Stuttgart’ta Türk-Alman Üniversitesi tanıtıldı

  • 1
  • 11143

Resmi açılışı Nisan ayı sonunda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından yapılan İstanbul Beykoz’da bulunan Türk-Alman Üniversitesi ve Destekleme Vakfı heyeti Stuttgart’ta Türk işadamları ile bir araya geldi.

 

Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı’nın ev sahipliğinde Başkonsolosluk Konutu’nda yapılan toplantıda TAÜ Destekleme Vakfı başkanlarından Stuttgart Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Prof. Dr. Wolfgang Schuster ve işadamı Emre Can işadamlarından ve akademisyenlerden TAÜ için destek istedi.

Programda Almanya’daki vatandaşlarımızın toplumsal katkılarından söz eden Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı her alanda olduğu gibi iş hayatında da vatandaşlarımızın önemli başarıları olduğuna dikkat çekti.

Başkonsolos Akıntı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından açılışı yapılan Türk- Alman Üniversitesi’nin akademik bilimsel ve kültürel alanlardaki ilişkilere yeni bir boyut kazandıracak niteliğe sahip olduğunu söyledi.

Akıntı, “Hatta bu ilişkilerde, önümüzdeki dönemde bir amiral gemisi olma niteliğine sahip projedir. Ayrıca bu üniversitenin tanıtım ve geliştirilmesi için bir konsorsiyum kurulmuştur. Bu konsorsiyumun başkanlığını da Alman Federal Meclisi eski Başkanı Rita Süssmuth yapmaktadır. Bu da bu projeye, bu üniversiteye duyulan güveni kanıtlamaktadır. Türkiye’deki ve Almanya’daki üniversiteler arasında ilişki sürekli gelişiyor. Şu an iki ülke üniversiteleri arasında 1100 civarında işbirliği projesi gerçekleştiriliyor. Bunlar uluslararası öğrenci değişim programları kapsamında. Ancak TAÜ bunlardan tamamen farklı nitelik sağlayacak. TAÜ bir üniversite kimliği ile bugüne kadar Türk ve Alman üniversite geleneklerinin sahip olduğu potansiyeli ve deneyimi birleştirerek daha da geliştirme fırsatını bizlere sunacak” dedi.

Destekleme Vakfı (Almanya) Başkanı Stuttgart Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Prof. Dr.  Wolfgang Schuster ve (Türkiye) Vakıf Başkanı Emre Can vakfın faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Her iki başkan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi, “Türk-Alman Üniversitesi ortak proje olarak iki ülkenin bilim, ekonomi, toplumsal ve ekolojik gelişimine katkı sağlayacaktır. TAÜ her iki devletin finansal desteğinin yanı sıra İstanbul’da ve Stuttgart’ta bulunan aynı amaca hizmet eden iki vakıf aracılığı ile desteklenecektir. Vakfın görevleri arasında burslarla öğrencilerin desteklenmesi, yüksek nitelikli profesörlerin ve öğretim üyelerinin kazanılması ve teşvik edilmesi, hizmet içi eğitim ve araştırma görevleri ve firmalarda staj imkanları yer almaktadır.”

TAÜ’nin özel bir şans olduğuna işaret eden Prof. Dr. Schuster, üniversitenin kuruluşundan bu yana yapılan gayretlere değindi ve her iki devletin desteğinin yanı sıra Türkiye’de ve Almanya’da kurulan vakıfla desteğin daha geniş bir alana yayılmasını arzuladıklarını belirtti.

TAÜ Destekleme Konsorsiyumu Koordinatörü Prof. Dr. İzzet Furgaç, üniversite tanıtımı ile ilgili bir sunum yaptı. Ayrıca TAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Ramiz Öksüzoğlu davetlilerden gelen soruları cevaplandırdı.

TAÜ’nun Almanya’dan Berlin Teknik Üniversitesi ile mühendislik, Potsdam Üniversitesi ile Tabii Bilimler, Berlin (Hür) Üniversitesi ile Hukuk, Heidelberg Üniversitesi ile Siyasal ve Sosyal Bilimler, Köln Üniversitesi ile İktisadi ve İdari Bilimler alanlarında ortak programları bulunuyor. Ayrıca Almanya’dan 30 üniversite ile ortak çalışmalar da yürütülüyor.

TAU mezunları hem Almanya’dan hem de Türkiye’den diploma alıyor. Eğitim dili Almanca olan üniversiteden İngilizce ve Türkçe dersler de yer alıyor. Hukuk dalında yüzde 70 Türk hukuku, yüzde 30 ise Alman hukuku ağırlıklı eğitim yapılıyor.

Üniversitenin Beykoz’da inşaatı devam eden kampusü tamamlandığı zaman yaklaşık 80 bin metrekare olacak. Özellikle kurulması planlanan teknopark üniversitenin önemli ayrıcalıklarından biri olarak değerlendiriliyor.

Üniversitede halen lisans, lisanüstü ve bachelor eğitimi veriliyor. Yetkililer Almanca bilen öğrencinin az olmasından dolayı hazırlık sınıfı olduğuna dikkat çekerek, TAÜ’ nün Almanya’dan abiturunu tamamlayıp Türkiye’de yüksek öğrenim almak istenler için isabetli bir tercih olduğuna dikkat çekiyor.

Haber Merkezi

SP Beykoz'un konferansları sürüyor
Önceki SP Beykoz'un konferansları sürüyor
Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Sonraki Beykoz'da çocuğunu kemerle gezdiren anne gündem oldu
Yorumlar (1 Yorum)

Nizamettin Bilir (10 yıl önce)

Türk Alman üniversitesi olunca makbul yurtdışında Türk okulları olunca tukaka edilsin bu anlayış sakat ve yanlış bir anlayıştır.

Yorum Yaz