Prof. Dr. Faruk ŞEN
  • 30/08/2022 Son günceleme: 30/08/2022 17:03
  • 3.889

Türkiye komşularıyla olan sorunlarını büyük ölçüde gideriyor. Artık Doğu Akdeniz’de, Türkiye'nin yanında kıta sahanlığı olan, İsrail, Mısır ve Suriye gibi ülkelerin de söz sahibi olması.

Kuzey Kıbrıs’ta da kıta sahanlığının tanınması konusunda önemli adımlar atmasına olanak sağlayacak. 

Diğer bir gelişme, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme süreci içine girmesi. 

AB’nin, Türkiye’deki Suriyeli geçici sığınmacıların kendi ülkelerine dönmesi konusunda ülkemize ciddi bir kaynak sağlaması lazım. Bu konuda Türkiye, Avrupa Birliği ile ikili görüşmelere başlamalı. AB ülkelerinin Suriye'ye dönecek geçici sığınmacıların kendi ülkelerinde yaşam koşullarının sağlanması için maddi yardımda bulunması şart. 

Ayrıca Türkiye, AB ile en kısa zamanda Karma Parlamento Komisyonu görüşmelerini başlatmalı ve ikili görüşmelerin arttırılması için gerekli adımları atmalı. Böylece Türkiye-AB arasında yakınlaşma hız kazanabilir. 

AB yakın zamanda üyelik görüşmelerine başladığı, Ukrayna ve Gürcistan için son aylarda vize muafiyetini uygulamaya koyarken, yıllardır üyelik görüşmelerini sürdürdüğü Türkiye'ye vize uygulamaya devam ediyor. Yanı sıra Yunanistan’ın sınırımıza yaptığı, ‘Demir Perde’ görünümüne maddi destek veriyor.

Türkiye AB ile özel statü konusunda anlaşması gerekiyor. Şu anda hukuk sistemi ve Türkiye’deki gelişmeler AB üyeliğimiz için yeterli değil. Avrupa Parlamentosunun beklentisi 2023 haziran ayında yapılacak seçimlere yönelik, seçimlerin erkene alınma ihtimali var. Buna göre AB, 5 başlıktan, 4’ünü faaliyete geçirerek, İngiltere’nin yarattığı boşluğu doldurabilir. Bunun olması hem Türkiye'nin, hem de AB’nin lehine olacaktır. Avrupa Birliğine 6 balkan ülkesinin girmesi, Ukrayna’nın üyeliğe tam entegre edilmesi AB’i için yeterli olmayacaktır. Türkiye’nin sınırlarını kendi sınırı olarak kabul edip, İran, Irak ve Suriye ile sınırdaş olması AB’nin yararına olacaktır. Avrupa Birliği’nin bunları yapabilecek bir lidere ihtiyacı var. Eskiden Angela Merkel bu konuda somut adımlar atıyordu. Şimdi Olaf Scholz bu adımları atabilecek bir lider değil. Fransa Başkanı Emmanuel Macron’da Türkiye karşıtlığını maalesef sürdürüyor. Önümüzdeki günler neler getirecek hep birlikte göreceğiz.

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz