Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 28/11/2022 Son günceleme: 28/11/2022 18:11
  • 5.145

Soğukların belirginleştiği bu aylarda, çeşitli enfeksiyon hastalıkları artar. Toplu alanlarda uzun süre bir arada olmak enfeksiyonları kişiden kişiye bulaştırmayı artırır.

Vücutta enfeksiyon yapıcı canlıların verdiği zararlarına karşı bizi koruyan, bağışıklık sistemimizdir. Bu nedenle bu sistemimizi güçlendirmeliyiz, güçlü tutmalıyız.

Vücudumuz bakteri, virüs, mantar ve parazitlere karşı her zaman açıktır. Ağızda, deride, solunum yollarında, sindirim kanalında ve üriner kanalda bu canlılar değişen zamana göre farklı miktarlarda bulunur. Bu etkenler derindeki organlara ulaşırsa hayatı tehdit eden işler başlar.

Bağışıklık sistemi hücre ve dokular topluluğudur. Vücuda giren yabancı ve zararlı maddelere karşı ortaya koyan koordineli cevaba "bağışıklık cevabı" denir. Bu sistem enfeksiyon ve kanser yapıcı hücrelere karşı savaşan çok önemli yanıttır. Yabancı 

antijenlerle de mücadele eder. Organ nakillerinde, nakil olan organın vücuda uyumuna yardımcı olur.

Bu kadar önemli sistemimizi nasıl güçlendiririz? Güçlendirme de sadece beslenme ile olmaz. Diğer sağlık önerileri ve temizlik de önemlidir (doğru el yıkama ve ağız temizliği). Sigara içmemek, düzenli yürümek ve merdiven çıkmak, ideal kiloyu korumak, alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmamak, yeterince ve konforlu uyumak ve olabildiğince stresi azaltmak sistemin gücünü artırır.

Beslenmedeki öneriler de şunlardır:

Turunçgilleri tüketmek; portakal, mandalina, limon ve greyfurt C vitamininden zengindir. C vitamini antioksidan (hücreleri zararlılardan koruyucu) özelliğe sahiptir. Portakal suyu yerine portakalın kendisini tüketmeliyiz. C vitamini vücutta depolanmaz, bu nedenle günlük alınmalıdır.

Brokoli; en sağlıklı yeşil sebzelerdendir. Pişirmede vitamin kaybına karşı buharda yenilecek hale getirilmelidir.

Ispanak; A ve C vitamininden zengindir. A vitamininden faydalanmak için faydalanmak için yağ ilavesi önemlidir. 

Maydanoz; C vitamininden zengindir. Vücuttan ödem atılmasında da etkilidir. Sabah kahvaltısında çiğ olarak önerilir.

Zencefil; uzun yıllardır bilinir. Gribal enfeksiyonlarda doktor tedavisine ek olarak sıklıkla tavsiye edilir.

Kırmızı biber; dolmalık olanı turunçgillerden fazla C vitamini içerir.

Zerdeçal; kurkumin ve mineral deposudur. Antiviral ve antiiflamatuar 

(enflamasyon önleyici) özelliği vardır. Ayrıca sarımsak, yeşil çay, kefir, kivi, badem ve ay çiçeği de önemli güçlendiricilerdendir.

Yoğurt; probiyotik (vücuda yararlı bakteriler) içerir. Bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Ev yapımı yoğurdun günde bir  kase tüketilmesi önerilir.

Kümes hayvanları ve yumurta; hindi ve tavuk pişirilip et olarak, kaynatılarak çorba şeklinde tüketilir. B6 vitamini açısından önemlidir. Yumurtanın beyazı protein deposudur. Sarısı da demir ve A vitamini içerir.

Sevgili dostlar, elimizden geldiğince bu önerilere dikkat edersek kışı rahatça geçireceğimizi temenni ediyorum. Kalın sağlıcakla.

 

Yazarın Yazıları