Temel lojistik terimleri

  • 0
  • 11811
Temel lojistik terimleri

Lojistik sektöründe sıkça kullanılan ve günlük hayatta duyduğunuz lojistik terimleri hakkında sizlere bilgiler sunarak kavramları öğrenmenizi sağlıyoruz.

Temel Lojistik Terimleri

Son 20 yılda motorlu taşıtların, demiryolunun, denizyolunun ve havayolunun gösterdiği gelişme ile lojistik sektörü sürekli gelişme eğilimi gösteriyor. Birçok sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de teknolojileşme sürekli olmakla birlikte bu durum sektörün ilerleyişi için de önemli bir hal almış durumda. Ancak burada bilmeyen için lojistik nedir sorusunu cevaplayarak devam edelim.

Lojistik nedir sorusunun en basit hali; “Herhangi bir ürünün üretilmeye başladığı ilk üreticiden kullanacak son tüketiciye kadar olan süreçte nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi durumları ifade eden kavramdır.”. Burada lojistik terimleri hakkında bilgi vermekte yarar var.

Lojistik Terimleri

Şimdi yazımızın devamında sizlere lojistik sektöründe ve belki günlük hayatınızda en çok duyduğunuz lojistik terimleri hakkında tanımlamalar yapacağız.

Açılabilir Tavanlı Konteyner (Opentop): Uluslararası standartlardaki konteynerlara sığmayan ya da konteyner kapısından forklift veya benzeri donanım ile yüklenemeyen konteynerlere verilen addır.

Akreditifli Ödeme (Payment Under Letter Of Credit – L/C): Alıcının talebi üzerine bir bankanın verdiği ve yine alıcı tarafından ayrıntıları belirtilmiş, mal veya hizmete belge ibrazı karşılığında, belirtilen satıcıya ödeme yapılması yönündeki şartlı taahhütü temsil eder.

Ambar: Ürünlerin depolandığı açık veya kapalı alana verilen isimdir.

Antrepo (Bonded Warehouse): Gümrük mevzuatına tabi olan eşyaların, gümrük gözetimi altındayken muhafaza edildiği ve ilgili dış ticaret işleminin tamamlanabilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığı bir tür depodur.

Ara Konşimento (House Airway Bill – HAWB): Acenteler tarafından düzenlenen hava navlunu için kullanılan yükleme dokümanıdır. Ara konşimento aynı zamanda destinasyon acentesi için yükleme talimatlarını, malın tanımını ve uygulanacak taşıma ücretlerini de içinde barındırır.

Uluslararası Teslim Şekilleri (Incoterms): Lojistik sektöründe uluslararası standartlarda teslim şekilleri bulunmaktadır. Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından belirlenen ve uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standart üzerinde kullanılması için tasarlanan programdır. Toplam 11 adet teslim şekli karşımıza çıkar.

  • EXW (Ex Works - Ticari işletmede Teslim)

  • FCA (Free Carrier - Belirlenen Yerde Taşımacıya Teslim)

  • FAS (Free Alongside Ship - Gemi Doğrultusunda Teslim)

  • FOB (Free On Board - Gemi Bordasında Teslim)

  • CFR (Cost And Freight - Mal bedeli ve taşıma)

  • CIF (Cost, Insurence And Freight - Mal bedeli, Sigorta ve taşıma)

  • CPT (“Carriage Paid To....” – “Taşıma,.....'e kadar ödenmiş”)

  • CIP (“Carriage and Insurance Paid To...” – “Sigorta dahil taşıma,....'e ödenmiş”)

  • DAT (Delivered At Terminal - Terminalde Teslim)

  • DAP (Delivered At Place - Belirtilen Noktada Teslim)

  • DDP (Delivered Duty Paid - Vergileri Ödenmiş Teslim)

Uluslararası lojistik sektöründe Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden Borusan Lojistik sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Nem tayin cihazı nedir ve nem tayin cihazı özellikleri
Önceki Nem tayin cihazı nedir ve nem tayin cihazı özellikleri
Başkan Köseler’e başarılar dilerim
Sonraki Başkan Köseler’e başarılar dilerim