunu istiyor diyerek algı yapıyorsunuz yoksa gercekten halka gidin beykoz halkı gereken cevabı verir, herkeste halkın iradesine saygı duyar, tabi sizde kaybedınce o olacak mı muamma...

Abuuzeeya (3 yıl önce)

Detayları, fayda/zarar denklemlerini şu aşamada sıradan bir vatandaş olarak asla bilemeyiz, ongoremeyiz çünkü ihale komisyonlarınin pazarlıkları henuz bitmemistir onlar bitmeden kim ne yiyecek belli olmadan asıl proje ortaya cikmaz bu konuda belediyeye güvenmememiz gerektiği geçmişte tanık olduğumuz tecrübelerle sabittir. Bahse konu proje bölgeye aynı zamanda turistik bir özellik de kazandıracak buna bağlı olarak Beykoz sinirlarinin içinden ve dışından bir çok insanın toplanmasiyla ek ihtiyaçlar doğacaktır burada. bunların başında günlük 1000-2000 kişinin geldiğini varsayarsak 300 ile 700 adet arasinda aracin Beykoz trafigine girmesinden,,otopark ihtiyaçlarından bahsedebiliriz. Böyle bir yol yok, böyle bir alt yapı yok bunları görmezden gelip ne çıkarsa bahtimiza mantığı ile hareket ediliyor, çok zorlarsa ikinci etap olarak ilk başta yapilmasi gereken bu adımı projeye otelenmek suretiyle sikistirirlar. Böyle olunca da kabul etmesek de bize bahsedilmiş üçüncü kol, bacak vs. Gibi bir ahmaklık özelliğimizin olduğunu yaratilistan beyin tasimamiza rağmen bir kere daha kanıtlamış oluruz.

ali veli (3 yıl önce)

hiç bir ayrıntı yok, neymiş 38 bin m2 den 93 bin m2 ye çıkacak 55 bin m2 yeni alan kazandıracağız. 55 bin m2 nasıl kazandıracaksınız bu kazandıracağım dediğiniz ama halkla pek paylaşılmayan fotoğraflardan anlaşıldığı üzere bu 55 bin m2 üzerinde yer alan aktif olarak kullanılan yapılar ne olacak, 55 bin içindeki camii faal olarak kullanılıyor, basketbol sahaları faal olarak kullanılıyor, ortaçeşme spor kulübü tarafında alanın bir kısmı faal olarak kullanılıyor, market var o da faal ama kaybı büyük bir eksiklik değil, kazanılan kullanılmayan alanlar var mı var ama buralarda daha uygun maliyetlerle kazanılabilir. Beykoz Çayırı ismi bir markadır bu markanın arkasına millet bahçesi ekleyerek kaybetmek hatadır millet bahçesi sayısına bir tane ekleyeceğiz diye bunu yapmayın. gerçekleşirse beykozlu olmayanın alkışladığı beykozu bilenlerin bu israfa değmezdi dediği proje olur.

kerem (3 yıl önce)

Beykoz-Üsküdar metrosu diye bir proje yok.Metroİstanbul sitesinde gözükmüyor. Ağ haritaları kısmında 2029 ve sonrası vizyonunda da böyle bir proje yok. Beykoz için düşünülen iki metro gözüküyor. Birincisi Altunizade-Kavacık metrosu, ikincisi Kavacık-Çubuklu Füniküler hattı.Artık haberlerinizi yaparken buna göre yapmanızı rica ediyorum. 2009 senesinden beri metro gelecek diyorlar ortada hiçbir şey yok. Bence bununla ilgili ilgili kurumlar olan İBB,Metroİstanbul,Ulaştırma Bakanlığı ile görüşme yaparak haber yapın bizde olay neymiş bir beykozlu olarak öğrenelim.Linki bırakıyorum merak eden bakabilir. https://www.metro.istanbul/YolcuHizmetleri/AgHaritalari

Yorum Yaz