Neşat YAYLA
  • 09/03/2020 Son günceleme: 09/03/2020 12:54
  • 8.721

Her sektörde çalışanları yakından ilgilendiren hedef belirleme konusunu sizinle paylaşmak istedim.

“Küçük hedefler düşünün ve az başarı bekleyin. Büyük hedefler düşünün ve büyük başarı kazanın.”
D. J. Schwartz

“Hayatta iki hedef vardır; istediklerini elde etmek ve elde ettiklerinin tadını çıkarmak. Ancak akıllı insanlar, ikinci hedefe de ulaşabilirler.”
Logan Pearsall Smith

Ünlü bir iş insanı, bir gün çelik işleyen fabrikalarından birini denetliyordu, fabrikasından yeterince verim alamadığını düşünüyordu, bunun nedenini ustabaşına sordu:

– Ustabaşı, sen becerikli birisin neden fabrikadan yeterince verim alamıyoruz?

Ustabaşı cevap vermiş:

– Patron, bütün işçilere göz açtırmadım, çok çalıştırdım az çalışırlarsa işten atmakla dahi tehdit ettim. Fakat yeterince verim alamadık.

İş insanı fabrikadaki işçilerden birine sordu:

– Bugün kaç ton çelik işlediniz?

– On iki

İş insanı fabrikanın görünen bir yerine büyükçe 12 yazdı ve çıkıp gitti. Gece vardiyasının işçileri geldiklerinde 12 rakamı ne anlama geliyor diye sordular. Gündüz vardiyası işçileri de:

– Patron bugün bize kaç ton çelik işlediğimizi sordu, 12 ton diye cevap verdik, buraya 12 yazdı ve gitti.

Ertesi gün iş insanı tekrar fabrikaya geldi. Yazdığı 12 rakamı silinmiş ve yerine 15 yazılmıştı. Gündüz vardiyası işçileri geldiklerinde 15 yazısını gördüler.

Gece vardiyası işçileri daha iyi iş çıkarmıştı.
Gece vardiyası işçilerinden daha üstün olduklarını ispat etmek için büyük bir gayretle çalıştılar ve yere 18 yazdılar. Kısa sürede fabrikanın verimi o civardaki bütün fabrikaları geçti.

Nasıl olduğunu iş insanı şöyle açıkladı:

“Daha verimli olmak için şirket içinde rekabet hissi uyandırılmalıdır. Amaç çalışanları daha çok çalışmaya sevk etmek yerine birbirlerine üstün gelmeye teşvik etmektir.

Üstün gelme hissi, insanların ruhunu coşturur. Hayatta başarıyı yakalayan her insanı mutlu eden; başarılı olduğu, üstün geldiğini düşündüğü işi yapmaktır.

Çünkü bu başarı ile kendisini ifade etme imkanı bulur, kendisini değerli ve üstün hisseder. Bu sebepledir ki, bir oturuşta yüz tane hamburger yeme, elli bardak su içme gibi manasız yarışmalar yapılır.

İnsanları motive eden; üstün gelmek, değerini göstermek isteğidir. Bu nedenle insanlar üstün geleceklerini düşündükleri, kendi becerilerini ortaya çıkarabilecekleri işler için teşvik edilmelidir.”

Başarı azim gerektirir, azim ise irade. Bɑzı hedefler, başarısız olmaya değer. Gerçek başarı, başarısız olma korkusunu yenebilmektir.

“Büyük kafaların büyük hedefleri vardır. Küçük kafaların ise sadece arzuları. Küçük kafalar talihsizliklere boyun eğerler. Büyük kafalar ise talihsizliklerin üstünde yükselirler.”
Washington Irving

İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz