İrem SÜRÜ
  • 17/09/2021 Son günceleme: 17/09/2021 19:35
  • 4.055

Yaşadığımız bu büyük şehirde her gün artan trafik yoğunluğu ve araç sayısı, çok fazla trafik kazasını da beraberinde getirmeye başlıyor.

Yolların yoğunluğu ise trafikte dikkatsiz davranışların artmasına sebep oluyor. Aslında bakıldığı zaman yolların boş olduğu zamanlarda dikkatsiz davranışların ve hızlı araç kullanımının önüne maalesef ki geçemiyor. Dikkatsiz kullanılan her araba can ve mal kaybı oluşturmaya devam ediyor. Peki, karşılaşacağımız her hangi bir kaza durumunda neler yapılması gerektiğini ne kadar biliyoruz veya trafik kazalarının insan hayatı için olan ciddiyetini ne kadar farkındayız? Kaza yapan bir araç gördüğümüzde kendi aracımızı nasıl park etmemiz gerektiğini, almamız gereken güvenlik önemlerini, araç içindeki yaralıya nasıl fayda sağlayabileceğimizi biliyor muyuz?

Küçük kazaların yanı sıra yaşanılan büyük trafik kazaları, hem araç içindeki sürücü ve kişiler, hem de çevredeki yaya ve diğer canlılar için ciddi yaralanmaları oluşturabilir. Yapılan küçük yanlış bir hamle ise kazaları ölümle sonuçlandırabilir. Öncelikle kaza yerini fark ettiğimizde aracımızı mutlaka kaza yapan aracın ön tarafına park etmeli ve diğer araçların kazayı fark edebilmesi için varsa reflektör yerleşimi yapılmalıdır. Bu şekilde diğer araçların yavaşlaması veya durması kolaylaşacaktır. Kaza yapan aracın etrafı mutlaka kontrol edilmeli, araçta patlama riski,  görülmeyen bir alanda herhangi başka bir yaralı veya yardıma ihtiyacı olan kimsenin olup olmadığına bakılmalıdır. Kaza yapan araç veya araçlar çalışır vaziyette ise öncelikle kontağı kapatılarak el freni çekilmelidir. Olay yerinde sigara içilmemeli ve içilmesine izin verilmemelidir. Fazla kalabalığın ise mutlaka uzaklaştırılması, vakit kaybetmeden gerekli ekiplerin ve 112’nin aranması sağlanmalıdır. Trafik kazalarında ölümlerin %80’i kafatası ve omurga yaralanmalarından meydana gelmektedir. Bu noktada anlamamız gereken en önemli konu, kaza yapmış araç içindeki yaralıların veya yayaların aslında müdahale sırasında sarsma payının dahi olmamasıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri araç içindeki yaralıyı araçtan çıkarmaya çalışmaktır. Dikkatsiz ve teknik bilinmeden araçtan çıkarılan yaralıyı kaza sonrası süreçte ciddi sorunlar bekliyor olacaktır. Bizler verdiğimiz ilkyardım eğitimlerinde araç içindeki yaralıyı hangi koşullarda ve hangi tekniklerle çıkarmamız gerektiğini öğretiyoruz fakat bilinçsiz çıkarma yapmak insanlarımızın yardım etmek amaçlı yaptığı en büyük yanlışlardan birisidir. Araçta patlama riski varsa veya araç içinde bulunan yaralının solunumu durmuşsa araçtan çıkarılarak kalp masajı ve suni solunuma başlanmalıdır. Ancak ilkyardım bilginiz yoksa bu gibi hayati eylemlerde bulunmamak, yaralıyı kıpırdatmadan ekiplerin olay yerine gelmesini beklemek ve en kısa zamanda ilkyardım eğitimlerine katılım sağlayarak bilinçlenmek en sağlıklısı olacaktır. Eğer bilinci açık ve sizinle iletişim kurabilen bir yaralı varsa, onlara psikolojik destek vermek, yanlarında ayrılmadan beklemek ve yanlış müdahaleleri önlemekte en güzel ilkyardım örneklerinden birisidir. Aynı zamanda herhangi bir hastalığı olup olmadığını öğrenebilir, kullandığı ilaçlar olup olmadığı konusunda bilgi alabilir ve gelen ekiplere detaylı bilgileri verebilirsiniz.

Bir tehlikeli durumu daha yaratan motor kazaları, ciddi yaralanmaların yaşanıldığı diğer kazalardandır. Motor kazalarında yerdeki sürücüyü ayağa kaldırmak veya oturtmak, su içirmek, kaskı veya ekipmanı var ise çıkarmak için zorlamak yanlıştır. Kaskın önündeki pencere açılabilir fakat kaskı çekiştirmek ve çıkarmak, özellikle yaralıda boyun ve omurga yaralanması mevcutsa yanlış bir müdahale olacaktır. Yapılması gereken en sağlıklı ve doğru işlem, yaralının kıpırdamamasını sağlayarak ekiplerin olay yerine gelmesini beklemek ve gerekli güvenlik önemlerini alarak başka bir kaza oluşması ihtimalini ortadan kaldırmaktır.

Araç kullanırken fazla hız yapılması, takip mesafesinin korunmaması, kurallara ve ışıklara uyulmaması, telefonla vakit geçirmek ve hatta arabanın içerisine atılmış küçük bir pet şişenin fren pedalınızın altına sıkışması ile geçirebileceğiniz bir kazanın sizler ve çevrenizdekiler için geri dönüşü olmayabilir. Trafik, gündelik hayatımızın en çok vakit geçirdiğimiz alanı haline gelmişken, gerekli önemler için biraz daha dikkatli ve bilinçli olmakta fayda olacaktır. Ve alabileceğiniz ilkyardım eğitimleri ile bu tür kazalarda bir insana nefes olabilirsiniz. İlkyardımın en temel kuralı, müdahale gerektirecek durumların oluşmaması adına önlemlerin alınıyor olmasıdır.

Yazarın Yazıları