Dr. Hüseyin Atilla TÜYSÜZ
  • 23/08/2023 Son günceleme: 23/08/2023 11:34
  • 3.666

Hava sıcaklığının arttığı bu dönemlerde çeşitli sağlık sorunları oluşacağı gibi besin zehirlenmelerine de sık rastlanır.

Besinlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların ideal gelişebileceği sıcaklık 10 - 65 derece arasıdır. (Bu nedenle besinleri bu sıcaklık aralığında saklamamak gerekir).

Besin zehirlenmeleri genellikle kısa süreli ve hafif seyirlidir. Zehirlenmeye yol açan besinler ve kişiyle ilgili olarak ağır tablolar hatta ölümcül durum oluşabilir. En sık görülen klinik tabloda ishal, kusma, bulantı ve karın ağrısı vardır.

Mide- bağırsak iltihaplanmalarına bağlı bazı zehirlenmelerde ateş, kanlı dışkı ve nadiren de kas zayıflığı oluşur. Tablo oluştuğunda sağlık merkezi müracaatı gereklidir.

Özellikle iki günü geçen şikâyetlerde, kusuyor fakat sıvı alamıyorsa hemen doktora gitmelidir. Yaz aylarında ısı ve nem artışı ile vücut ısısı yükselir, vücutta terleme meydana gelir. Böylece şu - elektrot kaybı oluşur. Bir de sağlıksız yiyecek ve içecekler araya girince baş dönmesi ve bayılma hissi tabloya eklenir. TEDBİRLER (Evde) Yemek hazırlamaya başlamadan önce 20-30 saniye el yıkamalı, besin temasından sonra da tekrar el yıkamalı Et ürünlerini dolapta iki günden fazla tutmamalı, gerekirse buzlukta saklamalı Sebze yemekleri 3-4 gün kalabilir Buzluktan kullanacak kadar gıda alınmalı Ayran, tavuk gibi ürünler süratle bozulanlardandır. Sıklıkla düğünde, toplu yemeklerde zehirlenmeleri görülür, dikkat edilmeli Pişmiş besinlerle çiğ besinleri ayırın, en riskli besini dolabın en alt rafına yerleştirin, dolabı 15-20 günde bir temizleyin, dolap içi hijyene çok dikkat edilmeli Kaynağı belirli su kullanmalı.  

Çiğ tüketilenleri bol su ile yıkamalı TEDBİRLER (Dışarıda) Ayran gibi içeceklerin açık olanını tüketmemeli, kapalı olanlarında da şişme olmamalı Dondurma da zehirlenme yapabilir, güvenilir yerlerden alınmalı Şehirler arası yolculuklarda mola lokantalarında pirinç pilavı risklidir. Pişmiş yemeğin saatlerce açıkta kalması uygun değildir, dikkat etmeli Gıdaların etiket bilgileri kontrol edilmeli (Son kullanma tarihi geçmemiş, ambalajı bozulmamış olmalı) Aşırı yağlı yiyeceklerden, aşırı tuzlu- şekerli gıdalardan, hamur işi yiyeceklerden, baharatlı gıdalardan, kafeinli - gazlı içeceklerden uzak durmalı ve çabuk bozulan yiyecekleri (Kırmızı et, tavuk, yumurta, dondurma) dikkatli tüketmeliyiz. Yaz mevsimde güzel anılar biriktirerek kışa hazırlanmanız dileğiyle.

Kalın sağlıcakla.

Yazarın Yazıları