Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı'ndan önemli açıklama

  • 1
  • 9621
Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı'ndan önemli açıklama
Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı'ndan önemli açıklama
Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı'ndan önemli açıklama
Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı'ndan önemli açıklama

2 Nisan 2018 itibari ile kadroya alınan geçici işçiler üzerinden çeşitli sendikaların algı operasyonu yapma çabaları ortamı gerdi.

Beykoz Devlet Hastanesi ve İstanbul'un ilçelerindeki hastaneler de kadrolu ve 4D'li binlerce üyesi olan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası'nın, taşerondan kadroya geçen ve 4D'li olarak nitelendirilen çalışanların bir an önce kadroya alınması için yapmış olduğu çeşitli girişimlerden rahatsızlık duyan kesimler, asılsız söylentilerle emekçiler üzerinden siyasi oyun oynuyor.

"Sendikacılık yalan söyleme sanatı değildir"

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, "Sendikacılık yalan söyleme sanatı değildir... Yalanla ve baskı ile korkutan işçi sendikası olmaz" dedi.

"Toplu İş sözleşmesi yetki süreci devam etmektedir"

Çeşitli sendikaların, 4D'li işçilerle ilgili toplu sözleşme yetkisi aldığını ifade ederek, işçileri kandırmaya çalışmasına karşın bir açıklama yapan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanı Hakan Toy, "Sağlık Bakanlığında 2019-2020 yılları kapsayan kamu toplu iş sözleşmesi yetki süreci devam etmektedir. Henüz hiçbir sendikaya kesin yetki belgesi verilmemiştir. Sadece çoğunluk tespiti verilmiş olup, bu çoğunluk tespit belgesi, yasal itiraz incelemesinden sonra kesin yetki belgesi haline gelecek ve Bakanlık tarafından kesin yetki belgesi verilecektir." ifadelerine yer verdi.

"Kanun değişikliği gerekiyor"

Genel Başkan Hakan Toy, açıklamasının devamında şu şöyle dedi:

Sendikamız olarak, 20 Nisan 2018 tarihinde Sağlık Bakanlığına, Aile Bakanlığına ve Üniversitelere 696 KHK ile kadroya geçen işçilerimizin “mevcut kamu sözleşmesinden yararlanması” için yazdığımız yazıya gelen olumsuz yazı ve 31 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa ve Çalışma Bakanlığına yazdığımız “696 KHK ile kadroya geçen işçilerimizin kamu toplu iş sözleşmeden yararlandırılmasını, aksi takdirde 2019-2020 kamu sözleşmesinden yararlandırılmayacaksa çoğunluk nisabına alınmaması” yönündeki (gerekirse kanun değişikliği yapılması) talep yazımıza “Kanun değişikliği olması gerektiği için bu haliyle kamu sözleşmesinden yararlandırılamayacağı” Çalışma Bakanlığı tarafından sendikamıza yazılı olarak bildirilmiştir.

"Çoğunluk Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasındadır"

Sendikamız olarak, Bakanlığın verdiği çoğunluk tespit yazısına itiraz gerekçelerimiz; 696 KHK ile sadece 2019-2020 yılları kapsayan kamu toplu iş sözleşmesinin sadece 3500 eski kadrolu işçilerimize uygulanacak olması, yeni kadroya gecen işçilerimize uygulanabilmesi için kanun değişmesi gerektiğini açık olarak yetkililer tarafından belirtilmesine rağmen, mevcut kanuna göre 2019-2020 yıllarını kapsayan kamu toplu iş sözleşmesi uygulanacak olan sadece 3500 eski kadrolu işçilerimizin 3200’ü sendikamıza üye olması, yani çoğunluğun sendikamızda olmasına rağmen yaklaşık 300 eski kadrolu üyesi olan malum sendikaya tespitin verilmesi hukuksuzluğuna karşıdır. Yani bizim itirazımız 696 sayılı kanun ile kadroya geçen işçilerimize, imzalanacak olan kamu toplu iş sözleşmesi uygulanmayacak ise neden çoğunluk tespitinde dikkate alındığı yönündedir. 

"Mücadelemiz 4D'lilerin sözleşme kapsamına alınmasıdır"

Kesinlikle bu itirazımız 696 KHK ile kadroya geçen işçilerimizin kamu sözleşmesi kapsam dışında kalması için değil, tam tersi yararlanması yönündedir. 1999 yılından buyana kamu sözleşmesinden yararlanabilmeniz için yüzlerce muvazaa davası açan sendikamıza iftira atmak ve aksi şekilde sizlere kasıtlı yansıtılması akıl tutulmasıdır.

Sendikalar Kanunu Madde 39

Henüz kesinleşmiş bir yetki belgesini almadan, “Bize üye olmazsanız sözleşme farkı alamazsınız, enflasyon farkı alamazsınız, hak kaybınız olur” diyerek, sendikalar kanun maddesini hiçe sayıp işçileri korkutan ve zorlayan bir sendika olabilir mi?

SENDİKALAR KANUNU 39. MADDE: (2) “TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN, SÖZLEŞMENİN İMZALANMASI TARİHİNDE TARAF SENDİKAYA ÜYE OLANLAR YÜRÜRLÜK TARİHİNDEN, İMZA TARİHİNDEN SONRA ÜYE OLANLAR İSE ÜYELİKLERİNİN TARAF İŞÇİ SENDİKASINCA İŞVERENE BİLDİRİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN YARARLANIR.”

"Sağlık İş İşçilerin yanında olmaya devam edecektir"

Bu maddeye göre; Eski kadrolu işçilerimizin toplu iş sözleşmesi imza günü dahil, itiraz davasından sonra yetkisi kesinleşen sendikaya üye olmaları halinde 01.01.2019’dan itibaren kesinlikle sözleşme farklarını yasal olarak almaya hak kazanacaklardır. Üyelerimizin sendikamızdan istifa etmelerine gerek yoktur. Sendikamız tekbir üyemizin hak kaybına uğramasına müsaade etmeyecek ve tüm işçilerimizin yanında olmaya devam edecektir.

"Sağlık İş, siyasi ve hukuki mücadelesini sürdürecektir"

Sendika Genel Merkezimiz, 13 Şube Başkanlığımız ve 20 İl temsilciliklerimiz ile adaletin tesis edilmesi ve ayrımsız kamu sözleşmesinin herkese uygulanması için gerekli siyasi ve hukuki mücadelesine devam edecektir.

Tüm üyelerimizin ve işçilerin bilgilerine saygı ile sunarız. 
                      
Hakan TOY / Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı

Beykoz Belediyesi'nden, Azerbaycan dostluk konseri
Önceki Beykoz Belediyesi'nden, Azerbaycan dostluk konseri
CHP Beykoz İlçe Başkanı Dost Beykoz'a konuştu
Sonraki CHP Beykoz İlçe Başkanı Dost Beykoz'a konuştu
Yorumlar (1 Yorum)

Veli (5 yıl önce)

Merhabalar 2019 0cakta iş kur üzerinden kura ile hastanelere yerleştirilen işciler 2019 ,2020 toplu sözleşmesinden yararlanabilecekleri Tarafıma bilgi verilmesini istiyorum

Yorum Yaz