Doç. Dr. Mehmet YORULMAZLAR
  • 09/05/2014 Son günceleme: 04/12/2013 23:11
  • 10.459

Şuanda da spor da revaç olan spor ahlakı konularında 3, 5 sayı yazı yazmayı düşünmekteyim ilk olarak yazacağım spor ahlakı konulu yazının spor kulüpleri ve yöneticileri ile ilgili olacaktır.

 

Özellikle kulüpler sporcuların eğitildiği ve yetiştirildiği uygulama alanlarıdır. Bu birimlerin spor kurumu içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle amatör spor kulüplerinin sunduğu imkanlarla, daha fazla bireyin düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırılmasında çok önemli bir yer teşkil ettiğini unutmamalıyız. 01.10.2013 itibariyle ülkemizde kurulu spor kulübü sayısı Sporda gelişmiş  ülkelerle  kıyasladığımız zaman bu sayının çok az olduğu da kaçınılmaz bir gerçektir. Bu sayının da artması ve işi bilen sporun içerisinden gelen ve BESYO’lardan yetişmiş genç beyinlerin bu kulüplerde istihdam edilmesi gerekmektedir.

Spor kulüplerinde görev alan yöneticilerin, sahip olduğu özellikler, ahlaki değerler ve yönetim şekilleri, toplumda spor kültürünün yerleşmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Bütün bunlara bağlı kalarak spor yöneticilerinde olması gereken bazı ve spor kamu oyunca da kabul görmüş bazı özellikler vardır. Bunlar;

  • Sporu, sporcuları ve diğer spor görevlilerini sevmek,

  • Spora olan katkısının, amaç ve hedefini önceden tespit etmek,

  • Sporla ilgili yayınları okumak ve kendisini bu alanda yetiştirmek,

  • Sporla ilgili olan yeniliklere açık olmak,

  • Dürüst ve çalışkan olmak,

  • Yabancı dil biliyor olmak,

  • Ülkesinin, ulusal ve uluslar arası durumunu dikkate alarak, ülke çıkarlarını, kendi kişisel çıkarlarından her zaman üstün tutmak,

  • İyi bir organizatör olmak şeklinde sıralayabiliriz.

Yukarıdaki özelliklerden anlayacağımız üzere spor yöneticiliği öyle herkesin yapabileceği bir iş gibi gözükmemektedir.

Pek çok insan, spora hizmet için değil, tanınmak ve mesleki çıkar sağlamak için kulüp yöneticiliğinde bulunmaktadır. Yöneticinin ahlak dışı davranışı işte bu aşamada karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bir yöneticinin asıl görevi, kulübüne ve dolayısı ile spora hizmet etmektir. Kulübü kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak spor ahlakına uymamaktadır.

Kulüp yöneticileri, kariyeri ne olursa olsun, karşılaşmalarda centilmenlik dışı davranışlara kaçınılmasını engelleyecek her durumu yerine getirmelidir. Yüksek ahlaki değerlere sahip oyuncu ve teknik ekibi iş başına getirmelidir. Şike, Teşvik, doping, şiddet gibi ahlak dışı davranışlardan kaçınmalı ve karşılaşılmaması için gerekli tedbirleri almalı ve aldırmalıdırlar.

             Bütün bunları yapabilecek kulüp ve yöneticilerin sporun içerisinde yer alması temel dileğimizdir. Ancak bu şekilde davranılırsa Spordaki kirlilik önlenir ve spor kültürü                    gerçek temsilcileri ile gençliğe ve topluma hizmet eder görüşünü taşımaktayım. Bir dahaki sayıda buluşmak dileği ile…

Yazarın Yazıları