Çetin ÜNLÜ
  • 02/03/2016 Son günceleme: 02/03/2016 08:45
  • 4.145

Yaklaşık 3 yıl önce sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık sistemine dahil edilen, Kamu Hastaneleri Birliği projesinde sona gelindi.

Dolayısıyla yüklenilen doku’yu vücut kabul etmedi diyebiliriz.

Hatırlayacağınız üzere “birlik” uygulamasının mimarı Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun soluklu Sağlık Bakanı  Prof. Dr. Recep Akdağ idi… Sayın Akdağ aynı zamanda bugün sağlık çalışanlarının sıkça şikâyetçi olduğu “Performans” sisteminin de mucidiydi…

Birliğin faaliyete geçmesiyle birlikte tüm illerde sağlık hizmetlerinin tek yetkilisi, tek sorumlusu olan sağlık müdürlerinin de bu çerçevede görev alanları daraltılmış oldu.

Böylece,  sağlık müdürleri sadece yatırımlardan ve 112 acil ambulans hizmetlerinden sorumlu tutuldu.

Hastanelerin yönetim sistemi de değişti. Daha önce başhekimler hastanelerin tek yetkilisi iken, başlarına yöneticiler atandı. Yöneticilerde her ilde oluşturulan Genel Sekreterlik adı altındaki konjonktürün güdümüne sokuldu.

Peki, bundan sonra ne gibi değişiklikler olacak sektörde?

Bu konuya dair yaptığım araştırmalarda ve Bakanlıkta üst düzey yöneticilerden aldığım bilgiler ışığında; Konuyla ilgili yasal çalışmanın yapıldığı ve sona yaklaşıldığı söylendi.  

Bununla ilgili şablon da şu şekilde oluşacak…

Taşralarda, teşkilat İl Sağlık Müdürlüğü altında birleştirilecek.

Sağlık Müdürünün yardımcılarından birisi kamu hastanelerinden sorumlu il sağlık müdür yardımcısı, biriside halk sağlığından sorumlu müdür yardımcısı olacak.

Mevcut çalışan genel sekreter ve halk sağlığı müdürlerinin uygun görülenleri il sağlık müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek.

2 yıldır genel sekreterliklerde görev yapan genel sekreter,  başkan, hastane yöneticisi, başhekim yardımcısı ve müdürlere bir kereliğine mahsus tayin hakkı verilecek.

Halk sağlığında 88 ve 86 maddeye göre görev yapanların görevi sona erecek.

Sağlık Müdürlüklerindeki il sağlık müdür yardımcısı kadrosu artırılacak.

Halk sağlığı müdürlükleri ve genel sekreterliklerin işlemleri için İl sağlık müdürlüklerinde yeni şube müdürlükleri oluşturulacak.

İl Sağlık Müdürü, yetkilerinin bir kısmını müdür yardımcısına devredecek.

Yardımcıların imza ve harcama yetkileri olacak.

Ödeneklerin tümü İl sağlık müdürlüğüne gönderilecek. Atama nakil vb işlemleri tümü İl sağlık müdürlüklerinde olacak olan "insan kaynakları şubesi" yapacak.

Tüm illerde Mali işlerle, personel işleri birbirinden ayrılacak.

Bu bağlamda da yeni reform hareketine ve yeni konjektüre verilen isim ise “çatı modeli”…diye adlandırılacakmış.

Sayın; Müezzinoğlu ve ekibi nezdinde, ülkemiz insanına hayırlı olsun, diyelim.

Yazarın Yazıları