Büşra ŞEN ÇOBAN
  • 12/07/2017 Son günceleme: 12/07/2017 20:58
  • 8.271

Sevgili gençler; Malumunuz hayat tercihlerinizle ilerleyen bir süreç; Hangi sporla ilgilendiğiniz, hangi okulu seçtiğiniz, hangi meslek sahibi olduğunuz.

Ve şimdi sıra hayatınızın en önemli virajı olan üniversite tercihlerinde. Üniversite eğitimi almak bugün şartlarında oldukça önemli. Hani derler ya üniversite ortamına girip kampus kokusu almak bile dünya görüşümüze katkı sağlar.

Bu hafta sonuçlar açıklandı. Hepiniz için hayırlı olsun. Öncelikle ne ektiyseniz onu biçtiniz. (istisnalar hariç tabi) Puanınız beklentinizin altında da olsa, beklentinizin üstünde de olsa o puan sizin emeğiniz ve en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekir. E

 Şimdi Puanınızı aldınız, tercih maratonuna girdiniz.  İzlememiz gereken yolu sırasıyla çizelim. Kurallardan pek hoşlanmasam da maddelerin önem taşıması sebebiyle kural numaralarıyla perspektif alalım.

Kural 1; Ne istediğimize ya da ne istemediğimize karar vermeliyiz.

24 tercih hakkınızı 24 farklı meslekle doldurmak pek mantıklı görünmemektedir. Örneğin tıp fakültesi istiyorsunuz. Puanınızın yetme ihtimali de var tıp fakültesini ucundan kaçırma ihtimaliniz de var. Bu durumda becerileriniz, talepleriniz ve bölümü şevkle okuyabilme durumları gerçekleşecekse Tıp Fakültesi alternatifi olarak Eczacılık, Fizik Tedavi rehabilitasyon ve belki Ergoterapi bölümünü yazabilirsiniz.

Kural 2; Tercihlerinin hepsi seni yansıtmalı.

Malumunuz ki özellikle tahsilli insanlar için genel manada “ iş eşittir ömür demektir” Mesela İstanbul şartlarında günde 2 saat yol ile geçer 8 saat uyku 3 saat temel ihtiyaçlar 3 saat evde dinlenme (eve iş gelebilir) ve gündüz gözüyle kalan 8 saat iştir. Ömrünüz işte, işe giderken ya da işten eve getirdiğiniz yüklerle geçecektir. Bu varsayımla seni yansıtan seni mutlu eden ayaklarının koşarak gittiği iş demek mutlu bir ömür anlamına da gelmektedir. Şimdi dön kendine bir kez daha bak. Çocukluğuna, geçmişine, hobilerine ve kendini en Mutlu nerde görüyorsan o noktada dur ve o noktayı tercih listene yaz. Umarım mutlu olduğun noktada bir ömrün geçer.

Kural 3: İstişare et, Araştırma yap

Yapacağın şey İstanbul şartlarında oldukça kolay. Bir çok üniversitenin bulunduğu şehirde yaşıyoruz. Kendine bir liste yap üniversite isimlerini yaz. Tercih ve tanıtım günleri, Tercih danışmanlık standları ve özellikle seni tanıyan rehber öğretmenlere istişare et, fikirlerini al ama yine de şunu unutma ki en iyi sıralama senin yaptığın olacaktır. Kimse seni senden iyi tanıyamaz. Son noktayı sen koy.

Kural 4; Ölü tercih safsatasına inanma

Ölü tercih diye adlandırılan bir tercih sıralaması vardır. Diyelim ki puanın Tıp fakültesine yetiyor ama sen 1. Sıraya puanı düşük bölümü yazıyorsun ikinci sıraya puanı yüksek olan tıp fakültesini yazıyorsun. Uzmanlara göre tercih listende tıp fakültesini öldürmüş oluyorsun. Bizim tercih sıralamamız da bu tarz mantık hatalarına önem vermeliyiz ama üst kısımda yazdığımız düşük puanlı bölümü alt kısımdaki tıp fakültesinden daha çok istiyorsak doğru olanı yazmışızdır. Popüler mesleği belirleyenin tercihleri yapan sizler olduğunu unutmayın. Puanlar sizlerin taleplerine, arzlarına göre her yıl değişiyor. Bu memlekette bu yıl puanı yüksek olanlar öğretmenliği puanı düşük olanlar tıp bölümünü tercih etse talebe dayalı puan değişikliği olacaktır, tıp fakültesinin puanları çok düşecektir belki de öğretmenler fazla fazla atanırken tıpçılar işsiz kalacaktır. Tabii ki bir ütopya fakat mesleği popüler yapanın biz olduğunu gösteren sağlam ütopya.

Kural 5 Tercih sıralamasını yaparken üst limit ve alt limit nasıl belirlenir?

Tercih sıralamasını yaparken 24 tercih hakkınızın tamamını kullanmak isterseniz.  Aldığınız puan 10. Ya da 11. Tercihinize tekabül edebilir. Mesela Mf3 alanında 55 bin sıralamasında yer alan bir aday benim şahsi kanaatime göre30- 35 bin civarından 55 bine kadar ilk 12 sıra hakkını kullanmalı.13. tercihinden 24. Tercihine kadar da 85bin 90 bin sıralamasına kadar yazabilir. Böylelikle kendini garantiye almış olacaktır ( tabi nasipten öte gidilmez-Varsa Bayburt kaderinde el sallarsın Boğaziçi'ne )

 Kural 6: Yıllar Çuvala Girmedi Ya Seneye De Okurum DA YA PUANIM KIRILIRSA

Bu ayrıntıya dikkat edilmeli sürekli savunduğumuz argümanı tekrar hatırlatalım. Tüm tercihlerinizi içinize sindirin, Hepsi sizi mutlu etsin. Diyelim ki bu yıl tercihlerinizden birini kazandınız ve o bölümü okumak istemiyorsunuz ve seneye tekrar sınava girerim diyorsunuz. Seneye girdiğiniz sınavda okul puanınız yarısı kırılacaktır. Diploma notu 70 ortalamalı bir öğrencinin 42 puan okuldan gelen puanı 21 e düşecektir.  Ola ki böyle bir durum başınıza geldi ve seneye tekrar sınava gireceksiniz ve puanınız kırılacak o zaman boş verin GÖNÜLLER KIRILMASIN

Tüm tercihlerinizin tebessümler getirmeleri dileğiyle…

Yazarın Yazıları