Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 11/03/2018 Son günceleme: 11/03/2018 17:37
  • 10.147

"Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" atasözünü bilmeyenimiz yoktur.

İlkbaharın bu ilk  ayındaki sıcaklara aldanılmaması gerektiğini, bu ayın ilkbahardan çok kışa yakın olduğunu belirtir.

Soğuklar bağışıklık sistemini baskılayan strese maruz kalmamızı arttırarak enfeksiyon etkenlerinin üremesini çoğaltır. Bunun sonucu olarak alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı artar. Bunlardan korunmak ve tedaviyle kurtulmak mümkündür. Mart ayını sağlıklı geçirmenin en önemli yolu da öncelikle doktorların önerilerini dinlemekten geçer.

Bu enfeksiyonlar çok önemsenmese de yaşam kalitemizi düşürür, iş ve güç kaybına neden olur hatta zatürre oluşturarak yaşamı tehdit eder.

Nezle soğuk algınlığı

Çeşitli virüslerin meydana getirdiği üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hafif seyirlidir. Yılda birkaç kez herkes bu hastalığa yakalanır. Tedavi edilmesine gerek duyulmadan yedi gün içinde kendiliğinden geçer.

Virüs kişiden kişiye aksırma, hapşırma, öksürme ile bulaşır. Ayrıca el teması ve solunum yolu salgıları bulaşmada rol oynar.

Bulaşmadan sonra iştahsızlık, halsizlik takiben de hafif ateş ve baş ağrısı, öksürük, burun akması, gözlerde yaşarma şikayetleri oluşur.

Antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Ateş düşürücüler, C vitamini, burun tıkanıklığını giderici sprey kullanılabilir. İstirahat ve kaliteli uyku da iyileşmeyi hızlandırır.

Korunma: Bulaş şekillerinde belirtildiği gibi, kişisel eşyaları hasta kişilerle ortak kullanmamalı, ellerimizi sık sık sabunlu su ile usulüne uygun yıkamalıyız. (En az yarım dakika, tırnak uçlarını da dikkate alarak) kalabalık, kapalı yerlerden uzak durmalıyız. Hastalarla yakın temas kurmamalıyız.

Grip - İnfluenza

İnfluenza cinsi virüslerin oluşturduğu solunum yolu enfeksiyonudur. Mart ayında az da olsa görülür. Toplu yaşanan yerlerde (okul, fabrika, kışla, bakım evi, sinema, tiyatro salonları, toplu taşıma araçları...) hızla yayılır. Bulaş nezledeki gibidir. Şikayetler daha ciddi olur. 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçmesi beklenir… Son zamanlarda  düzelme süresi daha uzun gribal enfeksiyon görmekteyiz. Zatürre, sinüzit, orta kulak iltihabı, kalp zarı iltihabı, menenjit komplikasyonları gelişebilir. Hasta kaybedilebilir.

Tedavisinde virüs öldürücü ilaçlar kullanılır. Ateş düşürücü- ağrı giderici ilaçlar alınır. Bakteriyel enfeksiyonu engellemede antibiyotik kullanılabilir. 

Burun boğaz spreyleri, gargara, pastil, C vitamini tedavide fayda sağlar. En önemlisi istirahat ve konforlu uykudur.

Korunma: Aşı korunmanın güvenli yoludur. Eylülün son haftası, ekimin ilk haftası ideal zamanıdır. Diğer tedbirler soğuk algınlığında olduğu gibidir.

Zatürree

Genellikle bakterilerin oluşturduğu alt solunum yolu enfeksiyonudur. Sağlam kişinin kendi vücudundaki bakteriler, vücut savunması bozulunca hastalık meydana gelir. Dolayısıyla zatürreenin oluşmasında bulaşmadan çok, vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. 

Bazı zatürree türlerinde kişiden kişiye doğrudan bulaşma riski vardır.

Hastalık üşüme, titreme ile yükselen ateş şeklinde fark edilir. Öksürük, iltihaplı (pas rengi, yeşil-sarı) balgam, yan ağrısı şikayetlere ilave olur.

Birçok hasta evde tedavi edilir. Yaşlı ve/veya başka hastalığı da mevcut olanlar hastaneye yatırılır.

Korunma: Hasta kişilerle yakın temastan kaçınma, en önemli korunma ise AŞI'dır.

Mart ayı ve tüm zamanlarda sağlık, afiyet dileklerimle... 

Yazarın Yazıları
Yorumlar (0 Yorum)

Bu içeriğe yorum yapılmadı, yorum yapmak ister misin?

Yorum Yaz