Türk halkı AB’den soğuyor!

  • 0
  • 7331
Türk halkı AB’den soğuyor!
Türk halkı AB’den soğuyor!
Türk halkı AB’den soğuyor!
Türk halkı AB’den soğuyor!

Avrupalı Türklerden Angela Markel'a... Türklerin göç macerasından bugün için sahip olduğu ekonomik büyüklüğün göstergelerine...

Türkiye ve Almanya'da yaşayan Türklerle gerçekleştirilen anket çalışmalarından, gurbetçilerin sorunlarına, kaygılarına ve korkularına kadar pek çok başlık bu kitapta toplanıyor. Dost Beykoz yazarı ve Beykoz Kanlıca’nın köklü ailelerinden Neriman-Salih Şen’in oğlu Prof. Dr. Faruk Şen, "AB ile Güncel İlişkilerimiz ve Ekonomik Kriz" adlı kitabında Avrupa Birliği'nin üye ülkelerini tek tek dolaşıyor; ekonomiden siyasete, artan göçmen sorunlarından Hıristiyan dünyası içerisinde yükselen İslamofobi'ye kadar birçok sorunu masaya yatırıyor. Aynı zamanda TAVAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Prof. Şen, şimdiye kadar hep konuşulan ancak satır aralarında bırakılıp unutulan geçmiş 20 yılın muhasebesini, 174 sayfadan oluşan kitabında mercek altına alıyor. Kalkedon Yayınları’ndan çıkan kitabın geçtiğimiz Eylül ayında ilk baskını yaptığı kaydediliyor.

AB sürecinde geçmişten bugüne yaşanılanlar suyüzüne çıkıyor ve AB konusunda Türkiye'nin sabrı tükenme noktasına dayanıyor. Prof. Faruk Şen, hazırladığı kitapla hem akademisyenleri hem de AB konusuna ilgili vatandaşları, kapalı kapılar ardına gizlenmeye çalışılan gerçeklerle karşılıyor. Prof. Şen, kitabında şu tespitte bulunuyor:

Prof. Şen: “Türk Halkı AB’den soğuyor!”

“Hırvatistan tam üyelik görüşmelerinin 2005'te başlayıp çok kısa sürede tamamlanması çerçevesinde Türkiye'nin hâlâ 'hangi başlıklar açılacak - hangi başlıklar kapanacak' tartışması içine girmesi, kısır bir döngünün getirisi olarak ortaya çıkıyor. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Türk Halkının da AB'den her geçen gün biraz daha soğuduğunu görüyoruz.”

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü TAVAK tarafından gerçekleştirilen anket sonuçlarına da kitabında yer veren Prof. Dr. Faruk Şen, titiz bir ‘içerik analizi’ çalışmasının ardından, ustaca yaptığı söylem analiziyle bugünkü gelinen noktayı sade bir dille özetliyor. Çarpıcı konuların içtenlikle dile geldiği kitabın bir bölümünde ise şöyle deniliyor:

“Türkiye - Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK'ın 2012 yılında yaptığı son araştırmada Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakanların oranının yüzde 17'ye düştüğünü görüyoruz. Aynı Vakfın 2011'de yaptığı araştırmada bu oran yüzde 34'tü. Geçtiğimiz yıl AB'den gelen tek olumlu değişim, Almanya'nın Dışişleri eski Bakanı Guido Westerwelle'nin Türkiye'nin AB için önemini görüp bu konuda Türkiye'nin tam üyeliğine destek vermesiydi. Eski Başbakan Gerard Schröder'den sonra ilk defa bir Alman Bakanı, Türkiye'nin tam üyeliğine sıcak bakıyordu. Yeni Alman Hükümeti ise bu yıl Türkiye için olumlu bir sinyali henüz vermedi.

Yeni ırkçılıkta doktriner liderler ortaya çıkıyor ve bunlar doktrinlerini ya Breivik gibi 1564 sayfalık 3 yıl süren manifestolarda topluyor ya da Sosyal Demokrat Parti üyesi Thilo Sarrazin gibi Türkleri ve Müslümanları aşağılayan kitaplar yazarak; hem bundan zengin oluyor hem de kendi ülkesinde parti kursa yüzde 18'lik oy alacak bir konuma geliyor. Ayrıca Sarrazin'in görüşlerini Almanya'daki kamuoyu araştırmaları sonuçlarına göre halkın yüzde 74'inin (bir başka deyişle 4'te 3'ünün) desteklediğini de üzülerek belirtmek isteriz.”

Prof. Dr. Faruk Şen: “Avrupa’da ırkçılık kaygı verici bir şekilde artmaya devam ediyor…”

Son yıllarda kamuoyunu sıklıkla meşgul eden ‘İslamofobi’ konusuna da değinilen kitapta, özellikle Avrupa’da yükselen ırkçılığa dikkat çekiliyor. Araştırmaların bu yıl itibariyle Türkiye-AB ilişkilerinin önüne taş koyan ülke olarak en önde Almanya’yı göstermesi ise gelecek adına kaygı veriyor. Bu konuyla ilgili olarak ise kitapta şöyle deniliyor:

“Önümüzdeki yıl olan 2015'te İslam'a yönelik önyargıların, camilere yönelik protestoların ve Avrupa Birliği'nde yaşayan Müslümanların kendi alt yapılarına yönelik çalışmaları bahane edilerek sonuçta İslamofobi'nin artması öngörülüyor. Almanya'daki Türkler kendi dinlerine göre yaşlılar yurdu isteyip İslami mezarlıklara ağırlık verirken, Fransa'daki Türkler için de aynı gelişmelerin yaşanacağını göreceğiz.

İslamofobi ve ırkçılığın en fazla öne çıktığı ülkelere bakıldığında, öne çıkan 4 ülke olduğu ve bunların da Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya olarak sıralandığını görüyoruz. Almanya'da Nazizm yeniden serpiliyor, Fransa'da ise sağa kayış son yıllarda artış gösteriyor. Ekonomi göstergeleri iyi seyretse de Hollanda için de 'ırkçılığa yatkın' ifadesini kullanmak mümkün. Aşırı sağcı Willers Partisi Hollanda'daki nüfuzunu (etkisini) giderek artırıyor. Avusturya'da ise Hür Demokrat Parti çizgisinden yavaş yavaş kayarak, sağ tarafa doğru yanaşıyor. Avusturya'daki farklılık ise ırkçı akımların İslamofobi yerine daha çok 'göçmenlere' yöneldiği gerçeği. Avusturya'da göçmenlere yönelik saldırılar ve buna bağlı olarak yine göçmenlere karşı devletin sert bir politika izlemesi, bu ülkeye yönelik kaygıları da sürekli artırıyor.”

‘Prof. Dr. Faruk Şen kimdir?’

1948 Ankara doğumlu olan Prof. Dr. Faruk Şen, 1970’li yılların başında gittiği Almanya’da Münster Üniversitesi’nde ‘İşletme Ekonomisi’ öğrenimi gördü. Doktora tezini ‘Almanya’da Kurulan Türk İşçi Şirketleri’ üzerine yaptığı araştırmayla tamamlayan Prof. Şen, Bamberg ve Essen Üniversiteleri’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 1 Ekim 1985 tarihinden bu yana kuruluşuna aktif olarak katıldığı Türkiye Araştırmaları Merkezi Vakfı’nı yönetiyor. 1990 yılında ‘Profesör’ olan Şen, aynı zamanda 2008 yılında kurulan Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) da Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütüyor. Sosyal bilimler ve göç konularında Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunan Prof. Dr. Faruk Şen’in kitaplarından bazıları ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Almanya’daki Türkiye
  • AB ve Almanya’da Türk Girişimcilerin Ekonomik Gücü
  • Ayyıldız Altında Sürgün
  • Türkiye-AB İlişkilerinde Dış etkenler
  • 50. Yılında Göç

Haber Merkezi

Beykoz’da sigara yasağına uyuluyor mu?
Önceki Beykoz’da sigara yasağına uyuluyor mu?
İYİ Parti Beykoz İlçe Başkanı sitemkar konuştu
Sonraki İYİ Parti Beykoz İlçe Başkanı sitemkar konuştu
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz