Sosyal medya mağduru AK Parti atakta

  • 0
  • 9409
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta
Sosyal medya mağduru AK Parti atakta

Gezi parkı olaylarının ardından sosyal medyanın ivme kazanması AK Partilileri harekete geçirdi.

Parti yetkililerinin katıldığı konferansın sunumunu AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Sosyal Medya Ekip Başkanı Burak Gültekin yaptı.

Sosyal Medyanın istismarı Ak parti’yi mağdur etti

Gezi Parkı olaylarında sosyal medyanın istismarına uğrayan iktidar partisi, yaptığı araştırmalarda şu sonuçlarla karşılaştı; 6 büyük ajans bunlardan 2 tanesi ulusal olmak üzere olayları çarpıttılar. Facebook reklam ücretlerini indirirken fenomenlere de para yardımının yapıldığı olaylarda ilk iki gün boyunca Gezi Parkı olaylarında partinin varlık gösteremediği söylendi.

İl Başkanlığı’nda başlatılan çalışmalarla birlikte bu konunun önemine değinmek, provokasyonlara ve yanlış haber yayılımını önlemenin teknikleri hakkında bilgi verilen konferansta; İnternet’in kullanılmaya başlanışı, Facebook, Twitter, İnstagram, Youtube ve Foursquare gibi sosyal ağların Türkiye ve Dünya çapında kullanım istatistikleri ve siyasette yer alan kişilerin sosyal ağ istatistikleri de gösterildi.

AK Parti Seçim Çalışmalarında sosyal medyayı kullanacak

İnternet kullanıcılarının son bir yılda 1.3 milyon artması internete olan yoğun ilgiyi ortaya koyarken AK Parti’nin de seçim çalışmalarında internet üzerinde sınıflandırma yaparak seçim çalışmalarında sosyal medyayı en etkili biçimde kullanmayı hedefledikleri anlatıldı.

Dünya’da ilk bilgisayar askeri alanda 1696 yılında kullanılmaya başlanırken, 1981 yılında IBM kişisel bilgisayarı üretti.

İnternetin tarihçesi

İnternet alanında ki gelişmeler ise 1972 yılından itibaren yayılmaya başladı. 1972’ de günümüz haberleşme yöntemlerinin en kullanışlısı olan mail kullanılmaya başlanırken, IP numarası sistemi ise 1983 yılında uygulanmaya başlanmış. İlk defa markalaşmayı deneyen kurum ise symbolic.com 1984 yılında varlığını tescillemiş. World wide web (www) uzantısı ise 90’lı yılların başında etkili olmaya başlayıp günümüze kadar devam etmiş.

İlk web sayfasını ÖDTÜ ve TUBİTAK yaptı

Ülkemizde ise ilk web sayfası ODTÜ ve TUBİTAK tarafından kullanılmaya başlanmış 1991 yılı başlarında, yurt dışında olan ilk internet bağlantısı ise 1992 yılında Hollanda ile gerçekleştirilmiş. İnternet’in gelişiminin en önemli notlarından bir tanesi de ilk tarayıcılardan Yahoo 1995 yılında kurulmuş.

M. Burak Gültekin’in sunumuyla iki bölüm olarak gerçekleştirilen sunumun ilk bölümünde ise sosyal medyanın ne olduğu konusunda partililere bilgi verildi. Sosyal medyanın insanlara ulaşmak için iyi bir fikir ve hızlı bir yol olduğu üzerinde Youtube’ın neden etkili olduğu da örneklerle anlatıldı.

İnternette video izlemenin televizyon izlemekle eş değer olduğu günümüzde, görsel tekniklerin insanların hafızasında daha fazla kalmasından faydalanarak ve bunun yanına insan sesinden duyulan bilgi hafıza da daha fazla kalabiliyor. Bir Türk kullanıcı ayda ortalama 250 video izliyor, bu ise 23 saate tekabül etmekte. Yapılan araştırmalara göre 2015 yılında online video izleme internet trafiğinin % 62’sini oluşturması bekleniyor.

Sosyal ağlar bağımlılık yapar

Sosyal ağların kötü özelliklerinden bir tanesi de bağımlılık yapma gücü oldukça yüksek, bunun yanında faydalı taraflarından bir tanesi de kolay, hızlı ve ucuz olması.

Öne çıkan sosyal paylaşım sayfalarından günümüzde en çok kullanılanı ise Facebook. Kişisel sayfa ve hayran sayfası oluşturup daha geniş kitleye hitap etme olanağı sunan Facebook’ta bir günde izlemesi 500 yıl sürecek video paylaşımı yapılıyor. Toplam 1.060.000.000 kullanıcının ise % 58.30’u her gün Facebook’ta online olurken, mobil kullanıcı sayısı ise 680.000.000 civarında.

Gezi olaylarında 300 bin sahte hesap açılmış

Gezi olaylarıyla birlikte hızlı bir şekilde kullanıcı artışı gösteren Twitter ise kullanılan gözde sosyal ağlardan bir tanesi. Gezi parkı olaylarının başladığı 31 Mayıs 2013 akşamı MİT raporlarında göre 300 bin sahte hesap açıldığı söyleniyor. Bununla birlikte Twitter’ın toplam 9.3 milyon kullanıcısı varken, haftalık olarak bunun 4.3 milyonunun aktif olduğu söyleniyor. Kullanıcılar Twitter’da bir günde 8 milyon tweet atarlarken, bu tweetler ortalama 70 karakterden oluşuyor. Twitter’ın en yoğun olduğu saatler ise saniye de 92 tweet atıldığı 22.00 – 23.00 saatleri arası olmakla birlikte en yoğun olan gün ise Çarşamba olarak belirlenmiş.

Twitter ‘de paylaşım dağılımı

Twitter’da linkli içeriklerin dağılımı ise oldukça dikkat çekiyor. Paylaşılan linkli içeriklerden % 62’si fotoğraf içerikli bağlantılar. Fotoğrafları ise % 22 ile video, %10’u lokasyon ve %7’si ise haber olarak dağılım gösteriyor.

Linkli tweet paylaşımı % 10 oranında belirlenirken, ortalama takipçi sayısı 320 civarında… Tüm tweetlerde ise % 60 (@) mention, %20 retweet, %7 (#) hastag kullanılıyor. Yapılan araştırmalarda ise kullanıcıların %39’u Twitter’ı bilgisayar üzerinden kullanılırken, % 61’i mobil olarak kullanmayı tercih ediyor.

BDP sosyal medyayı en çok kullanan siyasi parti

Siyasi partiler ise sosyal medyayı şu anda gündemine alan bir başka topluluk olarak göze çarpıyor. Face takipçi kullanan partilerden ilk sırayı % 29’luk bir yüzdeyle BDP alıyor. İkinci sırada %15 ile CHP varken, Üçüncülüğü % 13 oranla AK Parti ve MHP paylaşıyor. En fazla takipçisi olan siyasi parti ise % 37 ile BDP olurken ikinci sırada %33 ile CHP, üçüncü sırada % 27 oranla AK Parti, son sırada ise %26’lık dilimi oluşturan MHP var.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Twitter karnesine bakıldığı zaman ise Twitter kullanan vekil sayısı 301, vekil başına düşen takipçi sayısı 35895, vekillerin kişi başına takip ettiği kişi sayısı ise 350 olarak belirlenmiş. Twitter’ı çok yoğun kullanan vekiller bugüne kadar 452389 tweet atmış durumdalar. En çok kullandıkları mobil cihaz olarak ise Iphone göze çarpıyor.

En çok takipçi Recep Tayyip Erdoğan’ın var

En çok takipçiye sahip olan Milletvekili ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (AK Parti) olurken, en çok takip eden Milletvekili ise Kemalettin Yılmaz (MHP) olmuş durumda. En çok inaktif takipçiye sahip Milletvekili BDP’li Demir Çelik iken, en çok fake takipçisi olan Milletvekili ise AK Partili Hüseyin Samani.

Twitter nasıl etkili kullanılır

Twitter’ı etkili kullanabilmek için verilen öneriler arasında ise top triend (tt) kullanımı arttırılmalı, ve hastag (#) fazla kitleye ulaşabilmenin bir başka yolu olarak göze çarpıyor. Samimi bir dil kullanılmalı ve yaşanan olaylar mahkemeye taşınırsa Twitter asla IP numarasını paylaşmaz.

İnstagram… 2010 yılında kurulan ve sadece İos ve Android işletim sistemli mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Yeni sürümüyle birlikte 12 saniyelik video paylaşımlarının da yapılabildiği programda bugüne kadar; 40 milyon görsel paylaşılmış, günlük görsel yükleme sayısı ise kişi başı 40 görsel olarak tespit edilmiş. Günlük yorum sayısı ise dudak uçuklatan cinsten; 86 milyon 400 bin… Günlük beğeni sayısı ise 735.000.000 olarak araştırmalarda yer bulmuş.

Foursquare’nin 25 milyondan fazla kullanıcısı var

Son dönemlerde ise Foursquare’de sosyal ağlar arasında kendine yer buldu. Yer imleme amacıyla kullanılan uygulamanın Dünya çapında 25 milyondan fazla kullanıcısı var. Türkiye’de ise insanlar gidilmemiş yer bırakmamışlar anlaşılan yapılan check-in sayısı 70 milyondan fazla. Foursquare’de ise Türkçe en çok kullanılan 2. Dil konumunda yer alıyor.  Check-in yapan kullanıcılardan her biri ise eşleştirmiş oldukları Facebook profilleriyle paylaşımlarını arttırıyor. Bugüne kadar yapılan yer bildirimi ise şaşkınlık yaratan bir rakam; 2.5 Milyar buda her dakika 3.500 check-in yapıldığının işaretçisi oluyor.

Verilen bilgilerin ardından 15 dakikalık verilen molayla katılımcılara ikramda bulunuldu. İkinci derste uygulama kısmına geçilirken sunucu Burak Gültekin katılımcılarla sosyal medyayı doğru kullanabilmeleri için bire bir ilgilendi.

Dost Beykoz / Gencebey Gür

Alaattin Köseler "Vira Bismillah" dedi
Önceki Alaattin Köseler "Vira Bismillah" dedi
Büyük bir farkla Beykoz'da seçimi alacağız
Sonraki Büyük bir farkla Beykoz'da seçimi alacağız
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz