Asım ÖZDEMİR
  • 01/10/2020 Son günceleme: 01/10/2020 13:42
  • 8.625

Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını spor dünyasını da derinden etkilemeye devam etmektedir.

En başta sağlık sektörü olmak üzere, sosyal yaşamın tüm alanlarını, ekonomik yaşamı, bireylerin hayatlarının olağan akışını bile köklü bir biçimde etkileyen ve hatta birtakım değişikliklere neden olan bu korkunç salgın, dünya spor sektörünün tüm alanlarını da olumsuz bir şekilde etkilemiştir. 

Birçok branşta Avrupa, Afrika, Amerika, Asya gibi kıtalararası birçok şampiyonanın hatta Dünya Şampiyonalarıyla, olimpiyatların bile iptal edilmesine neden olan bu ölümcül salgın yüzünden başta profesyonel spor etkinliklerinin seyircisiz oynamalarıyla birlikte uğramış oldukları maddi, manevi kayıpların yanında, her türlü spor hizmeti sağlayan işletmeler, sportif ürün üreten endüstri kolları, bu ürünlerin pazarlama zincirinde yer alan işletmeler, spor turizmi sektörü, spor teşkilatının her kademesinde çalışan bireyler ve bu sektörle ortak hizmet üreten/yürüten her türlü iş kollarının büyük maddi kayıplara uğramış oldukları yadsınamaz bir gerçektir.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen öyle veya böyle yaşam devam ediyor, bizler de Sağlık Bakanlığı ve konuyla ilgili yetkili kurum ve kuruluşlarının önerileriyle gerekli önlemleri alarak bu kahrolası koronavirüsten korunma gayreti içerisinde bulunmak zorundayız.

Bu virüsten uzak kalabilmenin üç temel önlemi olan, maske, mesafe ve hijyen başta olmak üzere gerekli tüm yaşamsal tedbirleri almamız bireysel ve toplumsal sağlığımız açısından olmazsa olmaz bir realitedir.

An itibariyle ülkemizde Sağlık Bakanlığının tavsiyeleriyle Profesyonel Futbol Ligleri seyircisiz bir biçimde lig maçlarını oynamaktadır. Bizleri yakından ilgilendiren Amatör Ligler ise TFF’nin Amatör Futbol müsabakalarının oynatılması ile ilgili almış olduğu Yönetim Kurulunun kararının tam metni aşağıdadır.

“Dünyamızı ve ülkemizi etkisi altına alan Coronavirüs nedeniyle 13 Mart tarihinden itibaren başta devletimiz olmak üzere Bilim ve Sağlık kurullarımızın önerileri doğrultusunda tüm ligler iptal edilmiş olup sonrasında profesyonel liglerin belirlenmiş kurallar çerçevesinde seyircisiz olarak oynatılmasına yine devletimiz ve ilgili kurulların önerileri doğrultusunda müsaade edilmiştir.

Gelinen noktada ülke genelinde pandeminin yükseliş göstermesinden dolayı devletimizin yetkili organlarının kararları neticesinde tedbirler arttırılmış ve yeni önlemler alınması hususunda milletimiz bilgilendirilmiştir. Ayrıca yeni risk oluşturacak tüm etkinliklerin düzenlenmemesi tavsiyesinde bulunulmuştur.

TFF Sağlık Kurulu ve ona bağlı oluşturulan Pandemi Danışma Kurulu ile yapılan istişareler neticesinde; mevcut durumda özellikle amatör lig karşılaşmalarının ve yaş grubu karşılaşmalarının yeterli sağlık tedbirleri alınamayacağı, PCR testlerinin gerçekleşmesinde olumsuzluklar yaşanabileceği ve insan sağlığı ile ilgili ciddi riskler oluşabileceği görüşü oluşmuştur.

TFF yönetimi olarak söz konusu amatör maçların oynanması ile ilgili 1 ay sonra (ekim ayı sonunda) tekrar değerlendirme yapılmasına bu süre içerisinde Pandemi sürecinin takip edilerek ilgili kurumlar ile sürekli görüş alışverişinde bulunulmasına ve oluşacak yeni şartlara göre program ve statülerin açıklanmasına karar verilmiştir”

Bu karar doğrultusunda amatör futbol müsabakaları Ekim ayı sonuna kadar oynatılmayacak olup, Kovid-19’un seyri dikkate alınarak Ekim ayı sonunda yeniden değerlendirilecektir.

Alınan bu karar ayan beyan ortada dururken, bazı paydaşlarımız, maçların bize göre son derece haklı bir gerekçe olan sağlık nedeniyle oynanmamasını önceleri sosyal medyayı kullanarak nispeten düzeyli bir biçimde eleştirmeye başladılar. 

Ancak daha sonra bazı yıkıcı çevrelerce teşvik edilen ve çeşitli platformlarda haksız ve mesnetsiz bir biçimde gelişen protesto olaylarına katılarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkan vekili TASKK ve İASKF Genel Başkanımız Ali Düşmez hakkında ağır ve hakaret dolu ithamlarda bulunmalarının pek de hoş kaçmadığını, hatta protestoların dozunu kaçırarak ayıp ettiklerini belirtmekte yarar görüyorum.

Şimdi acımasızca eleştirdikleri, hatta daha da ileri giderek hakarete varan ifadelerle suçladıkları Ali Düşmez’in Türkiye’de Amatör Sporla ilgili ilk anda aklımıza gelen yaptığı bazı işleri belirtmekle bu arkadaşların belki de yeniden düşünmelerini ve yaptıkları haksızlıktan geri adım atarak Başkanımıza eskiden olduğu gibi tam destek vermelerini dilerim.

Değerli Başkanımız Sayın Ali Düşmez "Başarıya giden yol önceden hedefi belirlenmiş planlı, programlı, kaliteli ve düzenli çalışmaktan geçer." Felsefi görüşüyle çıktığı yolda, gerçekleştirdiği çok önemli faaliyetlerinden aklımızda kalanları sıralayalım dedik.

İASKF’de ilk icraatı amatör katılım ve transfer ücretlerine indirim yaptırdı.

Ücretli olan filiz lisans ve lisans vizelerinden alınan ücretleri kaldırdı.

Katkı paylarının kulüplere verilmesini sağladı.

İstanbul’da amatör lig maçlarının daha sağlıklı bir şekilde oynanmaları sağlandı.

Amatör Kulüplere lisans cüzdanı, sağlık malzemesi, sahalara sedye, hakem derneğine, saha komiserlerine yardımı yapıldı.

Lisansların tam zamanında verilmesi sağlandı.

İki yıl üst üste Amatör Kulüplerimizin liglere katılım ücretleri İASKF’nın 40. Kuruluş yılı nedeniyle Federasyonca karşılanmış ve bu sezonun ücretlerinin de karşılanması sözü verilmiştir. Böylece Amatör Kulüplerimizin üzerinden büyük bir maddi yük kaldırılmış oldu.

Kulüplerimize ait sahalarda ve haftalık lig maçların oynandığı tesislerde gerekli bakım, onarım ve düzenleme çalışmaları yapılarak sağlıklı olarak hizmete sunulmuştur.

Alt yapılarda Türkiye Şampiyonasına giden takımlara maddi yardımlar yapıldı.

Ligler sona erdiğinde başarılı olan takımlara başarılarının karşılığında ödüllerinin verilmesi bizzat Ali Başkanın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Amatör sporun kanayan yarası durumunda bulunan, maçlarda sağlık elemanı bulundurulması hayata geçirildi. Sporcu sağlık çalışmalarına ağırlık verdi ve vermeye devam ediyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonucu üç spor branşında faaliyet gösteren tüm kulüplere nakdi yardımlar çıkarıldı.

Her yıl sonu Aralık ayında Dünya Engelliler günü nedeniyle federasyon binasında engelliler için etkinlik, Kızılay minik kızlar turnuvası, 23 Nisan minik kızlar şenliği, U-14 ilçeler arası futbol turnuvaları,  kan bağışı kampanyası gibi sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirildi.

Taban birlikleri ile belli periyotlarda fikir ve görüş alış verişleri içeren toplantılar başlatıldı.

İASKF’ye bağlı üye kulüpler sadece futbol branşında faaliyet gösterirken diğer amatör branşlarda da katılımcı olmaları gerçekleştirilmiştir.

Antrenman ya da maçlarda sakatlanan sporculara tedavi için pilot hastanelerle yapılan anlaşmalara sonucu sağlık hizmetleri verilmeğe başlandı.

Vefat eden sporcularımızın ailelerine nakdi yardımlar yapıldı.

Amatörlerin  yaşadıkları çeşitli sorunları üst kuruluşlara taşınarak çözüm yolları arandı, gerekli destekler sağlandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve yerel belediyelerle görüşülerek yeni spor tesisleri kazandırılması ve mevcut tesislerin bakım, onarım ve yenilenme çalışmaları yapılması sağlandı.

İASKF adına 6 ayda bir bilgilendirme amaçlı faaliyet bülteni çıkarıldı.

Her yıl Mayıs ayının 16’sında "Atatürk Yo Koşusu"nda dereceye giren sporculara burs niteliğinde ödüller dağıtıldı.

Amatör kulüplere kış aylarında soğuktan korunma amaçlı yedek kulübesinde kullanmak üzere battaniye verildi.

İASKF Genel Başkanı olarak asla bürokratik temsille yetinmeyerek asıl görev alanının kulüpler, maçlar, paneller, seminerler, her türden bilimsel toplantılarda konuşmacı olarak bulunmuş, samimi davranışlar içerisinde sahaya inerek sadece İstanbul'da 39 ilçede bulunan yaklaşık 700 spor kulübünü birebir ziyarette bulundu diğer iller hariç.

Bu sıkıntılı pandemi günlerinde amatör kulüplere maske dağıtımında bulundu.

Çalışmaktan, üretmekten asla vazgeçmeyen Ali Düşmez, bitmez tükenmez enerjisiyle, 2013 yılında Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) Genel Başkanı seçildikten sonra hizmet alanını İstanbul dışına da çıkarmıştır. Ülke sathı mahallinde de çalışmaya ve üretmeye başlamıştır.

Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyerek Amatör spora Türkiye genelinde de yararlı olabilmek için kolları sıvadı.

İstanbul’da gerçekleştirilen başarılı çalışmaları baz alarak diğer illerin ASKF’lerini de harekete geçirdi. Bu kuruluşların iç işlerine müdahil olmadan bilgi, birikim, deneyim ve önerilerini ortaya koyarak onla-ra destek oldu.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu bulunmayan illerin ASKF’lerini kurdurdu. Yine bu yararlı faaliyet-ler kapsamında ASKF’lerin bina, tesis, araç, gereçlerinin temininde her türlü yardımı yaptı. Tüm bu yeniden yapılanan ASKF’leri TASKK’na üye olmalarını sağlayarak bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu.

Türkiye genelinde şampiyon olan takımların kupalarını zamanında verebilmek adına yerinde durmadı.

Amatörler için yaptığı başarılı çalışmalar hızını kesmemiş olacak ki profesyonel takımların lig fikstür çekimlerinde, Ziraat Türkiye Kupası kura çekimlerinde televizyonlarda hep o güler yüzlü, içten tavır ve davranışlarıyla karşımızda oldu.

Ali Düşmez, 2008 yılında yedek üye olarak girdiği TFF yönetiminde Amatör Kurul Başkanı olarak verdiği hizmetlerin karşılığında inanılmaz yükselişinin ödülünü önce asil üye olarak daha sonra 2020 yılında amatörlerden çıkan bir kişi olarak TFF Başkan Vekilliğini fazlasıyla hak ederek almış bulundu.

Değerli Başkanımız Ali Düşmez için yukarıda yazdığım köşe yazımın pek de yeterli olmadığını düşünerek, günü geldiğinde "inanılmaz bir başarı öyküsü" adı altında "Best Seller" olacak bir romanda yaşam bulacağından zerre kadar şüphem yok.

Tüm amatör spor camiamızı coronasız günlerde olduğu gibi tek vücut olmaya ve sorunlarımıza akılcı bir biçimde çözüm üretmeye davet ederken sağlıklı, huzurlu ve başarılarla dolu günler dilerim.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz