Telefon rehberi kaybı ve yedekleme önerileri

  • 0
  • 42369
Telefon rehberi kaybı ve yedekleme önerileri
Telefon rehberi kaybı ve yedekleme önerileri
Telefon rehberi kaybı ve yedekleme önerileri
Telefon rehberi kaybı ve yedekleme önerileri
Telefon rehberi kaybı ve yedekleme önerileri

Akıllı telefonların hayatımızın her anında yer aldığı bu dönemde,

kullandığımız akıllı telefonların en kolay işlevlerinden olmasına rağmen bazı hayati özelliklerini maalesef es geçiyoruz. Tedbirinin alınmasının çok kolay olduğu ama umursamadığımız bu sorunun adı, veri yedeklemesinin yapılmaması sonucu bilgilere geri dönülememesi yani telefonumuzdaki rehberin, fotoğrafların vs. silinmesi sonucu oluşan mağduriyettir.

Genel olarak veri yedeklenmemesi sonucu gelen şikayetlere bakıldığında daha çok kullanıcıların telefonlarının kaybolması ya da arızalanması durumunda telefon rehberi verilerinin kaybedilmesidir.

Bu sorunun asıl sebebi telefon rehberinin sadece sim kartta veya telefonun dahili hafızasında olmasındandır. Yılların verdiği alışkanlıktan ötürü telefon rehberini genel olarak halen sadece sim karta kaydetmekteyiz.

Akıllı telefonların internet, sosyal medya, oyun vb. uygulamalarını sıkça kullanmamıza rağmen veri yedekleme gibi hayati bir özelliği kullanmamamız sonucu hem günlük hayatımızda hem de sosyal medya üzerinden birçok tanıdığımızın telefon rehberinin silindiğini bizlere sms ya da sosyal mesajlaşma yoluyla bildirerek telefon numaralarımızı tekrar tekrar istediklerine şahit olmaktayız.

Her kullanıcının genellikle karşılaştığı bu sorunu çok basit işlemlerle kayıpsız geri getirme imkanımız bulunmaktadır. Bu çözüm yollarını açıklarken ise temel alacağımız platform, akıllı telefon piyasasında yüzde 80’e yaklaşan kullanım oranıyla Android platformu olacaktır.

Aynı hizmetlerin İOS işletim sistemli telefonlarda da olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.

  • Android İşletim Sistemini Kullanan Telefonlarda Telefon Rehberi Yedekleme

Öncelikle belirtmeyelim ki bütün Android sürümlü telefonlarda bu menüler olmakla birlikte telefon ve yazılım sürümüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

Telefon rehberinden “Kişiler” menüsüne girdikten sonra “Ayarlar” menüsünden yandaki ekrana ulaşıyoruz ve buradan da “Kişileri İçe Aktar/Dışa Aktar” menüsüne ulaşıyoruz. (Bu ekran görüntüleri Android Lollipop sürümü görüntüsüdür. Eski Android sürümlerinde direk olarak “menü” tuşu vasıtasıyla da bu menüye ulaşabiliriz. Bende yok diye üzülmeyin, hangi marka telefon kullanırsanız kullanın Android’in her sürümünde bir şekilde bu “Kişileri İçe Aktar/Dışa Aktar” menüsü vardır.)

Bu menüye girince karşımıza yandaki resimdeki seçenekler çıkacaktır. Bunları tek tek incelersek;

  • Cihaz hafızasından içe aktar: Bu seçenekten cihaz hafızasındaki ve e-mail adresinizle bağlantılı Google bulut hesabınızda veya telefon firmanızın size sunduğu bulut hesabınızda kayıtlı rehber kayıtlarını cihazınıza geri yükleme yapabilirsiniz.
  • Cihaz hafızasını dışa aktar: Bu seçenek cihaz hafızasındaki rehber kayıtlarını başka bir dış hedefe aktarabilme imkanı sunar.
  • SD kartından al: Bu seçenekle daha önce hafıza kartınıza kaydettiğiniz rehber kayıtlarını cihaz hafızasına veya bulut hesabınıza tekrar aktarabilirsiniz.
  • SD karta çıkar: Bu seçenekle de rehberinizi telefonunuzdaki hafıza kartına aktarabilmektesiniz.
    • SIM karta aktar: Bu seçenek ile de cihaz hafızasındaki rehber kayıtlarını sim kartınızın kabul ettiği sınır kadar aktarabilirsiniz.

Burada benim önerim öncelikli olarak sim kart hafızası kullanımını devre dışı bırakarak telefon kayıtlarınızı en azından cihaz hafızasına taşımanız ve hemen hafıza kartına yedeğini almanızdır. Böyle yaparak sim kartın karakter ve numara kısıtından kurtulmuş olursunuz.

Cihaz hafızasında hem karakter hem de numara kısıtı yaşamayacağınız için kaydettiğiniz kişilerle ilgili ek bilgi de yazabilme imkanına kavuşursunuz. Rehberinizi hafıza kartına da yedeklediğiniz için telefonunuzda herhangi bir sorun oluştuğunda hafıza kartınızdaki kayıtlara bir başka telefondan ulaşabilme imkanına da kavuşursunuz.

Tabi ki arada bir cihaz hafızasına eklediğiniz isimleri hafıza kartına tekrar yükleyerek manuel olarak güncelleme yapmayı da unutmayın. Ya da telefonunuzu yeni rehber kayıtlarını direk hafıza kartına yapması için de ayarlayabilirsiniz.

  • Peki telefonla birlikte hafıza kartı da kaybolmuşsa ne yapacaksınız?

Korkmayın! Bunun da çözümü var. Hatta benimde kullandığım bu seçenek en iyisi diyebilirim. Bu da rehber kayıtlarınızı Gmail bağlantılı Google hesabınıza kaydetmenizdir.

Yukarıdaki seçeneklerde de anlatıldığı gibi cihaz hafızasındaki kayıtları ister manuel isterseniz de telefonunuzdan Google senkronizasyonunu açarak rehber kayıtlarını otomatik olarak Gmail hesabınıza aktarabilir ve bu hesap üzerinden rehber kayıtlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Android sürümünüze göre “Kişiler” menüsünden tek tuşla bu hesaba rehberinizi kaydetme olanağına da sahipsiniz. Ayrıca telefonunuzu yeni rehber kayıtlarını direk Google hesabına kayıt etmesi içinde ayarlayabilirsiniz. Herhangi bir kayıp durumunda Google senkronizasyonu vasıtasıyla saniyeler içerisinde tekrar rehber kayıtlarınıza ulaşabilirsiniz.

Ayrıca; eğer isterseniz telefon rehberinizi bilgisayarınıza da yedekleme imkânınız bulunmaktadır. Yandaki örnekte Samsung firmasının Kies isimli yazılımında olduğu gibi telefon markanızın yazılımı vasıtasıyla telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayıp rehberinizi bilgisayarınıza da yedekleyebilirsiniz. Konumuz dışında olduğu için detayına girmemekle birlikte bu yazılımlar vasıtasıyla sadece telefon rehberinizi değil, sms’lerinizi, takvim notlarınızı, fotoğraf ve videolarınızı da bilgisayarınıza yedekleyebilir, telefonunuzun güncel yazılımlarına da ulaşabilirsiniz.

Benim bu konuyla ilgili sizlere aktarabileceğim çözüm ve tedbir yolları şimdilik bunlardır. Şimdiden çok basit olan bu işlemleri yapmanız ileride sıkıntı çekmemenizi sağlayacaktır. Eksiğimiz varsa affola. Bana soru veya geri dönüşleriniz için her zaman yazabilirsiniz. Nasip olursa bir daha ki yazımızda görüşmek üzere selametle kalın…

 

Salih ŞİŞMAN

[email protected] - twitter.com/salihsisman

 

 

*Bu köşede yayımlanan tüm içerik öneri amaçlıdır ve yazarın daha önceki tecrübelerine, gözlemlerine ve bilgilerine dayanmaktadır. Bu yazı içeriğinin uygulanması neticesinde sisteminizde ve/veya cihazınızda oluşabilecek herhangi bir sorunda veya herhangi bir maddi/manevi kayıpta yazara herhangi bir sorumluluk yüklenemez.

Çubuklu’dan 4 gollü 3 puan
Önceki Çubuklu’dan 4 gollü 3 puan
Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı
Sonraki Müslüm Gürses'in duyulmamış şarkıları Beykoz'da tanıtıldı